'«περιμένουμε…» την δικιά μας εκούσια λύτρωση.ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΡΟΥΣΚΟΥ.', 19/5/2005

Στον κάτω χώρο του Βιος το Σάββατο το βράδυ είδα την πρόβα και αναρωτήθηκα ποσο απέχει η ζωή μας από την παρωδία και γέλασα σαν να έβλεπα συνηθισμένη ελληνική ταινία αλλά ήταν από αυτά τα γέλια που δεν είναι ανώδυνα και κούφια.

«Αντίο σας, πρέπει να φύγω, αν θέλω να τηρήσω το πλάνο μου» και όμως μένει εκεί ο εξουσιαστής και το πλάσμα του, επαναλαμβάνοντας σχεδόν υστερικά το «αντίο του» και ξεγυμνώνει πικρόχολες αλήθειες της καθημερινότητας μας.

Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενώπη Μπουζούρη , όταν το Θέατρο Δωματίου δίνει παράσταση οι θεατές αγγίζουν τα όρια της τέχνης και της ψυχής τους σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης που αντανακλά  πάντα σύγχρονους προβληματισμούς.

Στις 22 Μαΐου έρχονται να μας αποκαλύψουν μια πτυχή του Μπέκετ και να μας κάνουν να «περιμένουμε…» την δικιά μας εκούσια λύτρωση.

Σπέρματα περιμένουν να μπουν σε κάποια μήτρα να γίνουν μωρά, μωρά περιμένουν γονείς να τα υιοθετήσουν, όργανα δωρητών περιμένουν να ξαναχτυπήσουν σε καινούργια σώματα και κάποιος σίγουρα περιμένει να έρθει η πίτσα του.

Ενώ ακούμε την γέννηση του κόσμου βλέπουμε εικόνες γκροτέσκ καταστροφής της Αμερικανικής κοινωνίας με χιούμορ αποσβολωμένοι, πρόσωπα φωτίζουν εναλλάξ και η αναμονή αποκτά μεγαλεπίβολο νόημα. Πεινασμένα κορμιά ταΐζονται με χαρτιά που γράφουν ρύζι, αλεύρι, ψωμί σαν την βοήθεια που στέλνουμε στις χώρες του τρίτου κόσμου και όταν έρθει η σειράς μας και ψευτοχωρτασουμε γινόμαστε το ίδιο και χειρότερο εξουσιαστές από αυτούς που μισούμε.

Ένα ευφιέστατο προλόγισα του έργου του Σάμουελ Μπέκετ « Περιμένοντας τον Γκοντό » ένα work in progress 50 λεπτών μέσα από video art και σκηνοθετικές καινοτομίες από 4 ηθοποιούς που δεν σου αφήνουν περιθώρια να γελάσεις τσάμπα. Στρατευμένη τέχνη εφοδιασμένη με συνταγές να ξυπνάει συνειδήσεις ή να ειρωνεύεται τις κοιμισμένες συνειδήσεις, ένας πρόλογος ενός μεγάλου θεατρικού που μπορει δημιουργικά να σε καταπιεί αν δεν καταφέρεις να το αφομοιώσεις.

Η Άντζελα Μπρούσκου μια ιδιαίτερη φιγούρα που μεγαλοπρεπέστατα εμπλουτίζει την θεατρική σκηνή στην πόλη μας, ακραία πρωτοποριακή και ανατρεπτική. Παρακολουθώντας την δουλεια της είναι σαν να μυείσαι κρυφές, τελετουργικές σχεδόν πτυχές της ζωή σου και η σκέψη σου μπαίνει σε άλλη διάσταση.

Η καινούργια της δουλειά είναι ζωντανή και επίκαιρη, φεύγει από τα φύλα και την πόλη και αγγίζει ένα θεό παράλογο για να τον ανατρέψει και να εμφανίσει την  δικιά μας καταστροφική δύναμη πάνω στον πλανήτη.

Από Κυριακή 22 Μαΐου στο Βιος και για μόνο πέντε μέρες, είσοδος 7 euro και τουλάχιστον εφησυχάζει προσωρινά τις καλλιτεχνικές μας και επαναστατικές μας αναγκες.

Maria Cyber

Δημοσίευμα στην εβδομαδιαία εφημερίδα Athens Voice.


*Να σημειωθεί ότι εδώ διαβάζετε τα κείμενα ολόκληρα, αυτούσια, όπως παραδόθηκαν και όχι στην τελική τους μορφή όπως δημοσιεύτηκαν.*


Copyright © 1995-2006 Proud Promotions Greek LGBT Promotions. All rights reserved. Απαγορεύεται η χρήση ολόκληρου ή μέρους κειμένου, φωτογραφιών ή videos για προβολή σε οποιοδήποτε οπτικό-ακουστικό μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της παραπάνω εταιρίας. Για καλύτερη multimedia εμφάνιση, χρησιμοποιήστε M. S. Internet Explorer V5.0 ή νεότερο, ανάλυση οθόνης 800Χ600 pixels, κάρτα ήχου Sound Blaster και φροντίστε να έχετε εγκατεστημένο το Flash Player plugin.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...