Εmma Watson: Δεν πρέπει να μας ορίζει το φύλο.

Εmma Watson: Δεν πρέπει να μας ορίζει το φύλο.

Η 24χρονη ηθοποιός, μίλησε για τον φεμινισμό, την ισότητα των φύλων και ένας δεκαπεντάχρονος έστειλε ένα γράμμα για το πόσο τον ενέπνευσε η ομιλία της αυτή.

Λίγες ημέρες πριν, η Emma Watson, πρώην Ερμιόνη Γκρέιντζερ και νυν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, συντάραξε το κοινό παγκοσμίως με την ομιλία της για τον φεμινισμό, στην κεντρική αίθουσα του ΟΗΕ. Από την επόμενη στιγμή, η Emma αποθεώνεται (και όχι άδικα) για τις απόψεις της και τη νέα καμπάνια που ξεκίνησε γι΄αυτό το σκοπό με τίτλο HeForShe (εκείνος για εκείνη).

Ο λόγος της επικεντρώθηκε περισσότερο στο να αναιρέσει την εικόνα που έχει ο κόσμος για τον φεμινισμό ως μια έννοια που μισεί τους άντρες, ενώ υποστήριξε πως η ισότητα των δύο φύλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αλλάξουν τα καταστροφικά στερεότυπα και οι βλαβερές προσδοκίες από τον ανδρισμό.

"Όσο περισσότερο μιλούσα για τον φεμινισμό, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούσα ότι το να πολεμά κανείς για τα γυναικεία δικαιώματα είναι πολύ συχνά συνώνυμο με το μίσος απέναντι στους άνδρες. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Η πρόσφατη έρευνα που έκανα μου έδειξε ότι ο φεμινισμός δεν είναι πια μια δημοφιλής λέξη. Οι γυναίκες δε θέλουν να τις αποκαλούν φεμινίστριες. Δυστυχώς όμως καμία χώρα στον κόσμο δε μπορεί ακόμα να πει ότι έχει πετύχει την ισότητα των φύλων.

Άντρες, αυτή είναι μια πρόσκληση και για τη δική σας συμμετοχή γιατί η ισότητα των φύλων είναι και δικό σας θέμα. Έχω δει άντρες να υποφέρουν από νοητικές ασθένειες και να φοβούνται ότι αν ζητήσουν βοήθεια θα τους νομίζουν για λιγότερο άντρες. Έχω δει άντρες να είναι ανασφαλείς και ευάλωτοι επειδή έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα του τι απαρτίζει την αντρική επιτυχία.

Όταν οι άντρες είναι ελεύθεροι, τότε θα είναι και οι γυναίκες. Θα έπρεπε και τα δύο φύλα να έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ευαίσθητοι, να νιώσουμε δυνατοί. Αν σταματήσουμε να ορίζουμε ο ένας τον άλλον σύμφωνα με αυτά που δεν είμαστε και επικεντρωθούμε σε αυτά που είμαστε θα είμαστε πιο ελεύθεροι. Αυτό σημαίνει και το HeForShe, ελευθερία."

"Για τα πρακτικά, ο φεμινισμός εννοιολογικά είναι η πεποίθηση ότι οι άντρες και οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες. Πρόκειται δηλαδή για τη θεωρία της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ισότητας των δύο φύλων."

Από τον λόγο της αυτόν, πέρα από απειλές για επικείμενη αποκάλυψη και δικών της γυμνών φωτογραφιών, η Emma κέρδισε την εκτίμηση και την υποστήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτούς, και ένας 15χρονος, ο Ed Holtom, ο οποίος έστειλε ένα γράμμα στην εφημερίδα "The Telegraph" για το πόσο τον επηρέασε η ομιλία της Emma Watson στο συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών. H εφημερίδα δημοσίευσε όπως ήταν φυσικό την επιστολή του αγοριού σε μια πιο συμπυκνωμένη version.

Στο γράμμα του μεταξύ άλλων ο Ed αναφέρει "Συμφώνησα με όλα όσα είπε η Emma, αλλά απογοητεύτηκα με την άγνοια όλων των αγοριών στην τάξη μου επί του θέματος. Με το να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως "αντρικό", ή "κοριτσίστικο" ακούσια συντηρούμε τα φυλετικά στερεότυπα. Χρειάζεται προσπάθεια για να αναγνωρίσουν οι άνθρωποι την ύπαρξη της φυλετικής ανισότητας και την αδικία που αυτή συνεπάγεται και για τα δύο φύλα.

Αν θέλουμε ισότητα θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα απ' το να πληρώνονται οι γυναίκες το ίδιο με τους άντρες ή να τους δίνονται ίσες ευκαιρίες. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε δραστικά τη γλώσσα μας. Να σταματήσουμε να πιέζουμε ο ένας τον άλλον να υπακούσει σε στερεότυπα τα οποία συχνότατα μας αφήνουν με ένα αίσθημα ψυχαναγκασμού και μας καθιστούν ανίκανους να εκφραστούμε."

ΠΗΓΗ: ladylike.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...