Saint Etienne

Σας ενημερώνω ότι η προγραμματισμένη για την Παρασκευή, συναυλία των Saint Etienne, μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία το φθινόπωρο, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς. Οσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια, μπορούν να τα εξαργυρώσουν στα σημεία προπώλησης απ' όπου τα προμηθεύτηκαν. Μέσα στον Ιούλιο, θα ακολουθήσει νέο δελτίο τύπου με όλες τις λεπτομέρειες για τη νέα ημερομηνία.

H Stereomatic Productions

παρουσιάζει

SAINT ETIENNE

ή αλλιώς οι πρωτεργάτες της brit pop!

plus special guests

Παρασκευή, 6 Ιουλίου

@

Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” - Βύρωνας

Όπως τα περισσότερα γκρουπ που σχηματίστηκαν από πρώην μουσικούς συντάκτες (!), έτσι και οι Saint Etienne είχαν κατά νου ένα συγκεκριμένο concept: Να ανακατέψουν ευφάνταστα τη βρετανική pop του Λονδίνου των sixties, με τους club/dance ρυθμούς και τις παραγωγές που χαρακτήριζαν την post-acid house Αγγλία των αρχών της δεκαετίας του ’90.

Με τους συνθέτες Bob Stanley και Pete Wiggs να ηγούνται, και την αισθησιακή Sarah Cracknell στα φωνητικά, το γκρουπ πέτυχε τον καλλιτεχνικό του στόχο, και παράλληλα συνέβαλε έτσι ώστε η εναλλακτική dance σκηνή να αποκτήσει υπόσταση, ως διακριτό μουσικό είδος, εντός των συνόρων της Μεγ. Βρετανίας. Στις αρχές των nineties, οι Saint Etienne αράδιασαν μια σειρά από πετυχημένα single, όπου αναμιγνύονταν deep club beats – με στοιχεία από όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής, από το house και το techno, μέχρι το hip-hop και τη disco – ενδεδυμένα με ελαφριές μελωδίες, ακρίβεια στις λεπτομέρειες της παραγωγής, ευφυή στίχο και όλα αυτά πλαισιωμένα με την ιδιαίτερη φωνή της Sarah να δίνει στον ήχο των Saint Etienne μια ξεχωριστή ταυτότητα. Το γκρουπ αναβίωσε τον ήχο του swinging Λονδίνου, αλλά παράλληλα και το concept του 3λεπτου pop single, που εντυπώνεται με την πρώτη ακρόαση στη μνήμη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την brit pop. Kαι μπορεί η πλειοψηφία των brit-pop groups να απέρριπταν αρχικά την κλίση των SE στη χορευτική μουσική, ωστόσο υιοθέτησαν την αισθητική του τρίο, μια αισθητική που αποθέωνε τον ήχο και το στυλ της κλασικής pop των sixties.

Η ιστορία του γκρουπ ξεκινάει κάπου στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80, όταν οι παιδικοί φίλοι Bob Stanley (γεννημένος στις 25/12 το 1964) και Pete Wiggs (γεν. 15/5 το ’66) ξεκίνησαν να γράφουν μαζί κασέτες για πάρτυ, στην γενέτειρά τους, το Croydon, στο Surrey της Αγγλίας. Μετά το σχολείο, έκαναν αμφότεροι διάφορες δουλειές, πριν αποφασίσουν να αφοσιωθούν, το 1988, στη μουσική. Συγκεκριμένα ο Stanley υπήρξε για μερικά χρόνια μουσικός συντάκτης. Το όνομά τους το εμπνεύσθηκαν από τη Γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα του St. Etienne, και αμέσως μετά μετακόμισαν στο Camden, όπου άρχισαν να ηχογραφούν. Στις αρχές του 1990, το γκρουπ είχε ήδη υπογράψει το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την “ανεξάρτητη” εταιρία Heavenly. Την άνοιξη του ίδιου έτους, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single, μια διασκευή “πειραγμένη” αλλά house του “Only love can break your heart” του Neil Young, στην οποία φωνητικά έκανε η Moira Lambert των Faith Over Reason.

Το τραγούδι έγινε γρήγορα επιτυχία στους κύκλους του underground, και λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, οι Saint Etienne κυκλοφόρησαν το δεύτερο single τους, άλλη μια διασκευή, αυτή τη φορά του Let’s kiss and make up, των Field Mice, όπου φωνητικά έκανε η Donna Savage από τη νεοζηλανδέζικη μπάντα Dead Famous People, και που γνώρισε αντίστοιχη επιτυχία. Την άνοιξη του 1991, οι Saint Etienne ηχογραφούν ένα ακόμη single, το Nothing Can Stop Us, όπου για πρώτη φορά ακούγεται η φωνή της Sarah Cracknell (γεν. 12/4 το 1967). Η ιδιαίτερη χροιά και ερμηνεία της Sarah σφραγίζει έκτοτε το ύφος του γκρουπ, και το ντούο γίνεται πλέον τρίο, λίγο μετά την κυκλοφορία, το φθινόπωρο του ’91, του ντεμπούτου άλμπουμ τους, με τίτλο Fox Base Alpha.

Στα χρόνια από το 1991 μέχρι και σήμερα, οι Saint Etienne έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 7 άλμπουμ, 1 ep, 1 singles compilation, 1 remix album και άλλο 1 compilation album, που περιείχε νέες συνθέσεις, ορχηστρικά κομμάτια και B sides.

Παράλληλα με όλα αυτά, τα δύο ιδρυτικά μέλη του γκρουπ, Stanley και Wiggs, ανέπτυξαν δραστηριότητα ως συνθέτες, παραγωγοί, remixers αλλά και ιδιοκτήτες δισκογραφικής εταιρίας. Ανάμεσα σε άλλα, έστησαν το 1989 την Caff Records, που κυκλοφόρησε ορισμένα limited-edition 7ιντσα single γκρουπ όπως οι Pulp και οι Manic Street Preachers, ενώ το 1996 ίδρυσαν ένα νέο label, για λογαριασμό της EMI Records, με στόχο την κυκλοφορία μουσικής νεότευκτων γκρουπ. Η Sarah Cracknell, από την άλλη, σε ένα σύντομο διάλειμμα που έκανε το γκρουπ μεταξύ 1996 και 1998, αποπειράθηκε να κάνει και σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας ένα single με τον τίτλο “Anymore”.

Αναλυτικά, η δισκογραφία του γκρουπ έχει ως εξής:

1991 – Fox Base Alpha (lp)
1993 – So Tough (lp)
1994 – Tiger Bay (lp)
1995 – Too Young to Die (singles compilation)
1996 – Casino Classics (remix album)
1998 – Good Humour (lp)
1999 – Places to visit (ep)
2000 – Sound of water (lp)
2001 – Interlude (new tracks, instrumentals and b sides)
2002 – Finisterre (lp)

Και τέλος, το 2005, το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, με τίτλο “Tales from Turnpike House”, το 7ο studio lp κατά σειρά, που σηματοδότησε και μια νέα δισκογραφική περίοδο για το γκρουπ, μετά την υπογραφή τους με τη Sanctuary. Στο “Tales from a turnpike house” το γκρουπ διηγείται ιστορίες του ανατολικού Λονδίνου, μέσα από τους τοίχους μιας τυπικής πολυκατοικίας αυτής της πλευράς της αγγλικής πρωτεύουσας. Και από το άλμπουμ παρελαύνουν ονόματα όπως ο Tony Rivers (γνωστός από τη συνεργασία τους με τους Beach Boys, αλλά και τη συμμετοχή του στους θρυλικούς Harmony Glass), αλλά και ο David Essex, αμφότεροι στα φωνητικά.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...