Πρώτο LGBTQI+ Pride Patras: «Δες το Αλλιώς»

«Δες το Αλλιώς»

To 1o Pride της Πάτρας έρχεται αυτό το καυτό σαββατοκύριακο!

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της οργανωτικής επιτροπής του Pride:

 Το 1ο ΛΟΑΤΚΙ+ Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Πάτρας για την Απελευθέρωση του Φύλου και της Σεξουαλικότητας ενάντια στην Καταπίεση και τις Διακρίσεις είναι γεγονός! Για πρώτη φορά στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουνίου στο Μόλο της Αγ. Νικολάου ένα φεστιβάλ που θίγει τα θέματα της ταυτότητας και έκφρασης φύλου, της σεξουαλικότητας και των διακρίσεων.

Το σύνθημά μας για φέτος «Δες το Αλλιώς» εστιάζει στα στερεότυπα και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις που εδώ και χρόνια στοχοποιούν και ενοχοποιούν την LGBTQI+ κοινότητα. Ειδικότερα στην κλειστή κοινωνία της Πάτρας, ο κλοιός της ομοφοβίας στενεύει ακόμη περισσότερο.

Όσ@ επιτελούν ταυτότητες εκτός της νόρμας (cis – στρέιτ – λευκός - ετεροκανονικός άνδρας) συχνά αντιμετωπίζονται με επικριτικά βλέμματα, επίμονη αμφισβήτηση της υπόστασής τους, εκδηλώσεις ωμής βίας, μέχρι και πλήρη αποκλεισμό. Στη δημόσια έκφραση των διαφορετικών ταυτοτήτων η κοινωνία στέκεται άναυδη και προσβεβλημένη μπροστά στην κατάρρευση του οικοδομήματος των πατριαρχικών προτύπων. Η ετεροκανονικότητα και οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις της πατριαρχίας ασκούν βία πρώτα απ' ολα πάνω στα σώματα και τις επιθυμίες μας.

Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, καλούμε όλ@ να δουν μέσα από τα Πολύχρωμα Γυαλιά μας, πέρα από κουτάκια και αυστηρούς κανόνες, αποδομώντας και επαναπροσδιορίζοντας έννοιες όπως «κανονικότητα», «σωστή/λάθος συμπεριφορά», «άνδρας/γυναίκα», «φυσιολογικό και μη».

ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ, δες το φύλο, τη σεξουαλικότητα και την έκφραση αυτών όπως είναι: ένα φάσμα εκφράσεων και συμπεριφορών που δεν χωράνε στο δίπολο του άσπρου και του μαύρου.

  • ΔΕΣ ΑΛΛΙΩΣ την κοπέλα που νομίζεις πως είναι λεσβία επειδή «δεν έχει γνωρίσει ακόμη τον κατάλληλο».

  • ΔΕΣ ΑΛΛΙΩΣ τον συμφοιτητή σου που αυτοκτόνησε επειδή, όπως είπαν, ήταν «αδύναμος χαρακτήρας».

  • ΔΕΣ ΑΛΛΙΩΣ τ@ φίλ@ σου που σου λέει πως είναι bi και εσύ πιστεύεις ότι πρέπει να επιλέξει.

  • ΔΕΣ ΑΛΛΙΩΣ εκείνον που σου συστήνεται ως Δημήτρης και εσύ επιμένεις να τον φωνάζεις Δήμητρα.

  • ΔΕΣ ΑΛΛΙΩΣ το παιδί που έχει δύο μπαμπάδες και νομίζεις οτι δε θα μεγαλώσει «φυσιολογικά».

  • ΔΕΣ ΑΛΛΙΩΣ την κοπέλα που βιάστηκε και της είπαν πως «πήγαινε γυρεύοντας».

  • ΔΕΣ ΑΛΛΙΩΣ εμένα κι εσένα που ασφυκτιούμε στα καλούπια που προσπαθούν να μας χωρέσουν.

  • ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ: Γιατί το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ αποτελεί διακριτή ταυτότητα και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Γιατί δεν είναι θέμα αδυναμίας χαρακτήρα αλλά ομοφοβικού και το τρανσφοβικού bullying που συμβαίνει καθημερινά και συγκαλύπτεται. Γιατί δεν υπάρχει μόνο το "αγόρι" και το "κορίτσι". Γιατί ένα παιδί δεν έχει ανάγκη πατριαρχικά πρότυπα αλλά αγάπη. Γιατί για το βιασμό δε φταίει ποτέ το θύμα αλλά μόνο ο βιαστής. Γιατί τα καλούπια σπάνε. Γι' αυτό, για όλα τα "ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ", γίνεται το 1ο Patras Pride. Στόχος μας είναι να προάγουμε την ισότητα, να υποστηρίξουμε όλες τις πλευρές της προσωπικότητας μας χωρίς άλλες εκπτώσεις και περιορισμούς στις ζωές μας. Δεν διαπραγματευόμαστε άλλο τα δικαιώματά μας, προτάσσουμε την πολυχρωμία μας και διεκδικούμε το δημόσιο χώρο στην πόλη που ζούμε, διεκδικούμε αυτοδιάθεση και ελευθερία έκφρασης παντού και πάντα. Ενωνόμαστε δυναμικά, ζούμε ελεύθερα, ζούμε περήφανα!

Pride Patras

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...