gay_pride

Το Pride πιάνει Κρήτη!

Το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Κρήτη πρόκειται να διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι. Η διοργάνωση θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο πάρκο Γεωργιάδη, στις 26 και 27 Ιουνίου. Το αίτημα της LGBTQI Κοινότητας της Κρήτης (λεσβίες, gay, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, queer και διαφυλικοί) έγινε δεκτό από τον Δήμο Ηρακλείου και μετά από συνάντηση με την αντιδήμαρχο υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη, ορίστηκαν οι ημερομηνίες παραχώρησης του πάρκου.

Η εκδήλωση, που θα έχει τον τίτλο «Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου Σώματος και Σεξουαλικότητας», αποτελεί σημαντικό βήμα για την Κρήτη σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ασκείται κριτική στα ρατσιστικά φαινόμενα που τρέφονται από το κυρίαρχο πρότυπο του «λεβέντη» το οποίο επιτάσσει η κρητική κουλτούρα.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Κοινότητας μιλούν ανοιχτά για τα πρότυπα στην κρητική κοινωνία. Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως στην Κρήτη «το να είσαι άντρας σημαίνει (πολλές φορές) να ντύνεσαι στα μαύρα, να είσαι σκληρός, επιθετικός, επιβλητικός, να κρατάς όπλο, να κάνεις ό,τι θες, καθώς η αρρενωπότητά σου επισκιάζει καθετί το διαφορετικό που εκπίπτει από αυτή την κανονικότητα. Οι εκδοχές του διαφορετικού είναι πολλές. Μπορεί να είσαι γυναίκα ή ένα θηλυπρεπές αγόρι, μια λεσβία, ένας ή μια μετανάστρια, ένα τρανς άτομο».

Τα μέλη της Κοινότητας στην Κρήτη παίρνουν θέση και για την υπόθεση του 20χρονου φοιτητή από το Ρέθυμνο ασκώντας κριτική για τον υποκριτικό τρόπο χειρισμού του θέματος από τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης βασανίστηκε και οδηγήθηκε στον θάνατο, όχι γιατί ήταν ένα “ευαίσθητο” παιδί, όπως επαναλαμβάνουν τα ΜΜΕ, αλλά γιατί δεν εκπλήρωνε το πρότυπο του μάτσο στρέιτ, το πρότυπο του λεβέντη που επιτάσσει η κρητική κουλτούρα. Εγινε θύμα τραμπουκισμού καθώς απέκλινε από το πλέγμα των κοινωνικών κατασκευών και προτύπων που συγκροτούν την ηγεμονική αρρενωπότητα στα πλαίσια της πατριαρχίας».

Τα φεστιβάλ υπερηφάνειας διεξάγονται σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου συμβολικά στα τέλη Ιουνίου, σε ανάμνηση των μεγάλων κινητοποιήσεων στη Νέα Υόρκη που ακολούθησαν την ένοπλη επιδρομή της αστυνομίας εις βάρος ομοφυλόφιλων στο μπαρ Stonewall Inn, στις 28 Ιουνίου του 1969. Οι διαδηλώσεις εκείνες έλαβαν τη μορφή ευρύτερων ταραχών που για αρκετές μέρες παρέλυσαν την πόλη, αποτελώντας παγκόσμιο ορόσημο υπεράσπισης της σεξουαλικής διαφορετικότητας.

«Διεκδικούμε ισότιμη συνύπαρξη, κάνουμε τις πόλεις, τα χωριά και τα νησιά πολύχρωμα» αναφέρουν τα μέλη της LGBTQI Κοινότητας της Κρήτης, καλώντας όλους και όλες να στηρίξουν την πρώτη διοργάνωση στο νησί, προσθέτοντας το δικό τους χρώμα.

Πηγή: efsyn.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...