Ποινικοποιεί (ξανά) την ομοφυλοφιλία η Ινδία

Ποινικοποιεί (ξανά) την ομοφυλοφιλία η Ινδία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας κήρυξε με νόμο παράνομες τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, κάτι που σχολιάστηκε από τους ειδικούς ως μέγιστη οπισθοδρόμηση αναφορικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην χώρα. Συγκεκριμένα, η απόφαση έπαυσε προηγούμενη απόφαση-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Δελχί, που το 2009 είχε αποποινικοποιήσει τις ίδιες πράξεις, και δίνει εντολή στους βουλευτές να ψηφίσουν σχετικό νόμο.

Πολλά κόμματα και κοινωνικές και θρησκευτικές οργανώσεις είχαν ασκήσει πιέσεις ώστε να αρθεί η απόφαση που ακύρωνε την απόφαση του 2009, επαναφέροντας την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Σύμφωνα με τον Τμήμα 377, έναν αποικιακό νόμο 153 ετών, «η ομοφυλοφιλική πράξη είναι προσβολή της φύσης» και τιμωρείται με 10ετή φυλάκιση. Η απόφαση του 2009 θεωρούσε ότι το Τμήμα 377 είναι ρατσιστικό και εκτιμούσε πως δεν πρέπει να θεωρούνται εγκληματίες οι ενήλικοι ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι είχαν καλωσορίσει την εξέλιξη.

Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο σχολίασε ότι η Βουλή θα πρέπει νομοθετήσει σχετικά. «Η νομοθέτες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακυρώσουν τον νόμο σύμφωνα με τις προτροπές του εισαγγελέα», είπε ο δικαστής Σινγκβι την Τετάρτη μετά την ανάγνωση της απόφασης.

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, βέβαια, σχολίασαν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι απογοητευτική και ότι θα ασκήσουν έφεση. «Αυτή η απόφαση ήταν αναπάντεχη. Πρόκειται για μια μαύρη ημέρα», σχολίασε ο Αρβίντ Ναρέν, δικηγόρος από το Εναλλακτικό Νομικό Φόρουμ – μια οργάνωση για τα δικαιώματα των gay.

«Αυτή η απόφαση τινάζει στον αέρα τα δικαιώματα των ανθρώπων στην ισότητα, την ιδιωτικότητα και την αξιοπρέπεια», είπε ο Τζι Ανανθαπανμαναμπαν, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδία. «Είναι δύσκολο να μην αισθάνεσαι παραμελημένος από την δικαιοσύνη, η οποία οδήγησε την Ινδία δεκάδες χρόνια πίσω στον αγώνα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Την απόφαση, βέβαια, επικρότησαν πολλές θρησκευτικές οργανώσεις και ιδίως οι επικεφαλής των ινδικών μουσουλμανικών και χριστιανικών κοινοτήτων, οι οποίες είχαν προσφύγει κατά της απόφασης του 2009.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο προστάτεψε τις παραδόσεις αιώνων. Δεν καταπιέζει κανέναν πολίτη, αλλά αντιθέτως δείχνει κατανόηση για τα πιστεύω και τις αξίες της μεγάλης πλειονότητας της ινδικής κοινωνίας», είπε στο BBC ο Ζαφαριάμπ Τζιλανι, μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ινδικής Μουσουλμανικής Κοινότητας.

Πηγή:tvxs.gr

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...