Φεμινισμός στην Πορνοβιομηχανία

Φεμινισμός στην Πορνοβιομηχανία

Το παρακάτω κείμενο φιλοξενήθηκε στο έντυπο για το 1 Berlin Porn Film Festival της Αθήνας

The Naked Feminist
Louisa Achille, Αυστραλία 2003, 58’

Το ‘Naked Feminist’ εξετάζει τη μυθολογία που περιβάλει τις γυναίκες στην πορνοβιομηχανία μέσα από συνεντεύξεις με πορνοστάρ, ακαδημαϊκούς και φεμινιστές. Αυτό το ντοκυμαντέρ στοχεύει στο να καταρίψει αυτό το παλιό μύθο περί εκμετάλευσης γυναικών στην πορνοβιομηχανία, παρουσιάζοντας μας γυναίκες δυνατές, με αυτοπεποίθηση που ξέρουν τι θέλουν και δουλεύουν στην πορνοβιομηχανία. Θα δούμε συνεντεύξεις από τις μεγαλύτερες κυρίες του πορνό…Jane Hamilton, Annie Sprinkle, Nina Hartley, Sharon Mitchell, Marilyn Chambers και Ginger Lynn Allen.

Η Louisa Achille γεννήθηκε στην Αυστραλία. Εμπνεύστηκε να γυρίσει το ‘The Naked Feminist’ όταν διάβασε ένα άρθρο για την Nina Hartley και διαπίστωσε πόσο δυνατή ήταν σαν άνθρωπος. Αυτή είναι η πρώτη της ταινία και έχει ξοδέψει 3 χρόνια για να την τελειώσει.

Το 1983, η Veronica Hart έμεινε έγκυος και οι φίλες της αποφάσισαν να διοργανώσουν μια γιορτή για να γιορτάσουν το γεγονός. Αυτή η γιορτή όμως δεν είχε τις γυναίκες που θα περίμενες. Όλες αυτές οι γυναίκες είχαν ένα κοινό σημείο.

Είχαν καταρίψει το μεγαλύτερο ταμπού που γίνεται να καταρίψει μια γυναίκα. Ήταν όλες τους μεγάλα ονόματα στην πορνοβιομηχανία και αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχαν μαζευτεί όλες μαζί και μίλησαν για τις εμπειρίες τους ως γυναίκες σε μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία. Αυτή η συνάντηση άλαξε τη ζωή τους και αποφάσισαν να ιδρύσουν την πρώτη ομάδα στήριξης για γυναίκες στην πορνοβιομηχανία. Η ομάδα αυτή ονομάστηκε Club 90, από την οδό της Annie Sprinkle, 90 Lexington Avenue.

Τα κύρια μέλη του Club 90 είναι οι Gloria Leonard, Annie Sprinkle, Veronica Hart (Jane Hamilton), Candida Royalle and Veronica Vera. Αυτές οι γυναίκες έχουν καταφέρει να γίνουν επιτυχημένες παραγωγοί, σκηνοθέτες, performance artists και συγγραφείς στην πορνοβιομηχανία και πάνω στο θέμα της σεξουαλικότητας γενικότερα. Πολλοί θεωρούν αυτές τις γυναίκες ως τις πρώτες φεμινίστριες της πορνοβιομηχανίας.

Με την επανάσταση του video τη δεκαετία του ’80 η παραγωγή ταινιών έγινε πολύ πιο εύκολη και οικονομική. Οποιοσδήποτε με μια κάμερα, μια πρόθυμη φιλενάδα ή φίλο και με λίγες γνώσεις θα μπορούσε να γίνει πορνογράφος. Το κοινό μπορούσε επίσης να αγοράσει τις ταινίες με χαμηλό κόστος και να τις δει στο σπίτι του. Η πορνοβιομηχανία αναγεννήθηκε!

Όλοι αυτοί οι λόγοι συνέβαλαν στη «δημοκρατικοποίηση» της πορνοβιομηχανίας όπου περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και γυναίκες, μπορούσαν να εισχωρήσουν στην βιομηχανία και να κάνουν πορνό με τους δικούς τους όρους.

Η Candida Royalle, το 1983, ίδρυσε την εταιρεία Femme Productions. H Candida ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε erotica που είχε ως target group τις γυναίκες και τα ζευγάρια. Η Femme είναι ακόμα η κορυφαία εταιρεία παραγωγής για τη γυναικεία erotica.
Οι γυναίκες που έχουν τώρα λόγο στην παραγωγή ταινιών, έχουν εμπνεύσει μια γενιά γυναικών performer και σκηνοθετών.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...