Νύχτες Πρεμιέρας - Δωρεάν Προσκλήσεις (19/9 - 30/9/07)

Παρακάτω θα δείτε τις ταινίες με LGBT περιεχόμενο που θα προβληθούν στις Νύχτες Πρεμιέρας για τις οποίες το LesbianGr σας έχει εξασφαλίσει έναν αριθμό προσκλήσεων. Για να κερδίσετε κάποια πρόσκληση στείλτε email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας και τον τίτλο της ταινίας που προτιμάτε.

Οι νικητές θα ειδοποιηθούν μέσω email και θα παραλάβετε τις προσκλήσεις σας από τους κινηματογράφους που γίνονται οι προβολές.

13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X

20/9 ANNIE LEIBOVITZ, ( Barbara Leibovitz, ΗΠΑ, 90΄)

ΑΠΟΛΛΩΝ 20.20

Πίσω από το όνομα Αν Λίμποβιτς απλώνονται τετραγωνικά χιλιόμετρα φωτογραφιών, όπου έχουν αιχμαλωτιστεί μια για πάντα η Χίλαρι Κλίντον αλλά και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος αλλά και ο Μάικλ Μουρ. Η αδερφή της φωτογράφου, Μπάρμπαρα, καταγράφει με τον δικό της φακό το άλμπουμ μιας καριέρας που ξεκινάει από τα ταραγμένα χρόνια του περιοδικού Rolling Stone (η full monty φωτογραφία του Τζον Λένον λίγο πριν τον θάνατό του προκαλεί ρίγη συγκίνησης), διασταυρώνεται με κορυφαίες προσωπικότητες όπως η συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ, για να καταλήξει σε φαντασμαγορικές φωτογραφήσεις-υπερπαραγωγές που ξεπερνούν σε τόλμη την πιο παιχνιδιάρικη χολιγουντιανή φαντασία.

21/9 THE GODFATHER OF DISCO, (Gene Graham, ΗΠΑ, 90')

ΑΠΟΛΛΩΝ 20.30

Ο Μελ Σερέν -"ο νονός της ντίσκο μουσικής" του τίτλου αυτού του ντοκιμαντέρ- ένας από τους ελάχιστους ζωντανούς πρωταγωνιστές της βιομηχανίας διασκέδασης των 70's, μιλάει συγκινητικά για τη σεξουαλική απελύθέρωση, για την gay "επανάσταση" της Νέας Υόρκης και για τη θρυλική δισκογραφική εταιρία του West End που έδρευε στο ίδιο κτίριο που άνοιξε αργότερα το Studio 54, για τους εραστές του και την εκατόμβη του AIDS... Συγκινητικό και πολύτιμο όσον αφορά στο αρχειακό υλικό που προβάλλει, το ντοκιμαντέρ ανατέμνει σε βάθος τις συνιστώσες της ντίσκο και αναδεικνύει το μουσικό και κοινωνικό φαινόμενο μιας εποχής που ταυτίστηκε άδικα με την ασημένια μπάλα στην οροφή και με τις άφρο περούκες. Το παρασκήνιο πίσω από τις ηχογραφήσεις σπουδαίων τραγουδιών της West End και η ατμόσφαιρα μιας πόλης που κοχλάζει κάνουν πολύτιμο κάθε λεπτό αυτής της απολαυστικής ταινίας.

22/9 THIS FILTHY WORLD , (Jeff Garlin, ΗΠΑ, 86΄)

ΑΠΟΛΛΩΝ 23.00

Όλοι οι νέοι έχουν ανάγκη να θαυμάζουν κάποιον κακό άνθρωπο, και ελπίζω ότι μπορώ να είμαι αυτός για απόψε. Κάτι σαν βετεράνος του trash, αν προτιμάτε». Πάρτε τον θρυλικό σκηνοθέτη του Pink Flamingos και του Hairspray Τζον Γουότερς σε μεγάλα κέφια, τοποθετήστε τον πάνω σε μία σκηνή για μιάμιση ώρα και αφήστε τον να σας εξουθενώσει από τα γέλια. Αυτή είναι η απλούστατη συνταγή του ?This Filthy World?, ενός χορταστικού, ιδιοφυούς stand up παραληρήματος επί παντός του επιστητού: το καλό και το κακό γούστο, η σεξουαλική και η κινηματογραφική «κανονικότητα», τίποτα δεν ξεφεύγει από το στόμα ενός αγοριού που δεν μεγάλωσε όπως όλα τα άλλα, για να τολμήσει ως σκηνοθέτης αυτά που δεν διανοείται κανένας άλλος. Συμμετοχή στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

22/9 UN GROS / FOR THE BIBLE, (Daniel Karslake, ΗΠΑ, 95΄)

ΑΠΟΛΛΩΝ 20.30 

Ολοκληρωτική απόρριψη, περιφρόνηση ή ακόμα και μίσος επιφυλάσσει μια πλατιά συντηρητική μάζα του αμερικάνικου πληθυσμού για το «μίασμα» της ομοφυλοφιλίας. Για ποιον λόγο; Μα επειδή τους το λέει η Βίβλος, ή τουλάχιστον αυτό συνάγεται από μια παρωχημένη ερμηνεία των γραφών. Εστιάζοντας στην οικογένεια, τον ιερό πυρήνα της αμερικάνικης κοινωνίας, το ντοκιμαντέρ του Ντάνιελ Κάρσλεϊκ θα γκρεμίσει με νηφαλιότητα μια σειρά από ευρέως διαδεδομένες προκαταλήψεις (από την δογματική εφαρμογή του λόγου της Βίβλου μέχρι την άρνηση της γενετικής προδιάθεσης της ομοφυλοφιλίας), αποδεικνύοντας ότι η έλλειψη αγάπης και η μισαλλοδοξία είναι τα μόνα πραγματικά μιάσματα. Μια βαθιά ανθρώπινη πολεμική κατά της άγνοιας και του φόβου που αυτή συνεπάγεται. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

24/9 CRUISING, (William Friedkin, ΗΠΑ / Δυτική Γερμανία, 102΄)

ΑΠΟΛΛΩΝ 22.30

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, φαίνεται πως το αμφιλεγόμενο, ακραία προκλητικό φιλμ του Γουίλιαμ Φρίντκιν δεν θα χάσει την ικανότητά του να σοκάρει. Με αφορμή μια μυστηριώδη δολοφονία, η κάμερα του Φρίντκιν παρακολουθεί την καταβύθιση ενός αστυνομικού (ο Αλ Πατσίνο σε μία από τις δυσκολότερες μεταμορφώσεις της καριέρας του) στα underground γκέι στέκια της Νέας Υόρκης, όπου οι σκηνές οργίων και άγριου σαδομαζοχιστικού σεξ ωθούν τον ήρωα και μαζί τον θεατή σε μια αναθεώρηση των προσωπικών τους ορίων. Κάπου μεταξύ των κραυγών που το στιγμάτισαν ως ομοφοβικό, το «Ψωνιστήρι» βλέπεται πια ως μια αυθεντική μαρτυρία για την προ-AIDS γκέι κουλτούρα της Νέας Υόρκης, αλλά και ως ένα καθηλωτικό θρίλερ που αρνείται μέχρι τέλους οποιαδήποτε καθησυχαστική λύση. Παρουσία του σκηνοθέτη

24/9 XXY ,(Lucía Puenzo, Αργεντινή / Γαλλία / Ισπανία, 91΄)

ΔΑΝΑΟΣ 1 22.45 

Στην τρυφερή ηλικία των 15, η Άλεξ είναι ήδη φορέας ενός αδιευκρίνιστου μυστικού, εξαιτίας του οποίου η οικογένεια της έχει αφήσει το Μπουένος Άιρες και έχει εγκατασταθεί σε μια ακτή της Ουρουγουάης. Ακόμα κι εκεί όμως, η έλευση μιας φιλικής οικογένειας αποτελούμενης από έναν πλαστικό χειρουργό, την γυναίκα του και τον 16χρονο γιο τους Αλβάρο αρκεί για να αλλάξει τις ισορροπίες. Πόσο σπάνια μπορεί να είναι η ιατρική βοήθεια που χρειάζεται η Άλεξ, όπως και η σχέση που θα αναπτύξει με τον Αλβάρο; Αγκαλιάζοντας στοργικά τo ζήτημα του ερμαφροδιτισμού, το ντεμπούτο της Λουθία Πουέντζο κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής Νέων στην Εβδομάδα Κριτικής των Κανών.

25/9 PARANOID PARK , (Gus Van Sant, ΗΠΑ / Γαλλία, 85΄)

ΑΤΤΙΚΟΝ 22.30 

Ένας έφηβος με παθολογική αγάπη για το σκέιτμπορντ, ένα κατά λάθος έγκλημα και μια υπόγεια θύελλα αντιφατικών σκέψεων και συναισθημάτων. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του Paranoid Park, τίτλος που αναφέρεται αφενός στο πάρκο όπου οι φανατικοί σκέιτερ εξασκούν το πάθος τους, αφετέρου στο ταραγμένο μυαλό του έφηβου πρωταγωνιστή. Παρακολουθώντας νηφάλια και υπομονετικά τις μικρολεπτομέρειες που συνθέτουν την καθημερινότητα ενός νεαρού δολοφόνου σε πλήρη σύγχυση, ο Γκας Βαν Σαντ αφήνει πίσω του τον επιβλητικό φορμαλισμό της «τριλογίας του θανάτου» («Gerry», «Ελέφαντας», «Τελευταίες ημέρες»), για να καταφέρει κάτι ακόμα σπουδαιότερο. Βραβείο της 60ης Επετείου του Φεστιβάλ Καννών.

26/9 AVANT QUE J' OUBLIE, (Jacques Nolot, Γαλλία, 108΄)

ΑΠΟΛΛΩΝ 23.00

Ο Πιερ είναι 58 ετών, οροθετικός και δέσμιος του παρελθόντος του. Ψυχαναλυτικές συνεδρίες, τακτικές συνευρέσεις με ζιγκολό και ανέμπνευστες απόπειρες συγγραφής αποτελούν την καθημερινότητά του. Θα τολμήσει να πραγματοποιήσει τις ανεκπλήρωτες φαντασιώσείς του; Στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, με έντονες αυτοβιογραφικές αναφορές, ο Ζακ Νολό ακολουθεί (και υποδύεται) σαν πιστός σύντροφος τον ήρωά του, καθώς ο τελευταίος νιώθει το σώμα και την ψυχή του πιο κουρασμένα από ποτέ. Μόνο που, μέσα από την τραγωδία μιας καθημερινής κατάρρευσης, το ειρωνικό πνεύμα του σκηνοθέτη θα επιτρέψει να αναδυθούν οι λεπτές αποχρώσεις της μεγάλης ανθρώπινης κωμωδίας. Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στις Κάνες.

27/9 SHORT STORIES B

ΑΠΟΛΛΩΝ 17.30 
Διεθνής επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της χρονιάς.

28/9 NAISSANCE DES PIEUVRES, (Céline Sciamma, Γαλλία, 85΄)

ΔΑΝΑΟΣ 1 22.30

Ένα συνηθισμένο καλοκαίρι σε ένα προάστιο του Παρισιού. Οι έφηβοι της μεσοαστικής γαλλικής τάξης απολαμβάνουν τις διακοπές τους με ραθυμία και πρώιμους ερωτικούς πειραματισμούς, και ανάμεσά τους τρία 15χρονα κορίτσια πασχίζουν να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους. Η άχαρη και παρορμητική Αν, η πανέμορφη και παρεξηγημένη Φλοριάν, η ντροπαλή και ανήσυχη Μαρί θα δουν τα σώματά τους να αλλάζουν και τις φιλίες τους να καταρρέουν και να ξαναγεννιούνται. Επιστρέφοντας σε ένα κοντινό γι αυτήν παρελθόν, η νεότατη σκηνοθέτιδα Σελίν Σιαμά συνθέτει ένα πολύχρωμο σύμπαν από το οποίο οι ενήλικες απουσιάζουν και η ωρίμανση συντελείται χωρίς φλυαρίες και προφανείς απαντήσεις. Συμμετοχή στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών., Παρουσία της σκηνοθέτιδας

29/9 HAIRSPRAY, (Adam Shankman, ΗΠΑ, 117΄)

ΑΤΤΙΚΟΝ 20.15

Όταν μία από τις πιο παλαβές κωμωδίες του Τζον Γουότερς (το Hairspray του 1988) γίνεται χολιγουντιανό μιούζικαλ και ο Τζον Τραβόλτα ντύνεται υπέρβαρη γυναίκα για να αναλάβει τον ρόλο που δόξασε η Ντιβάιν, το αποτέλεσμα δύσκολα θα απογοητεύσει ακόμα και τους φανατικούς του αυθεντικού φιλμ. Με ηρωίδα την ευτραφή Τρέισι, που είναι αποφασισμένη να εμφανιστεί στην τηλεοπτική χορευτική εκπομπή "The Corny Collins Show" παρά τα μειονεκτήματα στην εμφάνισή της, το Hairspray πετυχαίνει έναν πολύχρωμο, ελαφρώς νοσταλγικό, μουσικοχορευτικό θρίαμβο κατά της πολιτικής ορθότητας. Ο Τραβόλτα οργιάζει ως μητέρα της Τρέισι, η Μισέλ Φάιφερ επανέρχεται σε μεγάλα κέφια στο στρατόπεδο των κακών και το μόνο που δεν θα πρέπει να περιμένετε είναι ακόμα μια συνηθισμένη μουσική κωμωδία.

29/9 SHORT STORIES B

ΑΠΟΛΛΩΝ 17.00 
Διεθνής επιλογή από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της χρονιάς.

29/9 TEETH, (Mitchell Lichtenstein, ΗΠΑ, 88΄)

ΔΑΝΑΟΣ 1 00.45

Συνδυασμός κοινωνικής σάτιρας, σπλάτερ και εφηβικής κωμωδίας, το Teeth ξεκινά από την εξωφρενική ιδέα ενός οδοντωτού αιδοίου (!) για να καταλήξει στην πιο απίθανη ιστορία γυναικείας εκδίκησης. Θύμα (ή θύτης;) της ταινίας η νεαρή και άκρως θρησκόληπτη Ντον, που όταν αποφασίζει να σπάσει τον όρκο παρθενίας αρχίζει να διαπράττει μια σειρά από κατά λάθος (;) ευνουχισμούς. Το απόλυτο camp συναντά την υποδόρια ειρωνεία και το χιτσκοκικό σασπένς, σε ένα κινηματογραφικό αστείο που απαιτεί από τον θεατή να δοκιμάσει τα όρια του χιούμορ του. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σάντανς και βραβείο ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Τζες Γουάιξλερ.

30/9 THIS FILTHY WORLD, (Jeff Garlin, ΗΠΑ, 86΄)

ΑΠΟΛΛΩΝ 21.00

Όλοι οι νέοι έχουν ανάγκη να θαυμάζουν κάποιον κακό άνθρωπο, και ελπίζω ότι μπορώ να είμαι αυτός για απόψε. Κάτι σαν βετεράνος του trash, αν προτιμάτε». Πάρτε τον θρυλικό σκηνοθέτη του Pink Flamingos και του Hairspray Τζον Γουότερς σε μεγάλα κέφια, τοποθετήστε τον πάνω σε μία σκηνή για μιάμιση ώρα και αφήστε τον να σας εξουθενώσει από τα γέλια. Αυτή είναι η απλούστατη συνταγή του ?This Filthy World?, ενός χορταστικού, ιδιοφυούς stand up παραληρήματος επί παντός του επιστητού: το καλό και το κακό γούστο, η σεξουαλική και η κινηματογραφική «κανονικότητα», τίποτα δεν ξεφεύγει από το στόμα ενός αγοριού που δεν μεγάλωσε όπως όλα τα άλλα, για να τολμήσει ως σκηνοθέτης αυτά που δεν διανοείται κανένας άλλος. Συμμετοχή στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.

Πληροφορίες:

ΑΠΟΛΛΩΝ - Σταδίου 19, 210.3236811

ΔΑΝΑΟΣ - Λ. Κηφισίας 109, 210.6922655

ΑΤΤΙΚΟΝ - Σταδίου 19, 210.3228821

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...