Αφιέρωμα, Trans ταινίες στο Outview Film Festival 2016

Αν υπάρχει κάτι που συχνά η LGBTIQΙ+  κοινότητα ξεχνάει ή δίνει μικρότερο βάρος είναι το τέταρτο γράμμα Τ με το οποίο προσδιορίζονται οι διεμφυλικές/διεμφυλικοί φίλες και φίλοι μας. Με αυτό το γράμμα παλεύουν για ορατότητα πολλά τρανς κορίτσια και αγόρια. Φέτος, το Outview Film Festival δίνει τον λόγο στην τρανς κοινότητα και φιλοξενεί από τον μακρινό Καναδά τ@ σκηνοθέτη Maureen Bradley και την πρώτη μεγάλη μήκους ταινίας τ@. Το «Two 4 One» είναι ένα γλυκόπικρο κωμικό δράμα που περιγράφει τη ζωή του Adam, ενός τρανς άνδρα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του. Ακόμα, στα πλαίσια του Trans Queer Hot Shorts θα προβληθούν κουήρ και τρανς ταινίες μικρού μήκους με καλεσμένους τον Skyler Braeden Fox από Καναδά/Βερολίνο και την ομάδα Minus is Válido από Βαρκελώνη. Τέλος, στα προγράμματα προβολών μικρού μήκους, θα ανακαλύψετε διάσπαρτες πολλές ταινίες, όπως για παράδειγμα οι Passing, Brothers με αναφορά στην τρανς κοινότητα. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στο επίσημο site. @ σκηνοθέτης Maureen Bradley έρχεται στην Αθήνα με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά.

Biodildo (Christian Slaughter, Germany, 11', 2013)

Mε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους να έχουν @ Jiz Lee και ο Kay Garnellen, ένα "τέλειο" ζευγάρι σ' 'ενα "τέλειο" σπίτι τρώνε το "τέλειο" δείπνο και είναι έτοιμ@ για το "τέλειο" σεξ! Αλλά κάτι δεν είναι και τόσο "τέλειο"...

Στο πρόγραμμα Berlin Porn Film Festival Shorts

Προβολή: 20/4/16 – 21.00-22.30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Brothers (Emmett Jack Lundberg, USA, 10', 2015)

Το Βrothers είναι μια web σειρά για τη ζωή και τους έρωτες μιας παρέας τρανς ανδρών στο Brooklyn. Ο Μax βγαίνει ραντεβού. Eίναι δύσκολο να είσαι single στη Νέα Υόρκη. Φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι να βγαίνεις ραντεβού όντας τρανς άτομο.

Στο πρόγραμμα ROMCOM & YOUTH shorts

Προβολή: 15/4/16 – 19.15-21.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Destruction of Dude (Lo-Fi Cherry, Germany, 8', 2015)

Δύο άνδρες προσπαθoύν να αγοράσουν έναν χώρο από την πλούσια Jackie, ώστε να ανοίξουν ένα κλαμπ για την κιθαριστική μουσική και τα λουκάνικα. Η Jackie όμως δεν είναι εντυπωσιασμένη. Έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό της για τα δύο αγόρια και αποκαλύπτει το εσωτερικό της τέρας με πλοκάμια. Με κάμερα από τη Ζωή Μαντά!

Στο πρόγραμμα Trans Queer Hot Shorts

Προβολή: 19/4/16 – 19.00-20.35
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Game Face (Michiel Thomas, USA, 95', 2015)

Το ντοκιμαντέρ Game Face αφηγείται παράλληλα τις ιστορίες της Fallon Fox, της πρώτης τρανς γυναίκας επαγγελματία μποξέρ και του Terrence Clemens, ενός νεαρού γκέι παίκτη του μπάσκετ στο Κολέγιο της Οκλαχόμα. Και οι δύο συνειδητοποιούν ότι ανακοινώνοντας την ιστορία τους θα βγουν νικητές με την αίσθηση της ακεραιότητας και της συμφιλίωσης με την ταυτότητά τους. Μέσα από τους αγώνες που συμμετέχουν παρακολουθούμε τα δυνατά και τα τρωτά τους σημεία, ενώ στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ εμφανίζεται και ο Jason Collins, ο πρώτος ανοιχτά γκέι παίκτης του ΝΒΑ, και ο Kye Allums, ο πρώτος τρανς άνδρας NCAA D1 αθλητής που έχει κάνει coming out, βοηθώντας και υποστηρίζοντας τόσο την Fallon όσο και τον Terrence.

Προβολή: 18/4/16 – 18.45-20.45
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Hello Titty (Skyler Braeden Fox, Idan Sagiv Richter, Germany, 15', 2015)

Ο Tit Star Showboy ολοκληρώνει την καριέρα του ως επιδειξίας βυζιών (tit flasher) και προσφέρει μια τελευταία πριβέ παράσταση, μέρες πριν από τη μαστεκτoμή του. Όλα τα queer άτομα συρρέουν για να δουν και ένα παιχνίδι εξουσίας σχηματίζεται για το ποι@ θα μπει πρώτ@. Μια επισκέπτρια όμως θα οδηγήσει τον Τit Star Showboy σε μονοπάτια διαστροφής που ποτέ δεν είχε ονειρευτεί.
Παρουσία του σκηνοθέτη Skyler Braeden Fox και του ηθοποιού Pol

Στο πρόγραμμα Trans Queer Hot Shorts

Προβολή: 19/4/16 – 19.00-20.35
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Internal Body Shots (Jasco Viefhues, Germany, 12', 2014)

Οι Hans, Can, Grete και Coco συναντιούνται και τα λένε για τη σωματικότητα, προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα και να ανταλλάξουν εμπειρίες.
Μια πειραματική συζήτηση για τις νόρμες των φύλων, τα γεννητικά όργανα και το σώμα μέσα μας, πράγματα τα οποία μαθαίνουμε μόνο όταν γνωρίσουμε καλύτερα κάποιο άτομο.

Στο πρόγραμμα Trans Queer Hot Shorts

Προβολή: 19/4/16 – 19.00-20.35
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Moralists Instruction Musical: The Revolutionary Conduct (Lasse Långström, Sweden, 25', 2010)

Η ταινία ενθαρρύνει και προτείνει τρόπους για το πως να ανταποκριθεί κανείς στoυς φύλο- και ετερο-φασίστες και στη συχνή ερώτηση “είσαι αγόρι ή κορίτσι;”. Μια ταινία για όλ@ς εμάς που βρισκόμαστε αντιμέτωπ@ με το σεξισμό, την τρανσφοβία, την ομοφοβία και τους χαζούς κιθαριστές στην καθημερινότητά μας και στα πάρτι.

Στο πρόγραμμα Trans Queer Hot Shorts

Προβολή: 19/4/16 – 19.00-20.35
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

MyMy (Anna Helme, Australia, 14', 2014)

Σε ένα μυθικό κυβερνοφεμινιστικό σύμπαν, ένα απογοητευμένο νεαρό αγόρι λαχταρά την επαφή και την επικοινωνία. Σε αυτή την εποχή των ψηφιακών avatars κατασκευάζει μια εκδοχή του εαυτού του, το δικό του cyborg δίδυμο. Ωστόσο ο κλώνος έχει μολυνθεί από έναν τεχνό-μαγικό ιό. Ο Άλλος Εαυτός ενσαρκώνει μια επικίνδυνη ιδέα: ότι υπάρχουν τμήματα του εαυτού μας πέρα από τον έλεγχό μας.

Στο πρόγραμμα Trans Queer Hot Shorts

Προβολή: 19/4/16 – 19.00-20.35
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

One Kingdom, One Love (Sebastiaan Kes, Netherlands / Aruba / Netherlands Antilles, 59', 2015)

Το 2001 η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου. Αλλά στα νησιά της Καραϊβικής που ανήκουν στο Βασίλειο της Ολλανδίας, η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να θεωρείται ως μια ανωμαλία, ασθένεια και αμαρτία. Στο “One Kingdom, One Love” μια ομάδα ακτιβιστριών/ών για τα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων από τα ολλανδικά νησιά της Καραϊβικής επισκέπτεται το Gay Pride του Άμστερνταμ το 2015 για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τον κοινωνικό αποκλεισμό των LGBTQI+ ατόμων από την Καραϊβική και δείχνει τη μάχη τους για ίσα δικαιώματα. Ειλικρινείς, προσωπικές αφηγήσεις δίνουν φως σε μια υποκουλτούρα που συνήθως σιωπά. Mε επίσημη συμμετοχή στο International Queer & Migrant Film Festival του Άμστερνταμ.

Μέρος του αφιερώματος Double Minority

Παρουσία του σκηνοθέτη Sebastiaan Kes

Passing (J. Mitchel Reed, Lucah Rosenberg-Lee, Canada, 22', 2015)

Σκιαγραφώντας τις ζωές τριών μη λευκών τρανς ανδρών, η ταινία διερευνά πώς είναι η ζωή όταν είσαι άνδρας και μαύρος, όταν κανείς δεν ξέρει ότι είσαι transgender και πώς ο καθένας τους αντιλαμβάνεται το δικό του ταξίδι με το φύλο.

Επίσημη συμμετοχή στο Frameline39.

Στο πρόγραμμα ROMCOM & YOUTH shorts

Προβολή: 15/4/16 – 19.15-21.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2

Spectrum (Χαρά Καλλιοντζή, Ιωάννα Παπαϊωάννου, Διώνη Τέγου, Δήμητρα Τσαλκιτζόγλου, Ελλάδα, 32', 2015)

Εχοντας κάνει πρεμιέρα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκής, το Spectrum μέσα από τις τρεις εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες των Ντένυ, Νανά, Άννα, αναδεικνύει τις πολυεπίπεδες
προβληματικές της αποδοχής της ταυτότητας φύλου από την ελληνική κοινωνία και νομοθεσία.

Στο πρόγραμμα Greek Shorts Part 1

Παρουσία συντελεστών

Προβολή: 16/4/16 – 17.00-19.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

Τwo 4 One (Maureen Bradley, Canada, 77', 2014)

Το Τwo 4 One είναι ένα γλυκόπικρο κωμικό δράμα που περιγράφει τη ζωή του Adam, ενός τρανς άνδρα σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του.
Όταν ο Αdam βοηθά την πρώην κοπέλα του, Miriam, στη γονιμοποίηση μέσω δωρητή σπέρματος, καταλήγουν μαζί στο κρεβάτι και... λίγες εβδομάδες αργότερα και οι δυο τους να κυοφορούν.
Ο Αdam αμφιταλαντεύεται μεταξύ των συναισθημάτων που τρέφει για τη Miriam, την ανάγκη του για μια αρρενωπή ταυτότητα και την επιθυμία της εκκεντρικής μητέρας του για εγγόνια. Θα κληθεί να αποφασίσει αν θα αποκτήσει μωρό ή θα βγαίνει με την αντροπαρέα του. Ειδικό βραβείο για τ@ σκηνοθέτ@ Μaureen Bradley στο Chicago Gay and Lesbian International Film Festival και βραβείο καλύτερης ταινίας στο Translations: The Seattle Transgender Film Festival κ.α.

Παρουσία τ@ σκηνοθέτ@ Μaureen Bradley

Unknown Unloved (Sabrina Sugiarto, The Netherlands / Suriname, 37', 2015)

Η σεξουαλική ποικιλομορφία αποτελεί ακόμα ταμπού στην κοινότητα LGBTQI+ από το Σουρινάμ με τα άτομα νa αντιμετωπίζουν πρoβλήματα με την αποδοχή του ίδιου τους του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Στο Uknown Unloved τα LGBTQI+ άτομα που μένουν στο Σουρινάμ αλλά και στην Ολλανδία μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της σεξουαλικότητάς τους. Το ντοκιμαντέρ μεταφέρει τους θεατές σαράντα χρόνια πίσω στην ανεξαρτησία του Σουρινάμ και την κατάσταση της LGBTQI+ κοινωνίας τότε και τώρα.

Μέρος του αφιερώματος Double Minority

Προβολή: 22/4/16 – 19.00-22.15
Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1

ΡΕΙΝΜΠΟ ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ/Rainbow Cretan Galantry (ΣινεΚολλεκτίβα, ‬Ελλάδα, 8’, 2015)

Με αφορμή το 1ο LGBTQI+ Pride Κρήτης το 2015, η ΣινεKολλεκτίβα ταξίδεψε στο Ηράκλειο προκειμένου να συμμετέχει και να καταγράψει το «Φεστιβάλ Ορατότητας για την Απελευθέρωση Φύλου Σώματος και Σεξουαλικότητας». Τις μέρες του φεστιβάλ συζήτησαν για το πώς είναι να μεγαλώνεις και να ζεις σαν queer άτομο, ειδικά στην περιφέρεια.

Στο πρόγραμμα Greek Shorts Part 2

Παρουσία των συντελεστών

Προβολή: 18/4/2016, 16:30 - 18:30
Ταινιοθήκη της Ελλάδας - Αίθουσα 1

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...