Η Beyonce σηκώνει τη γροθιά της στο Super Bowl

Η Beyonce έδωσε την εβδομάδα που μας πέρασε μια αξιομνημόνευτη συναυλία στο Super Bowl, την δημοφιλέστερη ποδοσφαιρική οργάνωση της Αμερικής και όχι μόνο επειδή ερμήνευσε το «Formation», το τραγούδι που βγήκε μια μέρα πριν τη συναυλία.

Εκτός από την εντυπωσιακή της εμφάνιση, η Beyonce άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας της στην εκδήλωση με την μεγαλύτερη τηλεθέαση που έχει αθλητικό σόου στην Αμερική, για να θίξει το πολιτικό ζήτημα της φυλετικής διάκρισης που όπως φαίνεται κρατάει ακόμα.

Οι χορευτές που την πλαισίωσαν φορούσαν μπερέδες παρόμοιους με αυτούς που φορούσαν τα μέλη των Μαύρων Πανθήρων*. Σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε εκτός σκηνής, οι χορευτές σήκωσαν τη γροθιά τους αποδίδοντας φόρο τιμής στους Tommie Smith και John Carlos τους αθλητές που έκαναν το ίδιο στην απονομή μεταλλίων στους Ολυμπιακούς του Μεξικού το 1968.

Το χορευτικό πλήρωμα της Beyonce έκανε επίσης μια πολιτική δήλωση εκτός συναυλίας όταν κάποιοι από τους χορευτές κράτησαν ένα μικρό πανό με σύνθημα που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Μάριο Γουντς». Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Γουντς τον περασμένο Δεκέμβριο και το βίντεο που βγήκε στην δημοσιότητα ξεσήκωσε αντιδράσεις και προκάλεσε ερωτήματα για το κατά πόσο είναι απαραίτητη η χρήση βίας.

Η Beyonce έχει τη δύναμη της σταρ που είναι ικανή να ανοίξει τη συζήτηση, να επηρεάσει την κουλτούρα και να επικαλεστεί το συναίσθημα με τέτοιο τρόπο που καθιστά το κόμμα των Μαύρων Πανθήρων το επίκεντρο της συζήτησης, σε σχέση με φυλετικά θέματα, στην Αμερική του 2016.

*Το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων ήταν μία επαναστατική, αφροαμερικανική ακροαριστερή οργάνωση, που έδρασε στις Η.Π.Α από το 1968 ως το 1982. Η "προκλητική ρητορική, η αγωνιστική στάση και τα πολιτικά και πολιτιστικά άνθη" της ομάδας, "άλλαξαν μόνιμα το περίγραμμα της Αμερικανικής ταυτότητας". Ιδρύθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας στις 15 Οκτώβρη του 1966, και αρχικός στόχος ήταν η προστασία της Αφροαμερικανικής κοινότητας από την αστυνομική βαρβαρότητα. Η ηγεσία της ασπαζόταν την κομμουνιστική (ιδιαίτερα τη Μαοϊκή) θεωρία όμως εξαιτίας του αρχικής φήμης της ομάδας ως μαύρης εθνικιστικής γκρούπας, προσέλκυσε ποικίλα μέλη. Στο απόγειο της το 1969, 250.000 άνθρωποι λάμβαναν την εφημερίδα της οργάνωσης, ενώ είχε 10.000 μέλη. Ανάμεσα σε αυτούς που την υποστήριξαν ήταν και ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ζενέ και ο Μισέλ Φουκώ. (Πηγή: https://www.ew.com/article/2016/02/08/beyonce-super-bowl-black-panther)

LesbianGr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...