Αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρανικόλα @ BIOS (29/3-7/4/08)

Πορτραίτα Κινηματογραφιστών

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ: Ανάμεσα στον Κινηματογράφο και
την Εικαστική Τέχνη – Ανάμεσα σε Πολιτισμούς

Με αφορμή την πρώτη προβολή στην Ελλάδα της ταινίας του «S» στο πλαίσιο του προγράμματος Gender το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το BIOS διοργανώνει αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρανικόλα,τον Έλληνα καλλιτέχνη που ζει και εργάζεται στη Γερμανία.

Προβολές: Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Μαρτίου 2008
Εγκατάσταση βίντεο: 29/3 – 7/4/2008

Χώρος: BIOS, Πειραιώς 84, www.bios.gr

To Goethe-Institut Athen φροντίζει πάντα να παρακολουθεί τους Έλληνες δημιουργούς στη Γερμανία και να τους παρουσιάζει στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι το έργο τους απεικονίζει κατά τον αρμονικότερο τρόπο τη συνάντηση των πολιτισμών.

Η Αγγελική Αντωνίου, ο Νίκος Λυγγούρης, ο Σπύρος Ταραβήρας, ο Φίλιππος Τσίτος, η Αγγέλα Μυλωνάκη υπήρξαν καλεσμένοι του Goethe-Institut Athen πριν ακόμα το όνομά τους ακουστεί τόσο στην Ελλάδα όσο ακουγόταν στη Γερμανία.

Ο Αθανάσιος Καρανικόλας τράβηξε την προσοχή μας με τη μικρή μήκους ταινία του «S».
Το Τμήμα Κινηματογραφίας της Κεντρικής Διοίκησης του Goethe-Institut συμπεριέλαβε το έργο αυτό σ’ ένα κινηματογραφικό-εικαστικό πρόγραμμα, το οποίο προβάλλεται σε διοργανώσεις σ’ όλον τον κόσμο.

Περιλαμβάνει οκτώ έργα μεταξύ πειραματικού κινηματογράφου, video art και εικαστικής τέχνης από οκτώ διακεκριμένους δημιουργούς και με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα. Απεικονίζει το γίγνεσθαι στη μεθόριο των τεχνών. Απεικονίζει οριακές ανθρώπινες καταστάσεις και τη σύγκρουση της διαφορετικότητας με τα ταμπού.

Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο ονομάστηκε «Τραμπάλα συναισθημάτων», θα προβληθεί και στο πλαίσιο των κινηματογραφικών εκδηλώσεων Gender (30 Μαρτίου – 3 Απριλίου).

Με αυτήν την αφορμή το Goethe-Institut Athen προσκάλεσε τον Αθανάσιο Καρανικόλα να παρουσιάσει το έργο του στην Αθήνα.

Ο Αθανάσιος Καρανικόλας, γεν. το 1967 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στην Parsons School of Design (Applied Science Degree στη φωτογραφία), στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Düsseldorf (φωτογραφία, βίντεο) καθώς και στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Konrad Wolf, Babelsberg, όπου σήμερα διδάσκει. Το 2002 ήταν μέλος της Junge Akademie της Ακαδημίας των Τεχνών Berlin-Brandenburg. Τα έργα του διακρίθηκαν σε πολλά φεστιβάλ και παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις στη Ν. Υόρκη, στη Θεσσαλονίκη, στο Düsseldorf. Ο Α. Καρανικόλας δραστηριοποιείται και στο θέατρο.

Στην Αθήνα ο Α. Καρανικόλας θα παρουσιάσει τα περισσότερα από τα κινηματογραφικά του έργα καθώς και μια εγκατάσταση βίντεο.

Πρόγραμμα:

Σάββατο 29 Μαρτίου 2008, 21:00

The Forest (2000, 14´ 12´´)

Ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ για τη συναισθηματική εγγύτητα ανθρώπων από εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς και γεωγραφικούς χώρους.

Nothing remains but the memory of tenderness (2001, 12´)
Εικονογραφία άφατης οικειότητας κορμιών, άφατης στοργικότητας και τρυφερότητας: Ένα ζευγάρι που γέρασε μαζί. Και ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία: Η ταινία γυρίστηκε σε μια μόνο ώρα, μια μόνο φορά.

Ο λυτρωτής μου (2002/03, 14΄ 40΄΄)
Ένα μινιμαλιστικό έργο για ένα παιδί χορωδίας που κάνει τη μουσική στήριγμα κι ελπίδα του.

Best Worst Mistake (2005, 33´ 33´´)
Ντοκιμαντέρ. Τρεις γενιές γυναικών ελληνικής καταγωγής στη Ν. Αυστραλία μιλούν για το πώς οι παραδόσεις της Ελλάδας επηρέασαν τις ερωτικές τους σχέσεις, τους γάμους, τη ζωή τους. Μιλούν και γελούν.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2008, 21:00

S (2002, 12´ 25´´)

Με τους Supermarky, The Goddess Bunny, Ron Athey, Fred
Βραβείο της γερμανικής κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Oberhausen

Los Angeles
Η σκοτεινή πλευρά της τρυφερότητας.
Ένα τραγούδι, της μοναξιάς και της θλίψης.
Ένα τραγούδι χωρίς αστέρια, χωρίς άμμο.
Μαρτυρία της λαχτάρας για στοργή και ευχαρίστηση
Μια τοπιογραφία των συμβόλων του πόνου και της κακοποίησης του σώματος.
Σούμπερτ και στεροειδή στο δρόμο χωρίς γυρισμό.

Mοναξιά, αδιέξοδα. Και κάποιες στιγμές ευτυχίας …
Τη διεύθυνση της καλλιτεχνικής παραγωγής υπογράφει ο Rosa von Praunheim.

Elli Makra, 42277 Wuppertal (2007, 85´)
Γυρισμένη με ερασιτέχνες ηθοποιούς στο Wuppertal.
Η πρωταγωνίστρια Άννα Λαλασίδου τιμήθηκε για την ερμηνεία της «δύσκολης» μετανάστριας με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2007.

Η Έλλη Μάκρα, κόρη Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, ζει παγιδευμένη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν κι είναι ωστόσο γυναίκα ελεύθερη. Η Έλλη δεν χωράει στις συμβάσεις και δεν κάνει συμβάσεις, ούτε με άντρες ούτε με χώρες. Η κάμερα την ακολουθεί στους δρόμους του Wuppertal ν’ αναζητάει το στίγμα της, την ταυτότητά της …

29/3 – 7/4/2008
Εγκατάσταση βίντεο

Deer (2004, 6´)
Ανικανοποίητες σεξουαλικές εντάσεις: Μια πλανεύτρα κι ένας πολύ μικρότερός της άντρας μια νύχτα σε ξενοδοχείο. Ένα τρίτο πρόσωπο προκαλεί σύγχυση. Ένα τρίπτυχο από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε το 2005 στο τμήμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου Berlinale Special ως μέρος της βιντεοεγκατάστασης «Το λεξικό των αισθήσεων» (Wörterbuch der Sinne).

Είσοδος ελεύθερη

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...