μουσείο Schwules

Έκθεση "The Art of Beautiful Appearance" στο μουσείο Schwules του Βερολίνου

Αν βρεθείτε στο Βερολίνο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μουσείο Schwules. Με εκθέσεις που χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, αρχειακή περιουσία, αναρίθμητη συμβολή στην έρευνα και με περισσότερα από 35 άτομα προσωπικό (οι περισσότεροι εθελοντές), το Schwules Museum* από το 1985 που ιδρύθηκε, έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οργανισμούς που αρχειοθετεί, ερευνά και επικοινωνεί την ιστορία και την κουλτούρα των ΛΟΑΤ κοινοτήτων. Η εναλλαγή των εκθέσεων και των events προσεγγίζει με διάφορους τρόπους λεσβιακές, γκέι, τρανς, αμφισεξουαλικές και queer βιογραφίες, θέματα, ιστορία, τέχνη και κουλτούρα.

Από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 15 Μαρτίου 2016 το μουσείο θα φιλοξενεί την έκθεση "Η Τέχνη της Ομορφιάς" του Rene Koch.

Έκθεση “The Art of Beautiful Appearance” – Τραβεστί – σταρ, μακιγιέρ, συλλέκτης λιπστικ και ακτιβιστής με φιλανθρωπικό έργο. Ένας φόρος τιμής στα 70α γενέθλια του Rene Koch.

Ο Rene Koch γνωρίζει τους πάντες. Ντίβες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, του θεάτρου, της όπερας και της πολιτικής – τους έδωσε συμβουλές, φρόντισε για το μακιγιάζ τους και συχνά έγινε φίλος τους.

Έμαθε την τέχνη της ομορφιάς από το μηδέν.  Υπήρξε ο ίδιος το μοντέλο του, κάτι που μας πάει αρκετά πίσω, στην αρχή, όταν έκανε show ως τραβεστί τη δεκατία του 60. Κράτησε φωτογραφίες του με φορέματα με γκλιτερ, όπως και την σγουρή περούκα του, που για πρώτη φορά τώρα θα παρουσιάσει δημόσια. Έδωσε παραστάσεις σε γκέι μπαρ, σε πάρτι και δεξιώσεις. Τα πρώτυπα της εποχής ήταν γυναίκες όπως η Mae West, η Bette Davis και η Marlene Dietrich. Για τον Koch, οι γούνες και οι αυτοσχέδιες βλεφαρίδες ήταν επιτακτική ανάγκη για να τραγουδήσει τραγούδια της Zarah leander και της Helen Vita.

Ο κόσμος αυτός ήταν το σχολείο της ζωής, όπου κάποιος μπορούσε να μάθει τα βασικά για το τι είναι αυτό που κάνει μια performance πετυχημένη, ενώ οι βραδιές αυτές διακόπτονταν πολλές φορές απο την αστυνομία. Αφού κουράστηκε από τη νυχτερινή ζωή, ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα μανάβικο για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις σπουδές αισθητικής και μακιγιάζ που σχεδίαζε να κάνει. Όταν τον ανακάλυψε η αμερικάνικη εταιρεία καλλυντικών CHARLES OF THE RITZ ανέλαβε να τον εκπαιδεύσει. Ο Koch έμεινε πιστός στην εταιρεία για 21 χρόνια και πήρε προαγωγή ως head make-up atist, μια θέση που στη συνέχεια είχε και στην Yves Saint Laurent. Εργάστηκε στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Ζυρίχη και στο Βερολίνο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 γνώρισε την Hildegard Knef και έγινε ο προσωπικός της σύμβουλος. Το κομμάτι αυτό κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην έκθεση. Η λίστα των πελατών του είναι μεγάλη και περιλαμβάνει πρόσωπα όπως η Joan Collins, Η Claudia Schiffer και η Brigitte Nielsen.

Mετά από μια μεγάλη καριέρα είναι πλέον τιμιτικό μέλος σε πολλούς οργανισμούς. Το 1996 ίδρυσε το Camouflage e.V, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για ανθρώπους με ουλές που προκλήθηκαν από ατυχήματα φωτιάς και για ανθρώπους με ανωμαλίες στο δέρμα. Για αυτό, βραβεύθηκε με το "Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland" (μετάλιο τιμής) το 2002 και με το "Verdienstorden des Landes Berlin" το 2013 από τον δήμαρχο Klaus Wowereit.

Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία στη βιομηχανία της αισθητικής, ενώ το 2006 παρουσιάσε το δικό του brand “Cosmetic de Luxe”. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων ομορφιάς, επίσης ζωγραφίζει και γράφει ποίηση.

Το μουσείο  Schwules Museum τιμάει τον Rene Koch ως ιδρυτή μουσείου, καθώς ο ίδιος εγκαθίδρυσε το δικό του μουσείο το 2008, με το όνομα "Lippenstiftmuseum". Το μουσείο εκθέτει αντικείμενα σχετικά με "Την Τέχνη της Όμορφιάς": Πούδρες, λιπστικ, κοσμήματα, αφίσες, περίεργα αντικείμενα, την τελευταία λέξη της αισθητικής, παλέτες χρωμάτων, εκτυπώσεις με χείλη με αφιερώσεις από τις διασημότερες πελάτισσές του και διάφορα αντικείμενα ομορφιάς από τα πλαίσια του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Ειδικές εκθέσεις από αυτή τη συλλογή που ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες πόλεις και μουσεία ανά το κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.schwulesmuseum.de

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...