ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ @ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 12/9/12

ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

& PRIMAVERA EN SALONICO

σε Σεφαραδίτικα τραγούδια

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ:

“Παρά θιν΄αλός”,
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Σαβίνα Γιαννάτου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι εδώ και χρόνια μια από τις πιο σημαντικές και πιο δημιουργικές παρουσίες στον χώρο της ερμηνείας, με σπάνια φωνητική ποιότητα, ρεπερτόριο ιδιαίτερης ευρύτητας και δυναμικής και διεθνή καταξίωση και αναγνώριση.

Διανύοντας την πιο ώριμη ίσως στιγμή της καριέρας της, μέσα από την απόλυτη αφοσίωση της στην τέχνη της ερμηνείας και στην ανίχνευση νέων μουσικών δρόμων σε ένα «παλαιό» υλικό, όπως αυτό των λαϊκών τραγουδιών του κόσμου, η Σαβίνα Γιαννάτου με τους εξαιρετικούς μουσικούς Primavera en Salonico που τη συνοδεύουν μόνιμα, έχει συμμετάσχει στα σημαντικότερα world festivals, δισκογραφεί για την ECM και λειτουργεί ως μία από τις σημαντικότερες πρέσβειρες της ελληνικής μουσικής παγκοσμίως

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico παρουσιάζουν σεφαραδίτικα τραγούδια στο Δασάκι Κόδρα (πρώην στρατόπεδο Κόδρα) στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο “Παρά θιν’ αλός 2012” που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Καλαμαριάς.

Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 5€
Προπώληση εισιτηρίων: Κομνηνών 60, πεζόδρομος Καλαμαριάς, τηλ: 2313 314571,-314578

Σεφαραδίτικα είναι τα τραγούδια των Εβραίων της Ανατολικής Μεσογείου, η πλειονότητα των οποίων κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη μετά το 1489 και μιλούσαν μία παραλλαγή της μεσαιωνικής ισπανικής γλώσσας. Εκτός από τα τραγούδια που έφεραν μαζί τους από την Ισπανία και την υπόλοιπη Μεσόγειο υπάρχουν και σεφαραδίτικα τραγούδια τα οποία έχουν κοινές μελωδίες με ορισμένα ρεμπέτικα τραγούδια και πολλές φορές και παραπλήσιους στίχους. Η συνύπαρξη για αιώνες των δυο λαών είχε ως αποτέλεσμα αμοιβαίες επιδράσεις και στο τραγούδι. Έτσι πασίγνωστα τραγούδια όπως η «Μισιρλού», το «Γελεκάκι», το «Καναρίνι», η «Ξανθή Εβραιοπούλα» και άλλα, έχουν τα αντίστοιχά τους σεφαραδίτικα.

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι η πρώτη που παρουσίασε σεφαραδίτικα τραγούδια σε δίσκο, με μια επιμελημένη έκδοση το1994. Ήταν επομένως και η πλέον κατάλληλη για την ερμηνεία του μοναδικού αυτού μουσικού υλικού. Στο πρόγραμμα της συναυλίας θα παρουσιαστούν τόσο τα σεφαραδίτικα-ρεμπέτικα, κάποια εκ των οποίων θα ακουστούν σε εκδοχές με δύο ή τρεις γλώσσες, όσο και τα τραγούδια που έφεραν μαζί τους οι Εβραίοι της διασποράς.

Primavera en Salonico είναι οι:

Γιάννης Αλεξανδρής - κιθάρα
Κώστας Βόμβολος-κανονάκι, ακορντεόν, καλίμπα, ταμπουράς
Κυριάκος Γκουβέντας - βιολί
Κώστας Θεοδώρου - κρουστά
Χάρης Λαμπράκης-νέι, φλογέρα
Μιχάλης Σιγανίδης-κοντραμπάσο

Ενορχήστρωση: Κώστας Βόμβολος

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...