Chris Vargas & Eric Stanley

Ο Chris Vargas και ο Eric Stanley είναι από τους πιο σύγχρονους radical queer ακτιβιστές. Ίσως οι ταινίες τους και οι δουλειές τους να μην έχουν ακόμα φτάσει στο Ελληνικό κοινό για αυτό σκεφτήκαμε να σας κάνουμε μια παρουσίαση των δυο ακτιβιστών/καλλιτεχνών γιατί σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα τους βρείτε μπροστά σας, τουλάχιστον όσοι/ες από εσάς ιδεολογικά βρίσκεστε στο radical κομμάτι του queer κινήματος.

Οι κινηματογραφιστές Eric Stanley και Chris Vargas γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 2005 σε ένα μάθημα για το φιλμ, το βίντεο και το φύλο όπου ο Stanley ήταν ο βοηθός του καθηγητή και ο Vargas ήταν φοιτητής. Ήταν και οι δυο τους ρηξικέλευθοι ακτιβιστές σε θέματα όπως την κατάργηση των φυλακών, την μη-αφομοίωση της queer ταυτότητας και την τρανς δικαιοσύνη. Και οι δυο τους είχαν επηρεαστεί βαθύτατα από επαναστατικές φεμινιστικές/πολιτικές ταινίες όπως το Born in Flames της Lizzie Borden και το The Battle of Algiers του 1966 από τον Gillo Pontecorvo. Φυσικά δεν άργησε μέχρι να ξεκινήσει η συνεργασία τους με την πρώτη τους ταινία Homotopia, που κυκλοφόρησε το 2006.

Η ταινία πραγματεύεται την απογοήτευση των Stanley και Vargas με τις ανησυχίες των γκέι και λεσβιών στην πολιτική. Πάνε οι μέρες όπου οι queer αντιστεκόντουσαν στην ετεροκανονικότητα. Πάνε οι μέρες που γινόντουσαν πρότζεκτ για την αλληλεγγύη των φυλακισμένων όπως περιέγραφε το βιβλίο της Regina Kunzel, Criminal Intimacy: Prison and the Uneven History of Modern American Sexuality. Πάνε οι μέρες όπου υπήρχε  πάθος από παλιές γκέι οργανώσεις όπως οι Gay Liberation Front και ACT UP που αντιστέκονταν ενάντια στην κρατική εισβολή των queer ατόμων και της πολιτικής τους. Την θέση τους έχουν πάρει οργανώσεις όπως η Καμπάνια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Κρατική Γκέι και Λεσβιακή Ομάδα που διαπραγματεύονται με τους πολιτικούς για τον γκέι γάμο. Αντί να υποστηρίζουν ότι όλοι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη οι mainstream γκέι και λεσβίες επιμένουν να μπουν κι αυτοί σε ένα άδικο σύστημα.

Η καινούρια τους ταινία Criminal Queers είναι η δεύτερη προσπάθεια των δυο τους να αντιμετωπίσουν την ετεροκανονικότητα της γκέι πολιτικής. Μαζί με μια ομάδα ανατρεπτικών φίλων τους, δημιούργησαν την συνέχεια της ταινίας Homotopia. Στην ταινία βλέπουμε μια εκ της ομάδας, την Lucy Parsons, να βρίσκεται στην φυλακή και να της έχει αρνηθεί εγγύηση και να έχει διχάσει το ποινικό σύστημα γιατί ενώ είναι δηλωμένη ως άντρας στο κράτος αυτή έχει υιοθετήσει μια θηλυκή ταυτότητα.

Είναι ένα μίγμα σάτιρας και πολιτικής κριτικής με ένα αφηγηματικό στυλ που ταιριάζει στις ταινίες απόδρασης. Η παρουσία της διαβόητης Angela Davis, μια από τις πιο γνωστές αντιπροσώπους της κατάργησης των φυλακών προσθέτει ακόμη περισσότερη σοβαρότητα στην ταινία.

Ευχαριστούμε θερμά την Marie Helene που μας σύστησε την δουλειά τους.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...