Ομοφοβική επίθεση σε ελληνοσουηδό πρώην βουλευτή

Ομοφοβική επίθεση σε ελληνοσουηδό πρώην βουλευτή

Ο Τάσος Σταφυλίδης, 41 ετών, γυρνούσε στο σπίτι ένα βράδυ, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Αθήνα, όταν ο ίδιος και ο φίλος του δέχτηκαν επίθεση από τρεις μασκοφόρους.

«Παλιόπουστες!» φώναξαν κι έπειτα άρχισαν οι γροθιές και οι κλωτσιές, λέει ο Τάσος Σταφυλίδης.

Ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου Τάσος Σταφυλίδης πήγε με ένα φίλο του στην Ελλάδα κατά το καθολικό Πάσχα. Ένα βράδυ, την ώρα που γυρνούσαν το σπίτι τους, δέχτηκαν ξαφνική επίθεση από τρεις μαυροντυμένους, μασκοφόρους άντρες.

«Η πρώτη σκέψη μας ήταν ότι θα μας ληστέψουν», λέει ο Τάσος Σταφυλίδης.

Αλλά δεν ήταν ληστεία.

«Φώναξαν παλιόπουστες στα ελληνικά κι έπειτα άρχισαν οι γροθιές και οι κλωτσιές. «Πρέπει να είχαν πάρει στο κατόπι».

Οι τρεις άντρες χτύπησαν τον Τάσο και τον φίλο του και τους κλώτσησαν σε όλο το σώμα και το κεφάλι. Στη συνέχεια έφυγαν χωρίς να τους πάρουν τίποτα. Τώρα που πέρασαν μερικές μέρες, ο Τάσος Σταφυλίδης έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι έπεσαν θύματα ενός εγκλήματος μίσους και ότι οι άντρες που τους επιτέθηκαν πρέπει να τους είχαν παρακολουθήσει.

«Δεν θα μπορούσαν να ξέρουν ότι είμαστε γκέι αν δεν μας παρακολουθούσαν στην πλατεία, βλέποντάς μας να μιλάμε και να γελάμε».

Από την έναρξη της κρίσης ένα κύμα ακροδεξιού εξτρεμισμού σάρωσε όλη την Ελλάδα. Το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή απειλεί ανοιχτά τους μετανάστες και τους ομοφυλόφιλους εκπροσωπείται πλέον στο Κοινοβούλιο.

Κύμα ακροδεξιού εξτρεμισμού

Ο Τάσος Σταφυλίδης είχε να επισκεφτεί την Ελλάδα εδώ και επτά χρόνια και οι αλλαγές στη χώρα του κατέστησαν φανερές και προτού δεχτεί την επίθεση.

«Αυτά τα πράγματα πάνε χέρι-χέρι όταν η ευημερία μιας κοινωνίας καταρρέει. Η κρίση κάνει τους ανθρώπους επιρρεπείς σε τέτοιου είδους ρητορική και συναισθήματα».

Δεδομένου ότι ο Τάσος Σταφυλίδης είναι ακτιβιστής και υπέρμαχος των ίσων δικαιωμάτων όλη του τη ζωή, είναι συνηθισμένος να δέχεται απειλές. Αλλά βλέποντας τις αλλαγές στην Ευρώπη αισθάνεται αυξανόμενη ανησυχία.

«Ο ρατσισμός και η ομοφοβία στην Ευρώπη και τη Σουηδία είναι πολύ χειρότερη απ' ό,τι θεωρούσα», λέει ο Τάσος Σταφυλίδης.

Λίγα λόγια για τον Τάσο Σταφυλίδη

Είναι 41 ετών, γεννήθηκε στη Σουηδία, ζει στη Στοκχόλμη και το Γέτεμποργ και εργάζεται ως ηθοποιός, συγγραφέας και υπεύθυνος λειτουργίας του Φεστιβάλ Πολιτισμού του Γέτεμποργ και του LGBTQ Φεστιβάλ West Pride. Ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι πολιτικός που εξελέγη στο Σουηδικό Κοινοβούλιο (1998–2006) με το Σουηδικό Αριστερό Κόμμα. Προσωπική του σελίδα (στα σουηδικά).

Πηγή:10percent.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...