Διχάζει η νέα «ομοφοβική» νομοθεσία της Αγίας Πετρούπολης

Διχάζει η νέα «ομοφοβική» νομοθεσία της Αγίας Πετρούπολης

Ο κυβερνήτης απαγόρευσε την «προπαγάνδα υπέρ των ομοφυλοφίλων».

Eίκοσι χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Ρωσία, η νομοθεσία κατά των γκέϊ επανέρχεται δριμύτερη. Η Αγία Πετρούπολη έγινε η τέταρτη πόλη που απαγόρευσε διά νόμου την «προπαγάνδα υπέρ των ομοφυλοφίλων».

Ο νόμος, τον οποίον υπέγραψε ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης την περασμένη εβδομάδα, συνοδεύτηκε από ηχηρές εκκλήσεις από γνωστούς ρώσους πολιτικούς και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας να ισχύσει σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Ντμίτρι Περσίν, επικεφαλής του συμβουλίου νεολαίας της Εκκλησίας, επανέλαβε την έκκληση την Δευτέρα, αφού επαίνεσε τον νόμο της Αγίας Πετρούπολης επειδή «ενισχύει την προστασία των παιδιών από την χειραγώγηση των πληροφοριών από μειονότητες, οι οποίες προωθούν την σοδομία».

Οι διατάξεις του νόμου είναι ασαφείς - ποινικοποιούν «δημόσιες ενέργειες με στόχο την προπαγάνδα υπέρ της σοδομίας, του λεσβιασμού, της αμφιφυλοφιλίας, και της αλλαγής φύλου στους ανηλίκους». Οσοι συλληφθούν για παράβαση του νόμου θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο από 5.000 ρούβλια (128 ευρώ) έως 500.000 ρούβλια.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων λένε ότι ο νόμος είναι μέρος μιας ευρύτερης κυβερνητικής πρωτοβουλίας, την οποία υποστηρίζει η συντηρητική Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, για την καταστολή της λαϊκής διαμαρτυρίας, της δράσης της κοινωνίας των πολιτών και της απελευθέρωσης της κοινωνίας.

«Η τάση στη Ρωσία κινείται προς τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, στοχοποιώντας κάθε ομάδα που διεκδικεί με κάποιο τρόπο τα δικαιώματά της», είπε ο Γιούρι Γκαβρίκοφ, επικεφαλής της «Ισότητας», μίας από τις αρκετές οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέϊ στην Αγία Πετρούπολη.

«Κανένας δεν γνωρίζει πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ο κύριος στόχος φαίνεται ότι είναι ο περιορισμός των δικαιωμάτων όσων έχουν κοινωνική δραστηριότητα. Αλλά με την ευρύτερη έννοιά του, μπορεί να σημαίνει τον περιορισμό εκθέσεων, θεατρικών έργων, προβολών ταινιών - των πολιτισμικών δραστηριοτήτων», πρόσθεσε ο Γκαβρίκοφ.

 Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...