Προτελευταίοι στην αναγνώριση των gay ζευγαριών

Προτελευταίοι στην αναγνώριση των gay ζευγαριών

Ως μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν το πράσινο φως για την θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ των ομοφυλοφίλων, παρουσιάζει την Ελλάδα η ολλανδική εφημερίδα Trouw σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα, προτελευταία χώρα που αναγνωρίζει τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».

Σημειώνεται ειδικότερα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προς ψήφιση στην Βουλή μια πρόταση νόμου που καθιστά δυνατό το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την συναίνεση της αντιπολίτευσης επειδή ο κυβερνητικός του εταίρος, το συντηρητικό κόμμα ΑΝΕΛ, σκοπεύει να το καταψηφίσει, προσθέτει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ θα δώσει τελικά χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η εν λόγω πρόταση νόμου προβλέπει ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αποκτούν ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια σε ό,τι αφορά τα φορολογικά θέματα.

Η περίπτωση υιοθεσίας και κηδεμονίας τέκνων δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο ούτε και η δυνατότητα γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει κάτι τέτοιο, προσθέτει η εφημερίδα.

Επισημαίνεται πως η μη αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών από το ελληνικό κράτος είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει η εφημερίδα, ο νέος νόμος αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο να αποτρέψει μελλοντικές καταδίκες. Σύμφωνα με τις οργανώσεις ομοφυλοφίλων χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά μέχρι να επέλθει η πλήρης ισότητα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Αναγνωρίζεται πάντως ότι ο ψηφισθείς νόμος αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Επισημαίνεται ακόμη πως ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων έχει πολλούς εχθρούς στην Ελλάδα, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος εναντιώνεται σφοδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χαρακτηρίζοντας τον ως «λάθος της φύσης».

Η Ελλάδα είναι, μαζί με την Λετονία, η τελευταία χώρα στην οποία δεν αναγνωρίζεται το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Ωστόσο το 2008 τελέστηκαν δύο τέτοιοι γάμοι στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως ακυρώθηκαν ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελλαδικής Εκκλησίας.

Καταλήγοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι τα κινήματα ομοφυλοφίλων γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιεί και η διεξαγωγή κάθε χρόνο των εκδηλώσεων gay pride.

Με την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, ανοίγει πάντως ο δρόμος για να αποκτήσουν οι ομοφυλόφιλοι ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, προσθέτει η εφημερίδα.

Πηγή: https://www.nooz.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...