Το ΣΥΔ παίρνει θέση: καμία συμμετοχή σε ένα τρανσφοβικό Athens Pride - Lesbian.Gr

Το ΣΥΔ παίρνει θέση: καμία συμμετοχή σε ένα τρανσφοβικό Athens Pride

Αναδημοσιεύουμε το σημερινό Δελτίο Τύπου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2015

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με συνέπεια στις καταστατικές του αρχές για τη καταπολέμηση των διακρίσεων με έδαφος την ταυτότητα και έκφραση φύλου, ενημερώνει ότι δε θα έχει καμία συμμετοχή σε ένα μη συμπεριληπτικό και τρανσφοβικό Athens Pride.

Τα προβλήματα τα είχαμε επισημάνει από τον Ιούνιο του 2012, όταν είχαμε αποστείλει επιστολή προς την Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride, και στην οποία ποτέ δεν πήραμε απάντηση. Η μόνη ανταπόκριση ήταν «διαβουλευόμαστε», σε περίοδο που η τρανς κοινότητα τότε υφίστατο διώξεις από την αστυνομία και το ΚΕΕΛΠΝΟ λόγω της ρατσιστικής υγειονομικής διάταξης ΥΓ/39α. Επισημάναμε από τότε τα προβλήματα και οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν τον Ιούνιο του 2014, εισπράττοντας ακραίο κακοποιητικό, τρανσφοβικό λόγο από τουλάχιστο δύο μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Αμέσως μετά, το καλοκαίρι του 2014, προσπαθήσαμε να λυθεί το θέμα με ενδοκοινοτικό διάλογο στον οποίο δεν ανταποκρίθηκε η Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride, περιφρονώντας τις οργανώσεις της κοινότητας. Θέσαμε ως ελάχιστη προϋπόθεση τη συμμετοχή τουλάχιστο ενός τρανς ανθρώπου ως διασφάλιση για ένα διαφανές, τρανς-συμπεριληπτικό διεκδικητικό pride, με σεβασμό προς όλα τα μέλη της κοινότητας. Στη συνέχεια όταν αργότερα επιχειρήθηκε να γίνει ένας συντεταγμένος διάλογος, εισπράξαμε προσκόμματα, κακοποιητικό λόγο ακόμη και συκοφαντίες, όπως επί παραδείγματι ότι αν συμμετέχουμε στην οργανωτική επιτροπή θα είμαστε «γλάστρες» ή «άστους στο τέλος θα έρθουν για να πουλήσουν», προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων.

Mετά από όλα αυτά τα γεγονότα θεωρoύμε ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η συμμετοχή τουλάχιστον ενός/μιας εκπροσώπου της τρανς κοινότητας στην Οργανωτική Επιτροπή του Athens Pride. Όπως έχουμε επαναλάβει στο παρελθόν, αποτελεί θέμα ουσίας να συμμετέχουν πέρα από τρανς πρόσωπα και εκπρόσωποι οργανώσεων, τουλάχιστον όσων θέλουν ή έχουν διαθεσιμότητες ως εκκίνηση ώστε να έχουμε ένα πιο ουσιαστικό και διεκδικητικό pride και ώστε το pride να γίνει υπόθεση όλης της κοινότητας, ανοικτό, και όχι υπόθεση μιας κλειστής ολιγομελούς ομάδας που κινείται αδιαφανώς.

Θεωρούμε ακόμη, ότι όλα όσα έχουν προηγηθεί, δεικνύουν ότι το Athens Pride, έχει χάσει κάθε διεκδικητικό χαρακτήρα, διεξάγεται εθιμοτυπικά εν είδει «παρέλασης», αλλά κυρίως έχει χάσει κάθε προσανατολισμό και στόχευση για τη καταπολέμηση των διακρίσεων με έδαφος τη ταυτότητα και έκφραση φύλου, αλλά και την ανθρωπιά του. Όταν φέρονται «καταστατικά» προσκόμματα εκ μέρους του Athens Pride αγνοείται η ουσία, καθώς η βασική καταστατική δέσμευση όλων των LGBTQI οργανώσεων είναι η κατάργηση των διακρίσεων και του μισαλλόδοξου λόγου.

Δηλώνουμε ακόμη ότι το ΣΥΔ, πέραν της μη συμμετοχής του στο φετινό Athens Pride, δε θα συμμετάσχει σε καμία διοργάνωση που υπάρχει συμμετοχή της ΑΜΚΕ Athens Pride. Χαιρετίζουμε όλες τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που ενώνουν τις φωνές τους μαζί μας και έχουν δηλώσει ότι δε θα συμμετέχουν στο φετινό Athens Pride και δίνουμε το ραντεβού αμέσως μετά ώστε να διοργανωθεί του χρόνου ένα pride, διαφανές, διεκδικητικό, συμπεριληπτικό προς όλη τη κοινότητα. Καλούμε, δε, τις οργανώσεις που αποφάσισαν να συμμετάσχουν, να αποφύγουν τις αναφορές στις διεκδικήσεις της τρανς κοινότητας, καθώς και όλες και όλους τους/τις πολίτες που επιθυμούν μία κοινωνία συμπεριληπτική προς όλους τους συνανθρώπους μας να μη συμμετέχουν στο φετινό pride.

Οι τρανς άνθρωποι είμαστε περήφανες-οι για τη ταυτότητα και έκφραση φύλου μας 365 ημέρες το χρόνο. Από την εποχή του Κόμπτον και του Στόνγωλ που κάποιες γενναίες τρανς γυναίκες άναψαν την πρώτη ελπίδα διεκδίκησης, έως το Λουζιτάνια στην Ελλάδα που πρώτη μία τρανς γυναίκα μίλησε εκ μέρους της LGBTQI κοινότητας και ύψωσε υπερήφανο διεκδικητικό λόγο, παραμένουμε πιστές-οί στην κατάργηση κάθε μορφή διάκρισης και είμαστε απέναντι στον κακοποιητικό τρανσφοβικό λόγο.

Σε μία χρονική συγκυρία που η λεκτική και σωματική βία κατά των τρανς ανθρώπων θεριεύει και έχει ιδιαίτερη σκληρότητα, απέναντι στην τύποις «παρέλαση», προτάσσουμε τη διεκδίκηση. Απέναντι στους τύπους και τα προσκόμματα, τη διαφανή, πραγματική και καθημερινή δράση μας σε όλα τα πεδία και προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πάντα υπερήφανα,

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΏΝ (Σ.Υ.Δ.)
Συγγρού 29, Αθήνα, Τ.Κ. 11743
https://www.transgender-association.gr/

Πηγή: transs.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...