ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΙΣΤΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ

Μια ερωτική σχέση περιλαμβάνει τόσο την σωματική σύνδεση (αγκαλιές, χάδια, φιλιά ή/και σεξ), όσο και την συναισθηματική σύνδεση (λόγια και πράξεις αγάπης και φροντίδας, συναισθηματική υποστήριξη, μοίρασμα εμπειριών κλπ.). Μια υγιής σχέση περιλαμβάνει και τους δύο αυτούς παράγοντες. Όταν ένα κομμάτι από το παζλ χαθεί, τότε ο δεσμός αυτός αλλοιώνεται.

Μια σεξουαλική απιστία είναι πολύ εύκολο να οριστεί. Πώς μπορούμε όμως να ορίσουμε την συναισθηματική απιστία; Ποια είναι η λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την απλή φιλική σχέση από την στενή συναισθηματική σχέση που ξεπερνά τα όρια της φιλίας; Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές τα όρια είναι δυσδιάκριτα και διαφορετικά κατά περίπτωση. Ας δούμε όμως κάποιες ενδείξεις:

  • Περνά πολύ από τον ελεύθερο χρόνο της σχετιζόμενη με κάποιο άτομο έξω από την σχέση σας είτε περνώντας χρόνο μαζί του είτε ανταλλάσσοντας μηνύματα είτε μιλώντας στο τηλέφωνο.
  • Μοιράζεται τις πιο προσωπικές της σκέψεις με κάποιο άτομο έξω από την σχέση σας.
  • Αναζητά αλλά και προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος της συναισθηματικής της υποστήριξης σε κάποιο άτομο έξω από την σχέση σας.
  • Αναζητά αναγνώριση, σύνδεση και εκτίμηση από κάποιο άτομο έξω από την σχέση σας.

Υπάρχουν περίοδοι που π.χ. μπορεί κάποια φίλη της κοπέλας σου να χρειαστεί περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη λόγω συγκυριών (δύσκολος χωρισμός, θάνατος οικείου προσώπου). Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πιθανόν η κοπέλα σου να παρουσιάσει κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές για ένα διάστημα. Αυτό δεν θεωρείται συναισθηματική απιστία. Η συναισθηματική απιστία λαμβάνει χώρα όταν ένα άτομο παρουσιάζει όλες ή τις περισσότερες από τις παραπάνω συμπεριφορές για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, μπορεί να βρίσκει δικαιολογίες για να παρατείνει αυτές τις συμπεριφορές ή να αρνείται να τις αναγνωρίσει. Μπορεί, επίσης, ν’ αρχίσει να κρύβει την συχνότητα της επικοινωνίας τους.

Τι μπορώ να κάνω;

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την συναισθηματική απιστία (εκτός από το να μην την αφήσεις να συμβεί!) είναι η λειτουργική επικοινωνία. Αν υπάρχουν προβλήματα στην σχέση, είναι καλό να επιλύονται προτού τα πράγματα χειροτερέψουν. Αν βλέπετε ότι δεν μπορείτε να βρείτε λύση μεταξύ σας, τότε ζητήστε βοήθεια από κάποιον/α επαγγελματία.

Αν η συναισθηματική απιστία ήδη συμβαίνει ή υποψιάζεσαι ότι μπορεί να συμβαίνει, τότε καλό είναι να αποφύγεις να απευθύνεις κατηγορίες στην κοπέλα σου. Αν ξεκινήσεις να ωρύεσαι και να ρίχνεις το φταίξιμο σε εκείνη, τότε το πιο πιθανό που μπορείς να καταφέρεις είναι να την οδηγήσεις σε αμυντική στάση και να την απομακρύνεις. Αντιθέτως, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να της μιλήσεις για συγκεκριμένες συμπεριφορές που σε ενοχλούν και για το πώς σε κάνουν να  νιώθεις.

Η υποστήριξη από επαγγελματία μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τι ακριβώς συμβαίνει στην σχέση σας και τι χρειάζεται να κάνετε για να ξανασυνδεθείτε μεταξύ σας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να περιλαμβάνει και την διαχείριση θεμάτων που μπορεί να έχουν αναδυθεί λόγω της συναισθηματικής απιστίας, όπως π.χ. θυμός ή έλλειψη εμπιστοσύνης.

Μια απιστία, είτε αυτή είναι σεξουαλική είτε συναισθηματική, είναι σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση. Μπορεί όμως να λειτουργήσει ως αφύπνιση και ως ένα νέο ξεκίνημα για την σχέση, από την στιγμή βέβαια που υπάρχει αυτή η πρόθεση και από τις δύο πλευρές.

 

Εύα Σπίνου

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

[email protected]

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...