Τα Teddy Awards είναι τα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά βραβεία queer ταινιών. Στα πλαίσια της Berlinale, ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ του κόσμου, γίνονται προβολές queer ταινιών και μια ανεξάρτητη επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους lesbian & gay φεστιβάλ από όλο τον κόσμο, αποφασίζουν ποια ταινία μεγάλου μήκους, ποια ταινία μικρού μήκους και πιο ντοκιμαντέρ queer θεματολογίας θα βραβεύσουν. Φέτος, οι ταινίες προβλήθηκαν από τις 6 μέχρι τις 12 Φλεβάρη και σήμερα, 13, είναι η μεγάλη μέρα της απονομής, που σε τίποτα δεν υστερεί από την απονομή των Χρυσών και Αργυρών Άρκτων, ούτε σε επίπεδο κόσμου, ούτε σε επίπεδο κύρους, ούτε σε επίπεδο ποιότητας των ταινιών. Άλλωστε δε θα περίμενε κανείς τίποτα διαφορετικό σε μία πόλη που έχει έναν ανοικτά gay δήμαρχο που υποστηρίζει ενεργά κάθε gay & lesbian εκδήλωση.

Επίσης φέτος, είχαμε και μια Ελληνική συμμετοχή στη Berlinale, με το Strella του Πάνου Κούτρα, που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους. Μεγάλη τιμή για τον ίδιο το σκηνοθέτη αλλά και για τον Ελληνικό κινηματογράφο. Στην πρεμιέρα παρευρέθηκε ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο, ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου, η Μπέτυ, μεγάλη πρωταγωνίστρια της ταινίας, καθώς και όλοι οι συντελεστές που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του έργου. Παρών ήταν και ο κύριος Γιώργος Παπαλιός, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που δεν χρηματοδότησε και δεν υποστήριξε σε κανένα επίπεδο την ταινία του Πάνου Κούτρα, επειδή το θέμα της είναι ταμπού για τα Ελληνικά δεδομένα, οπότε φοβίζει τις εταιρίες διανομής, φοβίζει τους εν δυνάμει παραγωγούς και να που τώρα, η ταινία βρίσκεται εκτός Ελλάδας και παίρνει την προσοχή που της αρμόζει. Σκανδαλώδες, θα μπορούσε κανείς να πει, να αντιπροσωπεύει τον Ελληνικό κινηματογράφο μια ταινία που απορρίφθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και για κάποιο λόγο ο πρόεδρός του να βρίσκεται εκεί...

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο, από το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Κορέα, το Μεξικό, την Αργεντινή, τον Καναδά, την Αμερική, την Αγγλία, τη Γερμανία κ.ά. Κάποιες από αυτές θα έχετε την ευκαιρία να τις απολαύσετε στο φετινό Outview! Ταινίες προκλητικές, συγκινητικές, ενημερωτικές, περήφανες, ερωτικές, πειραματικές, ευχάριστες, δύσκολες, ταινίες που μιλάνε για εμάς.

Στο τέλος θα βρείτε τα αποτελέσματα των βραβείων για τα οποία μόλις με ενημέρωσε η Μαρία Cyber που βρίσκεται τώρα εκεί!

Ας ρίξουμε μια ματιά στις ταινίες που διαγωνίστηκαν φέτος για τα Teddy Awards.

Ai no mukidashi (Love Exposure)
Μία καταπληκτική οπτικά ταινία σχεδόν 4 ωρών από την Ιαπωνία που αφηγείται την ιστορία του έφηβου Yu, που μετά το χαμό της μητέρας του, έρχεται αντιμέτωπος με τη στροφή του πατέρα του στον Καθολικισμό. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαπράξει αμαρτήματα που θα μπορέσει μετά να εξομολογηθεί στον πατέρα του αφοσιώνεται στη μυστική φωτογράφιση γυναικείων εσωρούχων. Στην underground πορεία του συναντάει θρησκευτικές αιρέσεις, cult ομάδες και βρίσκει την αγάπη στα πιο περίεργα μέρη με τους πιο περίεργους τρόπους.

An Englishman in New York
Το 1975, ο gay συγγραφέας Quentin Crisp, στην ηλικία των 66 χρόνων, απογοητευμένος με την πορεία της καριέρας του γίνεται ξαφνικά διάσημος μέσα από την τηλεοπτική ταινία "The Naked Civil Servant" (δείτε παρακάτω) που αφορά τη μέχρι τώρα ζωή του. Και αφού έβγαλε μια ολόκληρη χώρα από τη ντουλάπα της, έγινε και ο πιο ορατός δαίμονάς της. Αποφασίζει να φύγει για τη Νέα Υόρκη που τον υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες. Κάνει show, κερδίζει φήμη, αλλά καταδικάζεται από τη gay κοινότητα όταν περιγράφει το AIDS σαν κάτι ασήμαντο. Ο νεαρός φίλος του Patrick Angus, σε ένα αυτοκαταστροφικό ταξίδι, ομολογεί ότι συμφωνεί με τον Quentin για την αδυνατότητα της ομοφυλόφιλης αγάπης και αργότερα μολύνεται με τον ιό του HIV...

Ander
Ένα πολύ προσωπικό πορτραίτο ενός Βάσκου αγρότη. Παρά τη μεγάλη του ηλικία, ζει ακόμα με την αδερφή του και την κυριαρχική του μητέρα. Η μονότονη ζωή του αλλάζει μετά από ένα ατύχημα. Προσλαμβάνει τον νεαρό Περουβιανό José, για να τους βοηθήσει στη φάρμα. Οι δυναμικές της οικογένειας αλλάζουν, ο Ander ερωτεύεται τον José και πρέπει να πάρει αποφάσεις...

At Stake
Τέσσερα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τη ζωή των γυναικών στην Ινδονησία. Θέματα όπως η παρθενιά, η κλειτοριδεκτομή, οι γυναικολόγοι και η πορνεία εξερευνούνται και πιθανότατα σοκάρουν το δυτικό κοινό.

Berlin Ecke Bundesplatz - Die Aussteiger

Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για ένα πολύ ιδιαίτερο ζευγάρι που θεωρεί ότι ζει καλύτερα από τους άλλους. Είναι μαζί 37 χρόνια. Ένας διανοούμενος κι ένας πρώην-αστυνομικός, νυν ζωγράφος και μασέρ που περιφρονούν την πολυτέλεια. Αυτό που τους νοιάζει είναι η διεθνής, διαθρησκευτική και διαπολιτισμική επικοινωνία. Αλλά επίσης μεγαλώνουν, γερνάνε και αρρωσταίνουν...Είναι πολλά αυτά που πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν.

Chan Di Chummi
Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή των "Khusras", μία κλειστή υποκουλτούρα τρανσέξουαλ στο Πακιστάν. Σε μια χώρα που ο θρησκευτικός φαντασιμός είναι έντονος, είναι εντυπωσιακό το πως συνυπάρχουν σχεδόν αρμονικά μες στην Πακιστανική κοινωνία. Η ταινία εξετάζει το πως νιώθουν οι "Khusra" ζώντας σε έναν κόσμο αυστηρά διχοτομημένο μεταξύ αρσενικού κ και θηλυκού και προσπαθεί να αγγίζει την ουσία της ύπαρξης πέρα από τα φυλετικά όρια, την αγάπη.

City of Borders

Στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, αψηφώντας γενιές και γενιές βιαιότητας και αποκλεισμού, ένα ιδιότυπο σύμβολο ανεκτικότητας στέκεται περήφανα, το gay bar "Shushan". Σε αυτό το πραγματικό καταφύγιο, άνθρωποι κάθε θρησκείας, εθνικότητας και σεξουαλικόττηας μαζεύονται και αναζητούν μια κοινότητα που να αποδέχεται τους ορκισμένους "εχθρούς". 6 Ισραηλινοί και Παλεστίνιοι παλεύουν καθημερινά για ανεκτικότητα, αξιοπρέπεια και το δικαίωμα του να ανήκουν. Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ στην εποχή που τείχη χτίζονται για να χωρίσουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, οι δυσκολίες και οι απογοητεύσεις είναι πολλές. Η Ιερουσαλήμ είναι πραγματικά η πόλη των συνόρων, των διαχωριστικών γραμμών, μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων, μεταξύ πιστών και φανατικών και μεταξύ gay και straight, λέει ο ιδιοκτήτης του Shushan και δημοτικός σύμβουλος, Sa'ar.

Contre-Jour (Back Light)

Μία πειραματική και ιδιαίτερα καλλιτεχνική ταινία μικρού μήκους που δυσκολεύει τα μάτια. "Μακάρι να μπορούσα να δω αυτό που βλέπεις", μια μάταιη ελπίδα.

Dish
Συζητήσεις μεταξύ δύο έφηβων emo, κυρίως για το θέμα του gay sex. Ο Louie το έχει ήδη κάνει, ενώ ο Israel περιμένει ακόμα να το δοκιμάσει. Περπατάνε στις γειτονιές του Ανατολικού Λος Άντζελες, θάβουν τους συμμαθητές τους, μιλάνε για πέη, πηδήματα και προφυλακτικά. O Israel είναι πλέον έτοιμος να δοκιμάσει, αλλά απαγορεύεται να αγγίζουν τα μαλλιά του!

El nino pez (The Fish Child)
Η έφηβη Λάλα είναι ερωτευμένη με την 20χρονη οικιακή βοηθό που έχουν προσλάβει οι γονείς της. Ονειρεύονται να ζήσουν μαζί στην Παραγουάη και ληστεύουν τους γονείς της Λάλα για να... χρηματοδοτήσουν την απόδρασή τους. Τα πράγματα όμως δεν πάνε τόσο καλά. Τα όνειρά τους, οι ισορροπίες σιγά σιγά καταστρέφονται και το τέλος πόσο χαρούμενο μπορεί να είναι;

End of Love
O Ming και ο Keung γνωρίζονται αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη φιλία σε ένα χριστιανικό κέντρο απεξάρτησης όπου και οι δύο βρίσκονται. Μαθαίνουμε για το παρελθόν του Ming, πως πέρασε από έναν κακοποιητικό σύντροφο στην πορνεία και στα ναρκωτικά. Η φιλία τους δε θα κρατήσει πολύ, μια ακόμα τραγωδία θα τους συνταράξει, όταν η κοπέλα του Keung τον εγκαταλείπει. Δεν είναι ένα κοινωνικό δράμα για τις δυσκολίες της gay πορνείας, αλλά περισσότερο μία εξερεύνηση της αγάπης, των ναρκωτικών του σεξ, της πίστης και της ηθικής στην σύγχρονη Κίνα.

Every Little Step
Η πορεία του μακροβιότερου μιούζικαλ στο Broadway, "A Chorus Line", που από το 1975 μέχρι το 1990 το είδαν πάνω από 6.000.000 άνθρωποι. Το 2005 ξανανέβηκε και το ντοκιμαντέρ αυτό, πέρα από το ότι αποτελεί ένα φόρο τιμής, αναπολεί το πως ξεκίνησε όλο αυτό, πως μαζεύτηκαν 18 χορευτές και με τις ιστορίες τους έφτιαξαν ένα μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ.

Fig Trees
Ένα ντοκιμαντέρ με τη μορφή μιας όπερας για τον αγώνα δύο ακτιβιστών για του AIDS, τον Καναδό Tim McCaskell και τον Νοτιοαφρικανό Zackie Achmat. Μέσα από μια σουρρεαλιστική μυθοπλαστική διήγηση, παρακουθούμε τον πραγματικό τους αγώνα, στον οποίο συμμετέχει, φαντασιακά, η Γερτρούδη Στάιν.

Forever Enthralled

Η ζωή του Κινέζου ηθοποιού και τραγουδιστή Mei Lanfang (1894–1961), ενός φοβερά ταλαντούχου και πρωτοπόρου εκπροσώπου της όπερας του Πεκίνου, που θαυμάστηκε θερμά από τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον Τσάρλι Τσάπλιν και τον Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Fucking Different Tel-Aviv

Το τρίτο μέρος της ανθολογίας Fucking Different (το πρώτο γυρίστηκε στο Βερολίνο και το δεύτερο στη Νέα Υόρκη) προσφέρει μια ματιά στη queer ζωή του Τελ Αβίβ μέσα από 12 gay και λεσβίες κινηματογραφιστές. Οι λεσβίες ανέλαβαν να παρουσιάσουν την οπτική τους για τη gay σεξουαλικότητα και οι gay άντρες την οπτική τους για τη λεσβιακή σεξουαλικότητα. Η έμφαση είναι στις ιστορίες και τους χαρακτήρες και βλέπουμε μια συλλογή ταινίων μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ που καταδεικνύουν τη σημασία της θρησκείας και της πολιτικής για τους gay και τις λεσβίες του Ισραήλ. Όπως και τα προηγούμενα μέρη της ανθολογίας, αποφεύγεται η δημιουργία στερεοτύπων και προκαλούνται κλισέ που αφορούν το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Του χρόνου έρχεται το Fucking Different Brasil και σύμφωνα με το σχέδιο, σε δύο χρόνια, θα δούμε επιτέλους το Fucking Different Athens.

Gevald
Όπως και το "City of Borders" το Gevald μας λέει την ιστορία του μοναδικού gay bar της Ιερουσαλήμ. Όλη η ταινία γυρίστηκε ένα βράδυ του Νοεμβρίου 2006. Την επόμενη μέρα, ένα ανεπίσημο pride έχει οργανωθεί, μιας και το επίσημο ακυρώθηκε λόγω απειλών από θρησκευτικές ομάδες. Το bar έκλεισε το 2007.

Ghosted
Μια μυστηριώδης ερωτική ιστορία μεταξύ Αμβούργου και Ταϊπέι. Μετά το φόνο της νεαρής Ταϊβανέζας Keru, η Γερμανίδα ερωμένη της είναι χαμένη. Παρουσιάζει ένα έργο της αφιερωμένο στην Keru στην Ταϊπέι όπου και την πλησιάζει και την εντυπωσιάζει η νεαρή δημοσιογράφος Mei-li, που αποτυχώς προσπαθεί να τη σαγηνεύσει. Αποφασίζει να γυρίσει στο Αμβούργο αλλά η Mei-li την ακολουθεί και τελικά την κατακτά. Τότε συνειδητοποιεί ότι η καινούρια της ερωμένει ερευνά το φόνο της Keru. Κάτι όμως δεν πάει καλά...Καμία Mei-li δε δουλεύει σε Ταϊβανέζικη εφημερίδα και καμία Mei-li δεν εισήλθε στη Γερμανία. Ποια είναι αυτή η γυναίκα; Στον Ταϊβανέζικο και τον Κινέζικο κινηματογράφο, όταν τα πνεύματα επιστρέφουν, ειδικά τα πνεύματα γυναικών είναι πλέον ελεύθερα από τις κοινωνικές συμβάσεις για να δράσουν όπως θέλουν.

Horse Is Not a Metaphor
Μια αισιόδοξη και πολύ προσωπική πειραματική ταινία από τη λεσβία-φεμινίστρια Barbara Hammer που αφορά την προσωπική της μάχη με τον καρκίνο. Θυμάται ένα όνειρο της παιδικής της ηλικίας με άλογα και το κάνει αληθινό, γυρνώντας πίσω στη φύση, για ελπίδα και ίαση. Είναι μια ταινία για τη δύναμη του να ζεις στο τώρα και νά'σαι ελεύθερη.

Land of Scarecrows
Σε μια αγροτική περιοχή της Νότιας Κορέας, οι ζώες τριών μοναχικών φιγούρων. Μια γυναίκα που ζει σαν άντρας, ο υιοθετημένος της γιος και μια νεαρή Φλιππινέζα που προορίζεται για νύφη. Μια ταινία στην οποία ο κόσμος μοιάζει "αφυσικος" και οι άνθρωποι χαμένοι.

Light Gradient
Δυο νεαροί άντρες πάνε μια εκδρομή και χάνονται στο δάσος του Βρανδενβούργου και...βρίσκουν ο ένας τον άλλον, τα σώματά τους, τις φαντασιώσεις τους. Βρίσκουν καταφύγιο σε μια φάρμα, όπου ζει μια μάνα με το γιο της και περνάνε μια περίοδο σχεδόν μαγική μέχρι που η πραγματικότητα τους συναντά...

Little Joe
Ένα πολύ προσωπικό και βαθύ πορτραίτο του Joe Dallesandro από την κόρη του που εξερευνεί τη 40ετή καριέρα του πατέρα της ως σύμβολο του σεξ, με αρχή τη συμμετοχή του στις ταινίες του Andy Warhol Factory. Ένας ετεροφυλόφιλος άντρας που όλοι ήθελαν είτε να του μοιάσουν είτε να τον κατακτήσουν, άντρες και γυναίκες. Ο Joe Dallesandro ήταν ο Little Joe στο "Walk on the Wild Side" του Lou Reed, ο περίφημος καβάλος στο "Sticky Fingers" των Rolling Stones. Σε λιγότερο από 3 χρόνια, ο Joe Dallesdanro, από ταραχοποιός των δρόμων του Queens είχε μεταμορφωθεί σε διεθνές σύμβολο κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Το φετινό ειδικό των Teddy Awards θα απονεμηθεί στον Joe Dallesandro που πριν δυο βδομάδες έκλεισε τα 70 του χρόνια. Ένας υπέροχος ηθοποιός που άλλαξε την εικόνα της αντρικής σεξουαλικότητας στον κινηματογράφο. Μια συγκλονιστική ζωή που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό.

Members of the Funeral
Υπαρξιακοί προβληματισμοί με διακριτική αίσθηση του χιούμορ. Σε μια κηδεία ενός εφήβου, ένα ζευγάρι και η κόρη τους αντιμετωπίζουν τις προσωπικές τους σχέσεις με το νεκρό αγόρι και το θάνατο. Όπως φαίνεται έγραφε μια νουβέλτα με τίτλο "Members of the Funeral" (Μέλη της Κηδείας) όπου το δράμα μιας οικογένειας ξετυλίγεται με αφορμή την κηδεία ενός νεαρού αγοριού.

Milk

Η ζωή του πολιτικού, ακτιβιστή Harvey Milk, του πρώτου ανοιχτά gay πολιτικού που εκλέχθηκε στην Αμερική σε δημόσιο αξίωμα και δολοφονήθηκε το 1978, μένοντας στην ιστορία ως ένας πραγματικός gay ήρωας.

Miao Miao

Η Miao Miao είναι μια Γιαπζωνέζα φοιτήτρια που προσπαθεί να προσαρμοστεί στην καινούρια της ζωή στην Ταϊβάν. Μια συμμαθήτριά, η Ai, της την ερωτεύεται, αλλά εκείνη έχει μάτια μόνο για έναν μυστηριώδη νεαρό ενός μαγαζιού με CD. H Ai παρακολουθεί τον έρωτά της να...ερωτεύεται και συνειδητοποιεί ότι αυτό που νιώθει είναι πιο δυνατό από ότι ποτέ φανταζόταν.

Nocturnal Uproar

Μια κινηματογραφίστρια, η Solange, έχει μια νεαρή κόρη κι έναν άντρα με τον οποίο κοιμάται κατά καιρούς. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό ούτε για μια ταινία, αλλά ούτε γι αμια ζωή. Η Solange θέλει περισσότερα. Ξεκινάει έναν δεσμό με τον αμφισεξουαλικό ηθοποιό Jim, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολλές φορές χρειάζεται να αλλάξει μέχρι και 3 ερωτικούς συντρόφους σε μια νύχτα. Μέχρι που συναντάει τον Bruno, τον πρώτο άντρα που της αντιστέκεται και την προκαλεί ταπεινώνοντάς την. Αρχίζουν και βρίσκονται και οι κανόνες είναι αυστηροί. Απαγορεύεται να εκφράσουν και να νιώσουν αγάπη με οποιοδήποτε τρόπο, κάθε βράδυ θα πρέπει να είναι σαν να συναντιούνται για πρώτη φορά. Και η Solange καταλήγει συναισθηματικά και σεξουαλικά εξαρτημένη...

Pedro
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Pedro Zamora, ενός Αμερικανο-Κουβανού που παρόλο που διαγνώστηκε ως φορέας του HIV σε νεαρή ηλικία, αποφάσισε να ζήσει μια ζωή που θα έκανε τη διαφορά. Αφιερώθηκε στο να μοιράζεται την εμπειρία του και να κάνει ομιλίες και διεκδικίσεις για τον αγώνα κατά του AIDS. Έγινε ευρέως γνωστός όταν συμμετείχε στο show του MTV "The Real World" το 1994 και συγκλόνισε με την ιστορία του. Πέθανε μόλις στα 22 του χρόνια.

Queer Serajevo Festival 2008

Το πρώτο queer φεστιβάλ στο Σεράγιεβο έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου του 2008. Συμπεριλάμβανε κθέσεις, performances, ομιλίες, συζητήσεις, ταινίες. Η τελετή έναρξής του σημαδεύτηκε από βιαίες επιθέσεις και τραυματισμούς και στη συνέχεια ολόκληρο το φεστιβάλ ακυρώθηκε. "Σκοτώστε τους gay" έγραψαν κάποιοι...

Rage
Μια τραγελαφική ταινία για τις συνέπειες τις παγκοσμιοποίησης στην εποχή της πληροφορίας. Ένας blogger, ένας σχεδιαστής μόδας, ένας θάνατος και ένας φόνος.

Raging Sun, Raging Sky
Μια μυθική ερωτική ιστορία δύο αντρών των οποίων η αγάπη διαπερνά το χώρο και το χρόνο. Η απώλεια και ο θάνατος ως αναπόφεκυτα στάδια στο ταξίδι για την απόλυτη γαλήνη και η ζωή μέσα από το πρίσμα της αγάπης. Μια μαγευτική ταινία από έναν ήδη βραβευμένο με Teddy Award σκηνοθέτη.

Resident Alien
Ένα ντοκιμαντέρ για τον Quentin Crisp, το διάσημο gay συγγραφέα που γεννήθηκε στην Αγγλία το 1908 και κυκλοφορούσα με γυναικεία φορέματα, βαμμένα μαλλιά και νύχια. Δούλευε σε θέατρα, σε μπουτίκ μόδας και σε κομμωτήρια για να συντηρείται μέχρι που έγινε διάσημος στα 59 του μετά από την τηλεοπτική ταινία "Α Naked Civil Servant" που βασίστηκε στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τον ίδιο τίτλο. Τότε έφυγε για τη Νέα Υόρκη για να γράψει, να ζωγραφίσει, να κάνει show και έζησε σαν ένας αληθινός bon vivant, ένας μοντέρνος Όσκαρ Γουάιλντ. "Αν έχω ταλέντο για κάτι, δεν είναι για να κάνω, αλλά για να υπάρχω."

Ricky
Μια συνηθισμένη γυναίκα συναντά  και ερωτεύεται έναν συνηθισμένο άντρα και δημιουργούν κάτι μαγικό και ασυνήθιστο, ένα μωρό, τον Ricky. Μια μαγική ταινία από τον καταξιωμένο Γάλλο σκηνοθέτη François Ozon.

Russia 88
Ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τους Ρώσους νεοναζί βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και πραγματικές συνεντεύξεις. Μια ομάδα skinheads που λέγεται "Russia 88" φτιάχνει προπαγανδιστικά video και τα ανεβάζει στο internet. Ο αρχηγός τους λέγεται Blade και μια μέρα ανακαλύτει ότι η αδερφή του βγαίνει με ένα αγόρι από τον Καύκασο και ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται γρήγορα σε μια οικογενειακή τραγωδία.

Strawberry Foil Dreams

Ένα ταξίδι στον underground κόσμο της μόδας, ανάμεσα στους λεγόμενους "καλλιτέχνες επιβίωσης" στο Ανατολικό Βερολίνο. Ήταν ένας χώρος που μπορούσες να υπάρξεις παρά το καταπιεστικό καθεστώς, να ξεχωρίστεις, να προκαλέσεις, να επιθυμήσεις, να ονειρευτείς. Ένα πάρτι επανένωσης περίπου 20 χρόνια μετά...

Strella
Η τελείως ανεξάρτητη ταινία του Πάνου Κούτρα που απορρίφθηκε από κάθε εταιρία παραγωγής και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το "Στρέλλα" είναι ένα παιχνίδι λέξεων, ένας συνδυασμός του ονόματος Στέλλα με τη λέξη τρέλα. Ο Γιώργος που είχε καταδικαστεί για φόνο, βγαίνει από τη φυλακή μετά από 15 χρόνια. Το πρώτο του βράδυ γνωρίζει μια νεαρή τρανσέξουαλ πόρνη, τη Στέλλα. Περνάνε το βράδυ μαζί και αρχίζουν μια ιδιότυπη σχέση. Παράλληλα ο Γιώργος προσπαθεί να ανακαλύψει τι έγινε το γιο του Λεωνίδα, που έχει να τον δει από τότε που ήταν παιδί...

Tanjong Rhu

Μια μυθοπλαστική προσέγγιση σε μια αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στη Σιγκαπούρη. Άντρες που ψωνίζονται σε δάση και παραλίες και η αστυνομία καραδοκεί. Το Σεπτέμβριο του 1993 η αστυνομία συνέλαβε 12 άντρες σε μυστικές επιχειρήσεις. Τα ονοματά τους, τα επαγγέλματά τους και άλλες προσωπικές τους πληροφορίες δημοσιεύθηκαν στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας σαν τακτική εκφοβισμού...

The End of the Pig is the Beginning of the Sausage

Ο συγγραφέας/σκηνοθέτης Napoleon Seyfarth ζει στο Βερολίνο. Είναι ένας ζωντανός θρύλος και οροθετικός, ένα γεγονός που έχει αλλάξει τη ζωή του δραματικά. Έχει φτιάξει έναν κόσμο με...γουρούνια, οπότε μάλλον θα πρέπει να το δει κάποιος για να καταλάβει.

The Boneman
Κάθε βδομάδα χιλιάδες κοτόπουλα καταναλώνονται σε ένα εστιατόριο. Τα κόκκαλά τους και τα υπολείμματά τους πολτοποιούνται και έτσι ταΐζεται η επόμενη γενιά πουλερικών. Ένας ατελείωτος κύκλος...Ο Brenner, ένας πρώην ντετέκτιβ, βρίσκεται εκεί αλλά δε θυμάται γιατί, μόνο ξέρει ότι πρέπει να βρει έναν άντρα που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος...

The Island
Γιατί δεν αφήνουν όλοι οι ομοφυλόφιλοι την κοινωνία να πάνε να μείνουν σε ένα νησί και να μολύνουν ο ένας τον άλλον με AIDS; έγραψαν κάποιοι ομοφοβικοί στο σκηνοθέτη κι εκείνος είπε να ψάξει το ερημικό χιονισμένο τοπίο του Καναδά για να βρει το κατάλληλο σημείο...

The Countess
Μια αληθινή ιστορία για την Κόμισσα Μπάθορι που γεννήθηκε το 1560 στην Ουγγαρία. Παντρέυτηκε έναν ισχυρό άντρα κι έκανε τέσσερα παιδιά. Όσο εκείνος έλειπε σε μάχες, εκείνη δυνάμωνε με τη βοήθεια της μάγισσας Darvulia. Τη φοβόντουσαν, τη θαύμαζαν και τη ζήλευαν πολύ και ακόμα και ο ίδιος ο βασιλιάς έπρεπε να υπακούει τις επιθυμίες της. Μετά το θάνατο του άντρα της ερωτεύτηκε έναν άντρα νεότερό της αλλά φοβόταν ότι δεν ήταν αρκετά νέα για εκείνον. Για χρόνια τον περίμενε και τρελαμένη από απελπισία άρχισε να κάνει μπάνιο μέσα σε αίμα παρθένων γυναικών, πεπεισμένη ότι αυτό θα της πρόσφερε αιώνια νεότητα και ομορφιά. Έτσι ξεκίνησε μια σειρά αιματηρών γεγονότων που οδήγησαν στo θάνατό της.

The Good American
Ένα πορτραίτο του Tom Weise, δημιουργό του Hustler Ball. Κατά τη δεκαετία του '90 ο πρώην φοιτητής πολτικών επιστημών αφήνει τη Γερμανία για τη Νέα Υόρκη, όπου ζει παράνομα επειδή είναι οροθετικός. Αρχίζει και δουλεύει ως συνοδός, αλλά δε βγάζει καθόλου χρήματα και καταλήγει άστεγος. Γνωρίζει τον Jeffrey Davis και τον βοηθάει να στήσουν μια ιστοσελίδα για συνοδούς που μια δεκαετία αργότερα είναι η πιο διάησμη του είδους της. Αν και η υγεία του χειροτερεύει και τα προβλήματά του με τα ναρκωτικά αυξάνονται, το 2006 γνωρίζει επιτέλους τον άντρα της ζωής του και αποφασίζει να επισκεφθεί το Βερολίνο για πρώτη φορά μέσα σε 15 χρόνια. Λίγες μέρες μετά το πρώτο Hustler Ball διοργανώνεται. Η μεταμόρφωση ενός φαινομενικά γεμάτου αυτοπεποίθηση επιχειρηματία σε έναν άνθρωπο γεμάτο αδυναμίες, φόβους και όνειρα.

The Naked Civil Servant
Βασισμένο στην αυτοβιογραφία του gay συγγραφέα Quentin Crisp, η τηλεοπτική ταινία του 1975, που τον έκανε διάσημο, ξαναπροβάλλεται. Ήταν προκλητικός σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν τουλάχιστον καταδικαστέα και οι επιθέσεις που είχε δεχτεί ήταν αμέτρητες. Παρόλα αυτά δεν κρύφτηκε ποτέ και τελικά κέρδισε τη διασημότητα και το σεβασμό, τουλάχιστον των Αμερικανών την εποχή εκείνη.

The Times of Harvey Milk
Ένα ντοκιμαντέρ για τον Harvey Milk βασισμένο σε συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό, που κέρδιε το βραβείο Όσκαρ για το καλύτερο ντοκιμαντέρ το 1985.

Wu Sheng Feng Ling (Soundless)

Ένας νεαρός Ολλανδός στο Χονγκ Κονγκ που καθώς κλέβει το πορτοφόλι ενός ντροπαλού Κινέζου, ξεκινάει μια δυνατή, σχεδόν χωρίς λόγια, ερωτική σχέση.

575 Castro Street
Από το μαγαζί με φωτογραφικά είδη του Harvey Milk, το 1977 πέρασαν για επεξεργασία οι ταινίες για το πρώτο Gay κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο. Για την ταινία Milk το μαγαζί ξαναδημιουργήθηκε στην αρχική του τοποθεσία και το 575 Castro Street είναι ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς γυρισμένο στο ανακτασκευασμένο μαγαζί του Milk καθώς ακούμε την αυθεντική κασέτα που ο ίδιος είχε ηχογραφήσει για να παιχτεί σε περίπτωση δολοφονίας του.


Και ας γνωρίσουμε την κριτική επιτροπή, όπου πέρυσι ήταν μέλος η Μαρία Cyber, ως διοργανώτρια του Outview, του Athens International Queer Festival.

Justine Barda
Γεννήθηκε το 1970 και είναι υπεύθυνη προγράμματος για το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σηάτλ καθώς και βοηθός προγράμματος στο Sundance. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί και με το Lesbian & Gay κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σηάτλ.

Manny de Guerre
Γεννήθηκε το 1972 και εργάζεται για το Διεθνές Lesbian & Gay Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Side by Side, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Rudi Fürstberger
Γεννήθηκε το 1969 και είναι διευθυντής προγράμματος του Γερμανικού Queer Film Festival Verzaubert και έχει δουλεύεψει και ως σύμβουλος σε Αμερικάνικες εταιρίες διανομής καθώς και για το LGBT Film Festibal της Νέας Υόρκης.

Stephen Kent Jusick
Γεννήθηκε το 1969 και διευθύνει το ΜΙΧ Film Festival της Νέας Υόρκης. Έχει δουλέψει κυρίως με πειραματικές ταινίες και έχει ιδρύσει μια εταιρία για την προώθησή τους.

Mercedes Martín
Γεννήθηκε το 1976 και είναι επικεφαλής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Φύλου και Σεξουαλικής Διαφορετικότητας στην Ουρουγάη.

Cosimo Santoro
Γεννήθηκε το 1973 και είναι διευθυντής προγράμματος του LGBT Film Festival του Τορίνο.

Kyle Stephan
Γεννήθηκε το 1974 και είναι υπεύθυνη προγράμματος του LGBT Film Festival του Λονδίνου.

Emina Trumic
Γεννήθηκε το 1986 και είναι μία από τις τέσσερις διοργανώτριες του πρώτου Queer Sarahevo Festival. Είναι ακτιβίστρια στην ομάδα Q, σπουδάζει Αγγλκά και Γερμανικά και δουλεύει ως μεταφράστρια. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, είχε δημιουργήσει μαζί με άλλους μια νομαδική θεατρική ομάδα.


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Μόλις πληροφορήθηκα τα αποτελέσματα των βραβείων από τη Μαρία Cyber που βρίσκεται εκεί και είμαστε το πρώτο Ελληνικό πόρταλ που τα παρουσιάζει.

To βραβείο των αναγνωστών του gay περιοδικού Siegessäule δόθηκε στο Ισραηλινό City of Border, ενώ ήταν υποψήφιο στο Strella του Πάνου Κούτρα.

Τα βραβείο ταινίας μικρού μήκους το πήρε η Barbara Hammer με το Horse Is Not a Metaphor.

Το βραβείο ντοκιμαντέρ το πήρε το Fig Trees.


Και το βραβείο καλύτερης ταινίας το πήρε το Μεξικάνικο Raging Sun, Raging Sky, ενώ ήταν υποψήφια το Soundless και το Fish Child.

Kat Q

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...