ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Πέρα από το ουράνιο τόξο στο Corfu Animation Festival, 16-19/10/14

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Πέρα από το ουράνιο τόξο

Ένα διαφορετικό αφιέρωμα και μοναδικό για τα ελληνικά φεστιβάλ animation από το Be there! Corfu Animation Festival

Το  διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ animation της Κέρκυρας γιορτάζει την 4η έκδοσή του 16-19 Οκτωβρίου 2014, έχοντας ως κεντρικό του θέμα το ζήτημα της ταυτότητας, και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει ένα δίπτυχο αφιέρωμα σε ταινίες animation που αφορούν την λεσβιακή, ομοφυλοφιλική, αμφισεξουαλική και τρανσεξουαλική ταυτότητα (ΛΟΑΤ) .

Διακεκριμένοι σκηνοθέτες, όπως ο βετεράνος του stop-motion Barry Purves, αλλά και νέοι δημιουργοί όπως οι Adam Butcher,  Marlin Elixon, Tomer Eshed, Richard James, Tomasz Kozak, Elka Kerkhofs, Constance Lévesque, Emilio Martí López, Lorelei Pepi, Frank Ternier και Peque Varela  δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε θέματα ταυτότητας που διαφέρει από την “ετεροκανονικότητα”.

Κωμικές καταστάσεις, καταστάσεις ανθρώπων που αναγκάζονται να καταπιέσουν την ταυτότητά τους, εφηβικές απογνώσεις, μοναξιά, σεξουαλική ορμή αλλά και κοινωνικός στιγματισμός είναι μόνο μερικά από τα θέματα που οι ταινίες πραγματεύονται με τόλμη και απαράμιλλη τεχνική οι ταινίες του αφιερώματος.

Μέρος Α

1977 Peque Varela (SPAIN, 2007), 8 15.
Μεικτές τεχνικές, Παραγωγή: Gavin Humphreys

Μια μικρή πόλη, ένας κόμπος που μεγαλώνει, και μια κοπέλα που αναζητά την ταυτότητά της.

Αχιλλέας, Barry Purves (UK, 1996), 11 02.
Κούκλες,  Παραγωγή: Barry Purves

Η αγωνία του Τρωϊκού Πολέμου τεντώνει ακόμη περισσότερο την ήδη πολύπλοκη σχέση του Αχιλλέα και του Πάτροκλου.

Ταυτότητα: Καρτούν , Emilio Martí López (SPAIN, 2011), 7 10.
Ροτοσκόπηση,  Παραγωγή: Emilio Martí López

Ένας χαρακτήρας καρτούν πηγαίνει ψυχοθεραπεία γιατί νιώθει την απόρριψη στον πραγματικό κόσμο που αντιπαθεί όσος είναι διαφορετικοί. Ο πρωταγωνιστής στοχάζεται για την φύση των κρίσεών του και πρέπει να αποφασίσει αν θα προσαρμοστεί στη νόρμα ή αν θα τολμήσει να ζήσει όπως είναι.

Μέρος Β

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ είχε μυστικά, Adam Butcher (UK, 2011), 6.
Ηθοποιοί,, Ροτοσκόπηση, , 3D computer animation Παραγωγή, : Animate Projects

Η ιστορία του Chelsea Manning (που ήταν γνωστός ως Bradley) όχι ως ένας χάκερ-ακτιβιστής των Wikileaks, αλλά ως ένας νέος Αμερικανός στρατιώτης που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα κρίση συνείδησης και κρίση ταυτότητας φύλου.

Τσαϊκόφσκι, μια ελεγεία | Tchaikovsky, An Elegy, Barry Purves  (UK/RUSSIA, 2011), 13 27.
Κούκλες,  Παραγωγή: Irina Margolina and Loose Moose

Μια ερμηνεία της ζωής και του έργου του συνθέτη.

Επιβήτορες, Richard James  (UK, 2005), 1 41.
2D computer animation, Σχεδίαση στο χαρτί
Παραγωγή Richard James
Οι τύποι που παίζουν ποδόσφαιρο στο σχολείο γίνονται η εστία του ερωτικού ενδιαφέροντος ενός αγοριού.

Μαστίγωμα, Elka Kerkhofs (AUSTRALIA, 2008), 5 30.
Ηθοποιοί,  Ντεκουπαρισμένα υλικά, , Pixilation, Ροτοσκόπηση
Παραγωγή: VCA School of Film and Television, University of Melbourne

“Τι θα συνέβαινε αν ζούσες όλη σου την ζωή σε μια ημέρα κι αυτή η ημέρα ήταν σήμερα;” Η Σελίν αντιμετωπίζει αυτό το ερώτημα, καθώς ξαναζεί ζωές στο παρεθλόν, όπου εκείνη και η ερωμένη της Ολίζα μοιράστηκαν μια απαγορευμένη αγάπη στο μέσο ενός εχθρικού κόσμου.

Flamingo Pride, Tomer Eshed (GERMANY, 2011), 6 01.
3D computer animation, Παραγωγή : Talking Animals

Η ιστορία του μοναδικού ετερόφυλου φλαμίνγκο, στην απελπισμένη προσπάθειά του να βρει τον έρωτα....

Γεύση από Δι@βολο , Frank Ternier (FRANCE, 2011)  16 30.
2D computer animation, 3D computer animation

Παραγωγή: L Astronef

Ψάχνοντας να βρει κάποιον μέσα από το Internet, ο Armin συναντά τον "Castor" που του αρέσει η ιδέα να «φαγωθεί». Οι δύο άντρες ξεκινούν μια διαδικτυακή ρομαντική σχέση και τελικά συναντιούνται από κοντά.

Μελάνι ανεξίτηλο, Constance Lévesque (CANADA, 2012), 2 20.
Παραγωγή: Constance Lévesque

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 5 μηνών της θεραπείας αλλαγής ορμονών ο τρανσέξουαλ  Rémy Leroux μας οδηγεί μέσα από το σώμα του στο νου, το φύλο και την ταυτότητά του.

Τα άνθη του Μπέντζαμιν , Malin Erixon (SWEDEN, 2012) 11 52.
2D computer animation

Παραγωγή: Malin Ekerstedt and Malin Erixon  (production company: Ganzanderes Animation)

Η έλλειψη αγάπης και συντροφιάς του Μπέντζαμιν τον θέτει στο θολό όριο ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα, όπου είναι δύσκολο να κατανοήσει το ένα από το άλλο. Συναντάμε τον Μπέντζαμιν στο δωμάτιο που ζει τη ζωή του -βλέπουμε την σύγχυσή του, τις τις ψυχαναγκαστικές σκέψεις του και την έντονη φαντασία του.

Η Εξομολόγηση του Πατέρα Τζον Τόμας , Elka Kerkhofs (AUSTRALIA, 2011), 5.
2D computer animation

Παραγωγή: Elka Kerkhofs, Leigh Ryan

Στην καρδιά της ακατοίκητης γης της Αυστραλίας ζει ο Πατέρας Τζον Τόμας. Στη διάρκειας μιας από τις φαινομενικά “αθώες” εξομολογήσεις του γίνεται αντιληπτός από τον Θεό που τον αναγκάζει να αποκαλύψει τον πραγματικό του εαυτό. Μαζί με τις βρώμικες φαντασιώσεις της συνοδοιπόρου του αμαρτωλής δεσποινίδας Αιδοιογλύφτρας, εντέλει βρίσκει τα κότσια να εξομολογηθεί.

Το Ρομάντζο ενός τζέντλεμαν,  Tomasz Kozak (POLAND,   2000), 10’.
Παραγωγή:  Telewizja Polska - II Program, Studio Filmowe Anima-Pol w Łodzi

Μια υπερρεαλιστική ιστορία για τα ανθρώπινα πάθη. Ένας τζέντλεμαν γίνεται αντικείμενο αποπλάνησης κατά τη διάρκεια μίας τηλεφωνικής κλήσης από έναν μυστηριώδη φτερωτό άντρα που κατοικεί σε ένα όμορφο παλάτι. Ο τελευταίος φυλακίζει τον τζέντλεμαν ήδη από την πρώτη τους συνάντηση. Η παρτίδα σκάκι που θα ξεκινήσουν, καταλήγει σε ένα ερωτικό παιχνίδι γεμάτο βία και επιθετικότητα.

Χαρούμενοι και Γκέι , Lorelei Pepi (USA, 2014), 10’ 20’’
2D computer animation Παραγωγή: Lorelei Pepi

Δύο γκέι ζευγάρια βγαίνουν έξω για μια νύχτα στην πόλη σε μια «αναθεωρητική ιστορία" ασπρόμαυρου καρτούν μουσικής κακοτυχίας του 1930. Η ταινία ενσωματώνει ιστορικά θέματα στερεοτύπων, την εκπροσώπηση, τη λογοκρισία και την ομοφοβία, καθώς και στη συνέχεια γίνεται ένα ντοκουμέντο το οποίο δεν θα μπορούσε να υπάρξει στην εποχή που αναφέρεται.

Το φεστιβάλ ευχαριστεί τους/τις σκηνοθέτες και παραγωγούς των ταινιών για τη συμβολή της στην πραγμάτωση αυτού του αφιερώματος.

Σχετικά με το φεστιβάλ:
To Be there! Corfu Animation Festival είναι διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ animation το οποίο διεξάγεται     σε ετήσια βάση από το 2011 στην πόλη της Κέρκυρας από την μη κερδοσκοπική εταιρεία ANIMATE CORFU. Έχει μια σταθερή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιομιο και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, ενώ έχει συνεργαστεί με την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, τον Δήμο Κέρκυρας και θεσμικούς φορείς όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, την Πρεσβεία της Τσεχίας, την Πρεσβεία της Πολωνίας, την Πρεσβεία του Ισραήλ και την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα. Έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες βραβευμένους με βραβείο Oscar και Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ στην 3η έκδοσή του και τα 3 διαγωνιστικά του τμήματα παρουσιάστηκαν 182 ταινίες animation, με παράλληλα θεματικά αφιερώματα και ρετροσπεκτίβες. Η 4η έκδοσή του διεξάγεται από 16 ως 19 Οκτωβρίου 2014.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...