«Ταυτο-ετερό-τητα», 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - Lesbian.Gr

«Ταυτο-ετερό-τητα», 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Μια διαφορετική έκθεση, με έμφαση στις έμφυλες προσεγγίσεις...

5η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κεντρικό Πρόγραμμα
«Ταυτο-ετερό-τητα»

Διάρκεια: 17 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2015
Εγκαίνια: Τετάρτη 17 Ιουνίου, 20:30, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (φουαγιέ)

Η διερεύνηση του φύλου, το δικαίωμα του έμφυλου προσδιορισμού και άλλα, καίριου προβληματισμού, ζητήματα ταυτότητας, όπως τα προσεγγίζει η σύγχρονη τέχνη, αποτελούν το θέμα της πολύπτυχης δράσης «Ταυτο-ετερό-τητα», που εγκαινιάζεται στις 17 Ιουνίου (διάρκεια: 17.06 - 31.07.2015), στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Μία έκθεση, ένα συμπόσιο και μία περφόρμανς συγκροτούν τον κορμό της «Ταυτο-ετερό-τητας», που αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, το Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Πεδίο Δράσης Κόδρα, το Thessaloniki Pride και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση δίνει την ευκαιρία να συνομιλήσουν μέσα από τα έργα τους καθιερωμένοι καλλιτέχνες όπως ο David Hockney και η Lynda Benglis, αλλά και πολλοί νέοι δημιουργοί.

Στόχος των διοργανωτών είναι να ανιχνεύσουν και να παρουσιάσουν διαφορετικές εικαστικές μορφοποιήσεις ενός ζητήματος που αποτελεί και σήμερα πεδίο αντιπαράθεσης σε μια εποχή έξαρσης του νέο-συντηρητισμού, των ρατσιστικών, ομοφοβικών, λεσβιοφοβικών και τρανσφοβικών συμπεριφορών, επιθέσεων κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και των διακρίσεων στη βάση της φυλής, της εθνότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου.

«Το ζήτημα της ταυτότητας του κοινωνικού φύλου και το δικαίωμα του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού επανέρχεται σήμερα ως ζωτικό πεδίο αμφισβήτησης και διεκδίκησης ακόμη και σε κοινωνίες που έμοιαζε κεκτημένο. Η έννοια της ετερότητας, του ξένου ή του διαφορετικού ενυπάρχει μέσα στην ταυτότητα. Το ξένο ή το ανοίκειο είναι κομμάτι του εαυτού και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από ένα μεγάλο σώμα θεωρητικών προσεγγίσεων και καλλιτεχνικών προτάσεων», σημειώνουν οι επιμελητές της έκθεσης και του συνολικού προγράμματος, Συραγώ Τσιάρα και Θοδωρής Μάρκογλου εκ μέρους του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του ΚΜΣΤ.

Η επιμελητική ομάδα του Πεδίου Δράσης Κόδρα που αποτελείται από τους Δημήτρη Μιχάλαρο, Παναγή Κουτσοκώστα και Ανθή Αργυρίου ανέλαβε τη διοργάνωση ανοιχτής πρόσκλησης (Open Call) από την οποία προέκυψε το πρότζεκτ «Ταυτο-ετερό-τητα – But still in one piece».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε
- το επίσημο tumblr της έκθεσης: identalterity.tumblr.com
- το facebook της: facebook.com/identalterity?fref=ts
- καθώς και το επίσημο Δελτίο Τύπου της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης:
www.greekstatemuseum.com/kmst/pressroom/article/1024.html

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...