TGEU: Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί ιστορικό Ψήφισμα για τα Τρανς Δικαιώματα -Lesbian.Gr

TGEU: Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί ιστορικό Ψήφισμα για τα Τρανς Δικαιώματα.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο που ανήρτησε χτες, Πέμπτη 23/04/15, στην ιστοσελίδα του το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.)...

Χθες, η Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης με μεγάλη πλειοψηφία, σε εκτενές Ψήφισμα για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, καλεί τα κράτη μέλη να σεβαστούν, να προστατέψουν και να εκπληρώσουν τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, την προστασία των τρανς ανθρώπων από τις διακρίσεις και να παρέχουν πλήρεις, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες σε όλους και όλες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου βασισμένες στον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου.

Σε μία συγκινητική συζήτηση, οι ομιλητές-τριες στην Ολομέλεια προέτρεψαν τα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των τρανς ανθρώπων και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τα τρανς δικαιώματα.

Συγκεκριμένα καλούνται τα κράτη μέλη:

- Να υιοθετήσουν νομοθεσίες απαγόρευσης των διακρίσεων καθώς και κατά των εγκλημάτων μίσους που να συμπεριλαμβάνουν την ταυτότητα φύλου.

- Να υιοθετήσουν γρήγορες, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, βασισμένες στον αυτοπροσδιορισμό, δίχως καμία προϋπόθεση βασισμένη στα χαρακτηριστικά ενός προσώπου (όπως η υγεία ή η ηλικία).

- Να αφαιρέσουν τις προϋποθέσεις επεμβάσεων στείρωσης ή άλλων ιατρικών διαδικασιών όπως ψυχιατρικές διαγνώσεις ή προϋποθέσεις για διαζύγιο όσον αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

- Να διασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών σε περιπτώσεις που μία υπόθεση αφορά παιδιά.

- Να εξετάσουν την συμπερίληψη κενής καταχώρησης φύλου στα έγγραφα ταυτότητας για όσα πρόσωπα το επιθυμούν.

- Να είναι πλήρως προσβάσιμες οι υπηρεσίες υγείας για τα τρανς πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών) χωρίς την εττικέτα της ψυχικής ασθένειας και εν γένει διεθνών ταξινομήσεων.

- Να είναι υποστηρικτικά στην παροχή πληροφοριών, στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επαγγελματικές ομάδες για τα τρανς θέματα.

Από το 2013 η Επιτροπή Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων, εξετάζει τις οπτικές για τα τρανς θέματα. Η Transgender Europe έχει παρακολουθήσει από κοντά την πρόοδο αυτή και είναι ευτυχής που μπόρεσε να συνεισφέρει στις εργασίες αυτής της επιτροπής. Προ της ολομέλειας, κατατέθηκαν εμπειρίες και μαρτυρίες ακτιβιστών από την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία και την Ιρλανδία για τις ζώσες πραγματικότητες των τρανς ανθρώπων στην Ευρώπη. Προέτρεψαν τα μέλη να υποστηρίξουν το Ψήφισμα ως ένα ζωτικό βήμα για να βελτιωθούν οι ζωές των τρανς στην Ευρώπη.

Οι αρχικές παρεμβάσεις της Υπουργού Κοινωνικών Ελευθεριών HelenaDalli καθώς και της Deborah Schembri που πήρε την πρωτοβουλία κατάρτισης του Ψηφίσματος ακολούθησε μία θερμή συζήτηση καλά πληροφορημένων ομιλητών-τριών στην Ολομέλεια.

«Δηλώνουμε τον ενθουσιασμό μας για τις αναλυτικές και πλήρεις συστάσεις και για το καθαρό μήνυμα που δίνεται για την ισότητα για τους τρανς ανθρώπους. Το Ψήφισμα είναι το πιο σημαντικό Ευρωπαϊκό κείμενο υποστήριξης που έχει δοθεί ποτέ για τους τρανς ανθρώπους σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο», εξηγεί ο Richard Kohler, εκ μέρους της Transgender Europe.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για το τρανς κίνημα. Κοινοβουλευτικοί από όλα τα πολιτικά κόμματα επιβεβαίωσαν την ισχυρή τους υποστήριξη στα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων. Ευχαριστούμε θερμά τηνDeborah Schembri για την εξαιρετική της δουλειά αύξησης της ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι. Πλέον, είναι στο χέρι των κρατών μελών να κάνουν αυτό το πρωτοποριακό Ψήφισμα, ζώσα πραγματικότητα», σημειώνει ο Alecs Recher, συνπρόεδρος της Transgender Europe.

Πηγή: transs.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...