Λογοκρισία της ΝΕΤ στο α' επεισόδιο του σήριαλ «Downton Abbey»

Λογοκρισία της ΝΕΤ στο α' επεισόδιο του σήριαλ «Downton Abbey»

«Εκοψε» το φιλί που ανταλλάσσουν ένας ευγενής και ένας υπηρέτης - Θα το παίξει σε επανάληψη μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την επίμαχη σκηνή.

Στους δρόμους, έξω από τα θέατρα η λογοκρισία των παραθρησκευτικών οργανώσεων και της «Χρυσής Αυγής», μέσα στα σπίτια μας, η λογοκρισία της δημόσιας τηλεόρασης:

Η ΝΕΤ κατά τη χθεσινή προβολή του πρώτου επεισοδίου του σήριαλ «Downton Abbey» έκοψε το φιλί που ανταλλάσσουν ένας ευγενής και ένας υπηρέτης (υποθέτω ότι τα κριτήρια δεν ήταν... ταξικά) σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα χρηστά ήθη των τηλεθεατών. Δεν είναι η πρώτη φορά, που η τηλεόραση _και όχι μόνον_ αυτο-χρίζεται «προστάτης των χρηστών ηθών».

Η απόφαση να κοπεί η επίμαχη σκηνή ήταν του κ. Κ. Σπυρόπουλου, γενικού διευθυντή τηλεόρασης, ο οποίος φοβήθηκε ότι μπορεί να προκαλούσε αντιδράσεις και πρόστιμα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Πάντως η απόφαση εξέπληξε πολλούς στην ΕΡΤ. Μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήταν "μεγάλο λάθος". Προκειμένου να επανορθώσει το λάθος η ΝΕΤ θα προβάλλει πάλι σήμερα το επεισόδιο με την επίμαχη σκηνή, αλλά πιο αργά. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φιλί μεταξύ ανδρών ταράζει τα χρηστά ήθη της ελληνικής τηλόρασης. Είχε προηγηθεί το φιλί μεταξύ του Χρήστου Λούλη και του Κώστα Κάππα στη σειρά «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο Mega. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο που είχε επιβληθεί τότε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τη σκηνή αυτή ακυρώθηκε το 2006 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μεταξύ άλλων στην απόφασή του το ΣτΕ ανέφερε ότι «η παρουσίαση σκηνής με την οποία εκφράζεται απλώς η ομοφυλόφιλη ερωτική επιθυμία, με ένα φιλί και χωρίς να υπάρχουν σκηνές πορνογραφικού περιεχομένου ή βωμολοχίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι προσδίδει στην επίμαχη τηλεοπτική ταινία την, απαγορευμένη από το Σύνταγμα, χαμηλή και υποβαθμισμένη ποιοτική στάθμη, που την καθιστά επίμεμπτη.

Με την παράσταση στην επίμαχη ενδιάμεση σκηνή της εκφράσεως ομοφυλόφιλης ερωτικής επιθυμίας, γίνεται παρουσίαση μιας υπαρκτής κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών, οι οποίες συνθέτουν μια ανοικτή και σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, οι ερωτικές επιλογές της οποίας, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται από τις διατάξεις των άρθρων 2 (σεβασμός και προστασία της αξίας του ανθρώπου) και 5 παρ. 1 (προστασία της προσωπικής ελευθερίας) ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής των αποτελούντων αυτή, να γίνονται απολύτως σεβαστές και να μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης, όπως εξάλλου οι ερωτικές επιλογές και ευαισθησίες και των υπόλοιπων ομάδων του πληθυσμού της χώρας».

Μια άλλη περίπτωση λογοκρισίας ενός φιλιού μεταξύ δύο αντρών αφορούσε στην παράσταση της όπερας «Ρούσαλκα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Σε εκείνη την περίπτωση είχαμε παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος έκρινε ότι «με την λογοκρισία αυτή θίγεται όχι μόνο ο καλλιτέχνης, αλλά και το κοινό, το οποίο αποστερείται από το συνταγματικό του δικαίωμα να απολαύσει το έργο στην πληρότητα με την οποία το παρέδωσε ο δημιουργός του».

Κατά τα άλλα, η τηλεόραση στην μετάβασή της από τη αναλογική στην ψηφιακή εποχή εκσυγχρονίζεται. Με τα ίδια σκουριασμένα κεφάλια να βάζουν τους όρους στο παιχνίδι;

Τι λέει η ΕΡΤ - Θα παίξουν επανάληψη απόψε στη 01.00
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΡΤ τονίζεται ότι :

«Σχετικά με τις συζητήσεις που προκάλεσε η μετάδοση του πρώτου επεισοδίου της ξένης σειράς «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΤΟΝ» (DOWNTON ABBEY), ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης κ. Κώστας Σπυρόπουλος, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες, όπως προκύπτει από τη δραματουργική εξέλιξη,δεν λογοκρίθηκε. Το φιλί δεν μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης των προγραμμάτων.

Στη νυχτερινή επανάληψη η σκηνή θα μεταδοθεί κανονικά, με την αντίστοιχη σήμανση καταλληλότητας των προγραμμάτων.

Όλα τα επόμενα επεισόδια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, θα μεταδοθούν κανονικά Δευτέρα και Παρασκευή στις 22.05».

Αντιδράσεις

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι :

«Μετά τους χρυσαυγίτικους τραμπουκισμούς στο Corpus Christi, χτες βράδυ σημειώθηκε νέο περιστατικό λογοκρισίας, σκοταδισμού και ομοφοβίας. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο για μια δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα, οι ιθύνοντες της ΝΕΤ λογόκριναν τη σκηνή ενός φιλιού μεταξύ ανδρών από το σίριαλ «Ο πύργος του Ντάουντον».

"Πρόκειται βέβαια για προφανή  λογοκρισία, για μια ακραία πράξη ομοφοβίας και διακρίσεων, την οποία δυστυχώς μετά τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πρωτοφανή. Αντιθέτως, το περιστατικό στη ΝΕΤ έχει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα γιατί η λογοκρισία αυτή τη φορά διαπράχθηκε από κρατικούς λειτουργούς. Αποτελεί πρόκληση η ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΡΤ που ομολογεί ότι ήταν αυτή που έδωσε την εντολή της λογοκρισίας χωρίς να επιχειρεί  καν να απολογηθεί.

Για πολλοστή φορά θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι:

Πρώτον, η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι αδιαπραγμάτευτη και μεσαιωνικού χαρακτήρα επιτροπές λογοκρισίας δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.

Δεύτερον, είναι πια ώρα τόσο η οργανωμένη πολιτεία, όσο και η ίδια η κοινωνία να θέσουν τέλος στις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και να θεσπίσουν την πραγματική ισότητα για όλους τους πολίτες".

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...