Otto; or, Up with Dead People @ Έλλη FilmCentre (11/11/08)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Νοέμβριο στο κινηματογράφο Έλλη Film Centre (Ακαδημίας 64, ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο, 210-3632789) η καινούρια ταινία του ανατρεπτικού queer σκηνοθέτη Bruce LaBruce, 'Otto; or, Up with Dead People' από την Proud Promotions. Την πρεμιέρα της ταινίας θα ακολουθήσει Gay Zombie Party στο Second Skin (Κωνσταντινουπόλεως 78 & Ιερά Οδός, Γκάζι).

Η προβολή θα γίνει παρουσία του Καναδού σκηνοθέτη Bruce LaBruce, του Γερμανού παραγωγού του Jurgen Bruning, και της πρωταγωνίστριας Σουζάν Σάσσε(Susanne Sachsse) που την γνωρίσαμε από τον άκρως αποκαλυπτικό της ρόλο ως αφέντρα επαναστάτρια στο 'The Raspberry Reich' που παρουσίασε η Proud Promotions το 2005 στην Αθήνα.

Ακολουθούν άκρως κατατοπιστικά κείμενα για να σας ενημερώσουν πλήρως για την ταινία.

Επιτρέψτε μου να συστηθώ.Είμαι ένα αγόρι χωρίς πλούτη και με λίγο κακό γούστο. Το όνομά μου είναι Όττο. Μη-ζω στο Βερολίνο κάποιες φορές, κάποιες άλλες πιο βόρεια, ανάλογα με τη διάθεσή μου. Αλλά και πάλι, μία διάθεση έχω μόνο: νεκρός. Μη-νεκρός. Μη-ζω λίγο δύσκολα, γιατί είμαι άστεγος. Πρόσφατα έπαιξα στην ταινία Όττο, γυρισμένη από μία τρελλή λεσβία σκηνοθέτη, με το όνομα Μήδεια Γιαρν. Με πλήρωσε κάποια χρήματα, αλλά ακόμα περιμένω και από τα πνευματικά δικαιώματα. Και μιας και το’φερε η κουβέντα, κάποτε χρίστηκα Πρίγκηπας των Ζόμπι. Σε ένα σκουπιδότοπο. Έπρεπε να ήσασταν εκεί. Και τώρα συγχωρήστε με, αλλά πρέπει να πάω να φάω κάποιο σκοτωμένο ζώο. A bientot. x Otto

Otto; or, Up with Dead
People
(Όττο, ή Ζήτω οι Νεκροί)

Μια ταινία του Bruce LaBruce

Μια παραγωγή της Existential Crisis

Σκηνοθεσία-Σενάριο Bruce LaBruce

Γερμανία/Καναδάς 2008
Γλώσσα: Αγγλικά
Διάρκεια: 94’

Πώς μπορεί μία ταινία με ζόμπι να γίνει πολιτική δήλωση; Μα και βέβαια μπορεί και η απόδειξη είναι το “Otto; or, Up with Dead People”. Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Sundance  τον Ιανουάριο του 2008  και την εμφάνισή του σε μία σειρά κινηματογραφικών φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία η Berlinale, το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Belfast και τα φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Μεξικό, της Κωνσταντινούπολης και του Μπουένος Άιρες, το “Otto; or, Up with Dead People” μας δείχνει πώς ο κόσμος της μαζικής κουλτούρας και καταναλωτισμού μπορεί να μετατρέψει τα ίδια του τα μέλη σε ξένους προς την κοινωνία, σε περιθωριακούς.

Ένα νεαρό ζόμπι, ο Όττο (Otto), εμφανίζεται σε μια απομακρυσμένη λεωφόρο. Δεν έχει ιδέα από που έχει έρθει ή που θα πάει. Καταφέρνει να φτάσει στο Βερολίνο και αφού περάσει τη βραδιά σε ένα εγκατελειμένο λούνα παρκ ξεκινάει να εξερευνήσει την πόλη. Τον Όττο τον ανακαλύπτει η underground σκηνοθέτης Μηδεία Γιαρν (Medea Yarn), η οποία ξεκινάει να γυρίζει ένα ντοκυμαντέρ για αυτόν με την βοήθεια της κοπέλας της, της Χέλα Μπεντ(Hella Bent), και του αδερφού της Αδόλφου (Adolf), ο οποίος χειρίζεται την κάμερα. Εν τω μεταξύ η Μηδεία προσπαθεί να τελειώσει το "Up with Dead People" (Ζήτω οι Νεκροί), την επική πολιτικο-πορνο-ζόμπι ταινία της, την οποία δουλεύει για χρόνια. Πείθει τον πρωταγωνιστή της ταινίας, τον Φριτζ Φρίτζε(Fritz Fritze), να επιτρέψει στον ευάλωτο Όττο να μείνει στο σπίτι του. Όταν ο Όττο ανακαλύψει ένα πορτοφόλι στην τσέπη του που περιέχει πληροφορίες για το παρελθόν του, πριν πεθάνει δηλαδή, ξεκινάει να θυμάται διάφορες λεπτομέρειες για τη ζωή του, όπως τον πρώην φίλο του, τον Ρούντολφ(Rudolf). Κανονίζει να τον συναντήσει στην αυλή του σχολείου όπου είχαν πρωτογνωριστεί, τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης θα είναι καταστρεπτικά!

Μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά τελικά πολύ εύκολα μπορούμε να ταυτιστούμε με έναν ήρωα, ή μαλλον αντιήρωα, σαν τον Όττο. Μέσα από τη μοναξιά που αναδύεται από όλη του την ύπαρξη, μπαίνουμε εύκολα στη θέση του Όττο και θυμόμαστε όλες εκείνες τις στιγμές που νιώσαμε περιθωριακοί ή παράσιτα και θέλαμε απλά να περάσουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα. 

Με μουσική από Antony and the Johnsons και CocoRosie μέχρι τον Othon Mataragas και τους Homophones και με τραγούδια που αιχμαλωτίζουν τη μελαγχολία, τη σύγχυση και την αποξένωση που νιώθει ο αντιήρωας, η ταινία “Otto; or, Up with Dead People” είναι μία που δεν πρέπει να χάσουμε και ένας λόγος παραπάνω για να είμαστε εκεί, στα φεστιβάλ όπου προβλήθηκε και ακόμα πρόκειται να προβληθεί.

Διαβάστε εδώ για τον σκηνοθέτη Bruce LaBruce και την συνέντευξη του για το “Otto; or, Up with Dead People” στο Queer Film Review

Διαβάστε εδώ για τον παραγωγό του Bruce LaBruce, Jurgen Brunning

Ηθοποιοί

Όττο: Τζέι Κρίσφαρ(Jey Crisfar)
Φριτζ φρίτζε: Μαρσέλ Σλούτ (Marcel Schlutt)
Μηδεία Γιαρν: Καταρίνα Κλούινγκχαους(Katarina Klewinghaus)
Μαξιμίλιαν: Κριστόφ Χέμιν(Christophe Chemin)
Αδόλφος: Γκουίντο Σόμμερ(Guido Sommer)
Ρούντολφ: Τζίο Μπλακ Πήτερ(Gio Black Peter)
Χέλα Μπέντ: Σουζάν Σάσσε(Susanne Sachsse)

Η Susanne Sachsse ξεκίνησε τη καριέρα της το 1998 με την τηλεοπτική ταινία 'Von Fall zu Fall'. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε με την καριέρα της στην τηλεόραση και ξάφνιασε τους πάντες με το ρόλο της στο 'Raspberry Reich' όπου υποδύθηκε μια Ανατολικο Γερμανίτισα αφέντρα που ηγείται μια ομάδα ανταρτών στο Βερολίνο. Αναγκάζει τους άντρες της να απαγάγουν το γιο ενός πλούσιου βιομήχανου για να κερδίσουν δημοσιότητα και ισχυρίζοντας ότι η ετεροφυλοφιλία είναι το όπιο των μαζών και αναγκάζει τους άντρες της συμμορίας της να κάνουν σεξ μεταξύ τους. Στο Otto; or, Up with Dead People θα την δούμε να υποδύεται την Χέλα Μπέντ την κοπέλα της  Μηδεία Γιαρν, της σκηνοθέτη που κινηματογραφεί τον Otto.

 

Ο Jey Crisfar είναι ο πρωταγωνιστής της καινούριας ταινίας του Bruce La Bruce, ‘Otto; or up with dead people (2008)’. Είναι από το Βέλγιο. Υποδύεται ένα ζόμπι με το όνομα Όττο. Είναι χαριτωμένος, πιο πολύ από χαριτωμένος, είναι ένα θεϊκό ζόμπι. Την ημέρα των 19ων γεννεθλίων του τον θάβανε ζωντανό σε ένα παγωμένο νεκροταφείο για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Είναι χαρισματικός και πραγματικά υπομονετικός με όλα αυτά που πέρασε για τις ανάγκες των γυρισμάτων του Otto. Κομμάτι από την κριτική του Tony Sullivan: “...Ο Jey Crisfar ως Otto είναι το καλύτερο μέρος της ταινίας, αμαρτωλός, κάτω από κατάλευκους φακούς επαφής καταφέρνει να δημιουργήσει πραγματικό πάθος, παραπατώντας ψάχνοντας για την χαμένη του ζωή και το χαμένο του έρωτα...”

 

Επίσημες Συμμετοχές

Φεστιβάλ Sundance 2008

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 2008, τμήμα Πανόραμα

Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Ινστανμπούλ 2008

Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Μεξικού 2008

Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Μπουένος Άιρες 2008

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μπέλφαστ 2008


Κριτικές

Η ταινία Otto; or, Up with Dead People είναι ένα μοντέρνο παραμύθι για την αποξένωση και τα προβλήματα που δημιουργούνται από μία κοινωνία μαζικής παραγωγής, όπου οι άνθρωποι στο περιθώριο το βρίσκουν δύσκολο να αντισταθούν στo καθολικό ρεύμα. Παίζοντας με κινηματογραφικά είδη, συνδυάζοντας διαφορετικά μέσα και κάνοντας χρήση των συχνά χιουμοριστικών ταινιών της Medea μέσα στην ταινία, ο Bruce LaBruce δημιουργεί μία νέα, σέξυ υπερπολιτική ζόμπι μυθολογία.
Matt Anderson (Sundance Festival)

Ο Όττο δεν καταρρίπτει απλά το συμβατικό κατεστημένο. Το γκρεμίζει, το αναποδογυρίζει, του βάζει φωτιά και μετά κάνει σεξ μαζί του. Γκέι σεξ. Βλέπετε, ο Όττο είναι ένα ζόμπι που σκέφτεται, μιλάει και επανεξετάζει το θέμα αν θα ήθελε να τρώει ανθρώπους.
Jim Rohner, Zoom In Online.

Η πρώτη Gay Emo Zombie ταινία από την άγρια φαντασία του Bruce LaBruce.

"Otto; or Up With Dead People, από τον queer πρωτοπόρο του κινηματογράφου Bruce LaBruce, είναι μια αξιέπαινη ταινία που διαπερνά και αλλάζει τα είδη κινηματογράφου. Η επίδειξη της διείσδυσης σε τραύματα και μόνο την τοποθετεί δίπλα σε άλλες μοντέρνες κλασικές ταινίες όπως το In My Skin και το Crash  του Cronenberg για την εξερεύνηση εναλλακτικών ερωτογενών τρόπων. Ο Queer τρόμος δεν είναι κάτι καινούριο. Δύο από τους καλύτερους πρωτοπόρους του κινηματογράφου τρόμου, οι F W Murnau και James Whale κατάφεραν να εισάγουν μια queer ταυτότητα στις πρώτες εκδοχές τους των Δράκουλα και Φρανκενστάιν αντίστοιχα. Μια ανάγνωση των έργων των Barbara Creed και Julia Kristeva είναι αρκετά να πείσει τον οποιονδήποτε ότι υπάρχουν ομοερωτικά υποννοούμενα σε οποιοδήποτε «λουτρό αίματος» μπορείτε να φανταστείτε. Εκτός από τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, έχουν γίνει και προσπάθειες στην mainstream κουλτούρα να εισάγουν το gay στοιχείο στην gore σκηνή. Το ‘Interview with a Vampire’ του Neil Jordan και το ‘The Hunger’ του Τony Scott μας έρχεται στο μυαλό αλλά και camp παραγωγές όπως το ‘The Stench of Satan’ του George Kuchar και οι ταινίες του Paul Morrissey είναι γνωστό ότι έχουν αδυναμία στα επικά με την μπόλικη κέτσαπ. Το ‘Flesh for Frankenstein’ του τελευταίου μάλιστα έδωσε στον κόσμο τον αφορισμό “To know life, Otto, you must fuck death in the gallbladder,”(Για να γνωρίσεις την ζωή, Otto, πρέπει να γαμήσεις τον θάνατο στη χοληδόχο κύστη), μια ατάκα που πρέπει να έχετε υπ’όψη σας όταν βλέπεται την καινούρια ταινία του κ. Labruce(ένα απόφθεγμα για όλες τις περιπτώσεις) .

Αυτός ο Otto, όμως, ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη hard core Gay Zombie ταινία. Επιφανειακά ο LaBruce έχει αστειευτεί λέγοντας ‘Αν έχετε κάνει καμάκι σε μια δημόσια τουαλέτα θα δείτε ότι μοιάζει απίστευτα με την Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών’ αλλά όπως και με την σειρά ταινιών του George A Romero ο LaBruce χρησιμοποιεί τους σαρκοφάγους για να κάνει κοινωνική κριτική, υποδεικνύοντας ότι η μοντέρνα κοινωνία είναι κονφορμιστική σαν την φύση ενός zombie δηλαδή, και συγκεκριμένα σε αυτή την περίπτωση τον κίνδυνο που διατρέχει η gay κοινότητα που ολοένα την μιμείται. Ο LaBruce μέσω του ήρωά του, τον Otto, μας δείχνει την αποξένωση του ατόμου με την κοινωνία, όταν ο Otto δεν θέλει να φερθεί σαν κανονιικό ‘zombie.’ Δίνοντας το ρόλο του Otto στον όμορφο αποστασιοποιημένο Jey Crisfar – που μοιάζει σαν να έχει βγει από το απέθαντο σκηνικό του ‘Paranoid Park’ – έδωσε την αφορμή στους bloggers να το χαρακτηρίσουν σαν την πρώτη Emo Zombie ταινία. Φιλτραρισμένο με μια σχιζοφρένεια (ανακατεύοντας animation, αισθητκή βουβής ταινίας και dance), υπάρχουν πολλά να απολαύσετε στον Otto. Οι φαν του LaBruce θα νιώσουν ότι είναι στον παράδεισο, οι υπόλοιποι ίσως χρειαστεί να κλείσουν τα μάτια τους κάποιες στιγμές, αλλά θα είναι μια εμπειρία την οποία δεν πρόκειτα να ξεχάσετε "

- RJ Dennis

Links
https://www.ottothezombie.de/
https://www.ottothezombie.de/ottoblog1.htm

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...