Κωνσταντίνος Βήτα

Ο Κωνσταντίνος Βήτα γεννήθηκε στη Βικτωρια, Μελβούρνη Αυστραλίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας και αρμονία. Σπούδασε ζωγραφική και ιστορία τέχνης στη Μελβούρνη. Στην Αθήνα τελείωσε γραφικές τέχνες και δούλεψε σαν γραφίστας και δημοσιογράφος σε περιοδικά.

Δημιούργησε την ηλεκτρονική μπάντα Στέρεο Νόβα το 1992 και ηχογράφησε 5 επίσημα άλμπουμ μαζί τους. Διέλυσε το γκρουπ το 1996 για να ακολουθήσει τη δική του μουσική πορεία. Έγραψε μουσική για ντοκυμαντέρ,φιλμ και θέατρο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι από την αυγή της δεκαετίας του 90 οι Στέρεο Νόβα αρχικά και ο Κωνσταντίνος Βήτα στη συνέχεια άλλαξαν την πορεία της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα, φέρνοντας την ηλεκτρονική μουσική στο προσκήνιο και δημιουργώντας μια νέα κατάσταση μια νέα ματιά που μέλει να συνεχίζεται και να αναγεννάται ως σήμερα. Στοιχεία για την πλούσια καριέρα του, την δισκογραφία, τις θεατρικές και κινηματογραφικές του δουλειές θα βρείτε στο official site του www.kbhta.com.

Aπό τα πρόσφατα του project ξεχωρίζουν η συμμετοχή του στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, όπου συνέθεσε το μουσικό θέμα για την παρέλαση των αρμάτων, η μεταφορά στο Μουσείο Μπενάκη της παράστασης Transformation και το σαουντρακ της παράστασης 2 του Δημήτρη Παπαϊιωάννου , που παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στο Θέατρο Παλλάς. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το διπλό cd άλμπουμ Αργος από την Λύρα.

Το άλμπουμ Άργος είναι το 8ο σόλο άλμπουμ του Κωνσταντίνου Βήτα και αποτελείται από 2 cd εγγραφής high definition.

Πρόκειται για το απόλυτο ηλεκτροακουστικό άλμπουμ και ταυτόχρονα για μια συναρπαστική εμπειρία ήχου. Το πρώτο cd αποτελείται από τα νέα του τραγούδια, τα οποία διακατέχονται από μια σύγχρονη αστική ποιητική διάθεση. Θεματικές ασκήσεις σε κοφτερά και ταυτόχρονα αφηρημένα δείγματα γραφής – «...ξεθωριάζει η γραφή , οι ασφόδελοι εκεί τα ονόματα φιλούν και οι άγγελοι ξυπνούν...» - που μόνο ο Κ. Βήτα μάς έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια από τις μέρες των Στέρεο Νόβα μέχρι σήμερα. Στα τραγούδια του κάποιες φορές ξεχειλίζει από δίψα και ανυπομονησία ενώ άλλες βλέπει τα πράγματα να καταρρέουν μπροστά του καθώς αλλάζει μορφές, γίνεται ακόμα και ζόμπι για να βγει μέσα από τις προσωπικές του συγκρούσεις. Εκεί που νομίζεις ότι βρίσκεται στο χείλος της διάλυσης όλα ανατρέπονται, βρίσκεται αντιμέτωπος με την αλήθεια των πραγμάτων, το γνώριμο δικό του τοπίο, άλλοτε καταπράσινο, άλλοτε σκληρό όπως η έρημος στο εξώφυλλο του άλμπουμ όπου οι δίδυμοι, αυτός και το εγώ του, αναζητούν τον Άργο ως μοναδική αλήθεια στην περιπλάνηση τους. Ο εκφραστικός κόσμος του Κ. Βήτα ολοκληρώνεται με ένα δεύτερο cd με καθαρά ορχηστρικά κομμάτια, φολκ στοιχεία και απομονωμένα πεδία πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής.

Να πως εξηγεί ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Βήτα αυτό το άλμπουμ:
«Ο Άργος ήταν ο τελευταίος μου σταθμός σ’ αυτήν την περιπλάνηση. Τον δανείστηκα από την Οδύσσεια του Ομήρου για να υπογραμμίσω ότι σ’ αυτήν τη ζωή κανείς δεν βγαίνει αλώβητος μέσα από τη δική του περιπέτεια, από τη δική του περιπλάνηση. Το πρώτο cd του νέου μου άλμπουμ μεταδίδει την στραπατσαρισμένη ποπ φολκ αίσθηση που ένιωθα τα τελευταία χρόνια από την έκδοση της «άγριας χλόης» το 2004 και μετά. Ο Άργος (ο σκύλος του Οδυσσέα), στον οποίον φτάνω στο τέλος, είναι το σύμβολο της πίστης, της συμπεριφοράς, της υπομονής, της καρτερικότητας, είναι όλα αυτά τα στοιχεία που σκέφτομαι πως θα -πρεπε να έχει ο άνθρωπος σήμερα και τελικά τα βρίσκουμε στη ψυχή των ζώων.

Το δεύτερο cd είναι μια μουσική περιπλάνηση μία άμπιεντ συλλογή από νέες συνθέσεις και παλιότερα κομμάτια που περίμεναν χρόνια στο αρχείο μου. Τα ηχογραφήσαμε με τους συνεργάτες μου στην υψηλότερη εγγραφή που υπάρχει αυτή τη στιγμή (high definition)γιατί ήθελα να αποτυπώσω καλύτερα την δραματικότητα και την πλαστικότητα των ήχων και των συναισθημάτων. Ο Άργος ήταν μια περιπλάνηση, μια αναζήτηση… Βρίσκομαι εδώ για να θέσω ερωτήσεις. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο ρόλος της τέχνης...»

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...