Οι σκέψεις πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις

Η είδηση είναι πλέον γνωστή. Τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2016 ένας ένοπλος μπαίνει στο gay club «Pulse» του Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών  δολοφονώντας 50 άτομα και τραυματίζοντας πολύ σοβαρά άλλα 53. Μία μέρα μετά ο πλανήτης εκφράζει την θλίψη του για το τραγικό γεγονός, πενθεί, και παρακολουθεί τις τραγικές λεπτομέρειες, όπως έχει συμβεί πολλές φορές ακόμα, τα τελευταία χρόνια, σε κάθε τρομοκρατική επίθεση ή παρόμοια επίθεση μίσους.

Μέλη της ελληνικής ακτιβιστικής lgbtqi+ κοινότητας, στις προσωπικές τους σελίδες ή με ανακοινώσεις, σημειώνουν την τραγική σύμπτωση της πολύνεκρης επίθεσης με την ολοκλήρωση του Athens Pride 2016, με το αισιόδοξο μήνυμά του, της συμμετοχής 40.000 ανθρώπων. Ας θυμηθούμε γιατί γίνεται αυτή η γιορτή που σήμερα χαρακτηρίζεται σαν ευκαιρία για ορατότητα και διεκδίκησης δικαιωμάτων.

Το gay pride είναι μία επέτειος μνήμης για το περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου 1969. Στο gay bar Stonewall Inn πραγματοποιήθηκε  εισβολή από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Ήταν μια εποχή που παρόμοιες επιθέσεις σε gay μπαρ της περιοχής ήταν συνηθισμένες όπως και οι επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους και τρανς άτομα. Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να γενικευθούν οι συγκρούσεις με την αστυνομία, τις επόμενες μέρες.

Το χθεσινό γεγονός στο Ορλάντο, που ήδη στηλιτεύεται (πως όχι άλλωστε) πολιτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καθώς για άλλη μια φορά, προεκλογικά έχουμε μια τρομοκρατική, όπως την χαρακτηρίζει το FBI, επίθεση αλλά και σε άλλες χώρες, κάνει την ανάγκη των Pride αλλά και κάθε άλλη μορφή διεκδίκησης καταπατούμενων δικαιωμάτων, τραγικά πιο επίκαιρη.

Σαν χώρα εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη, την συμπαράστασή μας και συμμετέχουμε στο πένθος των συγγενών των θυμάτων. Το Υπουργείο Εξωτερικών βγάζει την εξής ανακοίνωση:

Εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη επίθεση που έλαβε χώρα στο Ορλάντο της Πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δεκάδων αθώων.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στην αμερικανική κυβέρνηση και στο φίλο αμερικανικό λαό. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων.

Συμπαραστεκόμαστε, στα λόγια. Στους τύπους, στο επίπεδο του πολιτικού λόγου. Που βρίσκεται όμως η πολιτική πράξη και ευθύνη, η πολιτική πρωτοβουλία; Τι κάνουμε εμείς στην χώρα μας, στο σπίτι μας, για τα θέματα αυτά επιθέσεων μίσους ενάντια στην διαφορετικότητα;

Στην χώρα μας κάνουμε το εξής: το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δεν επιτρέπει την μετάδοση του τηλεοπτικού σποτ του Athens Pride 2016 με την αιτιολογία ότι οι διεκδικήσεις της lgbtqi+ κοινότητας δεν αποτελούν κοινωνικό μήνυμα! Σήμερα, μία μέρα μετά, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και η χώρα μας θα έπρεπε να είναι υπόλογοι για κάθε επίθεση βίας στο διαφορετικό.

Ζούμε στην εποχή της απόλυτης αντίφασης, της τεχνολογικής εξέλιξης και των ιατρικών επιτευγμάτων για να σωθούν ανθρώπινες ζωές την στιγμή που παγκοσμίως η ανθρώπινη ζωή απαξιώνεται. Ο πόλεμος της «πολιτισμένης» δύσης κατά της «τρομοκρατίας» και της επίθεσης στην διαφορετικότητα κάθε είδους δεν μπορεί να είναι από έναν πόλεμο παιδείας, εκπαίδευσης. Και όπως σημειώνεται από την Jamira Burley, επικεφαλή εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστία για τις ΗΠΑ:

Οι πυροβολισμοί στο Ορλάντο συνιστούν την απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και οι σκέψεις μας αυτή τη στιγμή είναι στα θύματα αυτών των επιθέσεων και στην πόλη του Ορλάντο. Όμως οι σκέψεις πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις προκειμένου να προστατεύουμε τους ανθρώπους από τέτοιου είδους βία.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...