Τι σημαίνει ο Αγγλικός όρος Camp

Θα προσπαθήσω, ίσως να είμαι και η πρώτη που θα κάνει μια μικρούλα προσπάθεια να εξηγήσει στα ελληνικά τι σημαίνει η λέξη camp που την συναντάμε στην αγγλική γλώσσα πολλές φορές και κυρίως μέσα στην κουλτούρα της gay σκηνής και της gay slang. Αυτά που σας γράφω δεν είναι απλά η γραπτή μου προσπάθεια να αποδώσω την λέξη camp όπως εγώ την έχω καταλάβει και την χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια αλλά όπως αυτή η λέξη αποτυπώνεται στο λεξικό polari & gay slang για το οποίο θα σας γράψω κάποια άλλη φορά.

Camp – Πιθανολογείτε ότι προέρχεται από το ακρώνυμο KAMP (Known As Male Prostitute: Γνωστός ως Άνδρας Πόρνος) – Φανταχτερός, Θηλυπρεπής, πρωτότυπος, διασκεδαστικός, ομοφυλόφιλος, εξεζητημένος, επιτηδευμένος, υπερβολικός και άμα συνεχίσω να σας παραθέτω και αλλά επίθετα ίσως αρχίσετε και χρησιμοποιείτε την λέξη λάθος για αυτό θα σας πω παραδείγματα, Scissors Sisters είναι ένα πολύ camp συγκρότημα, ο τραγουδιστής είναι περήφανα δηλωμένα «θεά», η τραγουδίστρια είναι ακριβώς αυτό που λέμε «αδερφομάνα» (faghag), o κιθαρίστας είναι αρκουδομπαμπάς (bear daddy) και τα τραγούδια τους ηχούνε στον πιο gay disco ρυθμό και όχι μόνο, φοράνε φανταχτερά ρούχα, μιλάνε ανοιχτά για σοκαριστικά πράγματα (ακόμα και στην συναυλία τους έξω από το δημαρχείο της Αθήνας).

Ο Γιωργάκης, η Ζιζέλ όταν φοράει τα κολλητά ρούχα από το Berska και είναι μια θεά στους Λονδρέζικους δρόμους τα αγοράκια τον πειράζουν και εκείνος δίνει το καλύτερο του χαμόγελο με τα ζουμερά φούξια χείλια του μαζί και τον αριθμό του κινητού του που βγαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού με την μορφή ηλεκτρονικής κάρτας με καρδούλες από το cyber ροζ γούνινο τσαντάκι του και όλα αυτά τα κάνει ενώ κοντεύει να του πέσει η καουκα γιατί τρέχει να προλάβει την παράσταση της παραλλαγμένης σταχτοπούτας που τις κακές αδερφές τις υποδύονται οι αγαπημένες του φίλες και τραβεστί θεές, ελβιρα και μαριελα και η σταχτοπούτα είναι μια γυναικάρα σαν την milva στα νιάτα της αλλά για τον παραλογισμό της ιστορίας την έχει φιλήσει βάτραχος και την έκανε  butch σαν την K.D.Lang πάνω σε μια Harley και τώρα ψάχνει  την αρβύλα της και τα λοιπά…. Εεεε όλη αυτή η κατάσταση που περιέγραψα, είναι πολύ camp.

Για να ξαναεπιστρέψω στο λεξικό η λέξη camp λέει συνήθως συνοδεύει το χιούμορ που αφορά την αρσενική θηλυπρέπεια αλλά και κάτι το τραγικά αρρενωπό μπορεί να είναι camp. Παράδειγμα τα gay περιοδικά που δείχνουν εξαίσιες πόζες από γυμνούς τέλεια γυμνασμένους άντρες που φοράνε αποκαλυπτικά jockstraps ακόμα και αυτό θεωρείται camp. Camp name είναι όταν σε λένε Χάρη και σε φωνάζουμε Μαίρη, επίσης το camp έχει να κάνει με την αισθητική που αποτιμάς στα αντικείμενα ή στις καταστάσεις όχι με την αισθητική από την άποψη της ομορφιάς αλλά από την άποψη του στυλιζαρίσματος και της τεχνουργίας, της εφεύρεσης ακόμα και της στυλιζαρισμένης απάτης και επινόησης. Εάν δηλαδή κάτι πολύ φτηνιάρικο το φτιάξεις φανταχτερό και το προωθήσεις ως κάτι το εξαιρετικά συλλεκτικό που σου χάρισε ένα βράδυ ο άραβας πρίγκιπας που σε ερωτεύτηκε στις τουαλέτες τους καμπαρέ μετά την χαπα που του έλιωσες στο στόμα, αυτό είναι camp.

Το camp υπολογίζετε ως μια λέξη που ανήκει εξ’ολοκληρου στην queer κοινότητα λέει ο Meyer τo 1994 και συμπληρώνει «όλες οι πράξεις, οι στρατηγικές και οι πρακτικές που δηλώνουν και θεσπίζουν μια queer (αλλόκοτη, περίεργη) ταυτότητα με την προοπτική να παράγουν, να δημιουργήσουν μια κοινωνική ορατότητα στην διαφορετικότητα είναι camp» και αυτό το αναφέρω για να δείξω και να επεξηγήσω και την πολιτική διάσταση του όρου camp.

Campfully Yours,

Maria Cyber

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...