Αφιέρωμα: οι δράσεις των "Οικογενειών Ουράνιο Τόξο" στο εξωτερικό

Τις "Οικογένειες Ουράνιο Τόξο" τις γνωρίζουμε από την έντονη δραστηριότητά τους. Δεν λείπουν ποτέ από καμιά εκδήλωση και αποτελούν για πολλά άτομα της LGBTQI+ κοινότητάς μας πραγματική οικογένεια. Είναι η ομάδα που διεκδικεί δυναμικά και σε κάθε περίπτωση δικαιώματα σε σχέση με την γονεϊκότητα LGBTQI+ ατόμων.

Αυτό που, ίσως, δεν γνωρίζουμε είναι η έντονη δραστηριοποίησή τους και στο εξωτερικό, καθώς συμμετέχουν ενεργά σε κάθε φόρουμ σε σχέση με την γονεϊκότητα LGBTQI+ ατόμων. Σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι να θυμηθούμε και να γνωρίσουμε αυτό το κομμάτι της παρουσίας των "Οικογενειών".

Την περίοδο της ψήφισης του νόμου για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ελλάδα και μετά την σπουδαία και γενναία ομιλία της προέδρου των "Οικογενειών" Στέλλας Μπελιάς στην Βουλή, τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναζήτησαν τις "Οικογένειες".

Συγκεκριμένα το ειδησιογραφικό κανάλι Telesur, που αναμεταδίδει σε όλη την Λατινική Αμερική, πήρε συνέντευξη από τα μέλη των "Οικογενειών" σχετικά με την ψήφιση του νέου νόμου και το κατά πόσο καλύπτει τα θέματα των LGBTQI+ ελληνικών οικογενειών.

Παρακολουθήστε την αναμετάδοση της είδησης.

Στην συνέχεια τις "Οικογένειες" αναζήτησε η, συντηρητική μάλιστα, Ισπανική εφημερίδα El Confidencial, παρουσιάζοντας τις δυσκολίες του να είσαι LGBTQI+ άτομο στην Ελλάδα, παρόλο το ότι ψηφίστηκε ο νόμος. Δείτε την διαδικτυακή μορφή της παρουσίασης εδώ.

Έκτοτε οι Οικογένειες συμμετείχαν στην 14η εκδήλωση PAVING THE WAY FOR OUR YOUTH στο Σαν Φρανσίσκο, οργάνωση για την στήριξη αστέγων και νέων ανθρώπων (14 με 24 ετών) που βρίσκονται σε κίνδυνο  σε όλο τον κόσμο. Τις "Οικογένειες" εκπροσώπησε ο Νικόλαος Λαιμός.

13535636_501217696733579_1651261488_n

Τον Απρίλιο του 2016 οι "Οικογένειες" παρουσίασαν και τα αιτήματα της LGBTQI+ ελληνικής κοινότητας και στο GREEK NEWS AGENDA, σελίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών, στα αγγλικά, που απευθύνεται σε Έλληνες του εξωτερικού και άλλους ενδιαφερόμενους. Βρείτε εδώ το αναλυτικό αφιέρωμα.

Τον ίδιο μήνα οι "Οικογένειες" συμμετείχαν με φωτογραφικά στιγμιότυπα ελληνικών LGBT οικογενειών και σε εκδήλωση της NELFA AISBL (Network of European LGBTIQ* Families Associations). Οι αφίσες της εκδήλωσης παρακάτω.

Τον Μάιο η Στέλλα Μπελιά μίλησε για τις ελληνικές LGBTQI+ οικογένειες στο  Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της ΟΜΕΡ  στο Canterbury, με εισήγηση για μια πιο συμπεριληπτική εκπαιδευτική διαδικασία στο ελληνικό νηπιαγωγείο. Το γενικό πλαίσιο του συνεδρίου ήταν αφιερωμένο στο παιδί και στη θέση του στον 21ο αιώνα.

Άξια αναφοράς είναι η συμμετοχή των "Οικογενειών" στο συνέδριο της TGEU (Transgender Europe), φέτος,  στην Μπολόνια της Ιταλίας, όπου, μάλιστα, μεταφράστηκε στα Ιταλικά και παρουσιάστηκε το παραμύθι των "Οικογενειών" "Ο Πέτρος και ο λύκος", το οποίο μοιράστηκε έντυπο σε όλους τους συμμετέχοντες. Την Οργάνωση εκπροσώπησε ο Χάρης Σκοκότσα . Βρείτε την μετάφραση του παραμυθιού εδώ.

 

Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε κάποιες παλαιότερες συμμετοχές και δράσεις των "Οικογενειών" στο εξωτερικό. Το 2012 μέλη της οργάνωσης βρέθηκαν στην Βαρκελώνη, στο συνέδριο Memòria de la 2ª Troabada Europea de Families LGTB Catalunya 2012 και συμμετείχαν στην σύνταξη στην σύνταξη του ιστορικού μανιφέστου για τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBT ατόμων της Ευρώπης.

MANIFESTO

Aware of the demands of society and the delay of the laws, and with respect to the public opinion of the majority of all ofEurope, our claims are these:

WE CLAIM  The right of marriage between same gender couples.

WE CLAIM The equality of rights, regardless of the parental status for heterosexual couples, married or not, for homosexual couples, married or not and for people who want to establish single parent families.

WE CLAIM The right of adoption and foster care, always protecting the rights of the children, non-discrimination should be applied regardless of marital status or sexual orientation.

 WE CLAIM The right to access assisted reproduction, regardless of marital status or sexual orientation.

WE CLAIM Equal access to surrogate parenthood all acrossEurope, as it is a worldwide reality.

 WE CLAIM The acceptance by the European states of marriage and affiliation established in a second country, in terms of reciprocity, mutual respect and international treaties.

WE DENOUNCE the obstacles that our families are facing to access the reproductive techniques because of the non-existing laws to regulate such conditions (surrogate parenthood, in-vitro fertilization, etc) forcing these families to travel to other countries within and outside ofEurope). As a consequence newborn children will have register and recognition problems.

WE DENOUNCE the numerous cases of children who do not have their family recognized as such, or the legal affiliation of one of the parents, with great damage of his or her security and a great loss of his or her social rights.

Parental status and marriage are matters of the new cultural policy inEuropeif our intent is to have a respected and open private life. The social laws among states cannot be justified in adducing multiculturalism. On the contrary, they represent the limiting of natural rights, deficient definitions of the rights of citizen and a great obstacle in the cultural construction of the European citizenship identity.

Το 2014 οι ελληνικές "Οικογένειες Ουράνιο Τόξο" παρουσιάστηκαν στην αμερικάνική, ειδησεογραφική σελίδα Parallels, σελίδα του National Republic Radio. Την δημοσίευση θα βρείτε εδώ.

Οι "Οικογένειές" μας συμμετείχαν πριν δύο χρόνια στο ντοκιμαντέρ "Right 2 Love" του Καταλανικού Οργανισμού FLG Associació Famílies LGTBI για τις Lgbt οικογένειες της Ευρώπης. Παρακολουθήστε το βίντεο με αγγλικούς υπότιτλους παρακάτω.

Τέλος, από το 2013 η Οργάνωση συμμετέχει και στο Boocklet για το ΙFED (International Family Equality Day) και συμμετέχει στον ετήσιο απολογισμό του. Παρακολουθήστε το βίντεο από την φετινή γιορτή των "Οικογενειών Ουράνιο Τόξο" τον Μάιο, στην Ακαδημία Πλάτωνος, και στα αγγλικά, για την αναμενόμενη, φετινή συνάντηση. 

Για όλα τα παραπάνω και για όσα ξεχάσαμε, αισθανόμαστε περήφανοι για τις ελληνικές "Οικογένειες Ουράνιο Τόξο" και ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στο σημαντικό τους έργο για την ελληνική LGBTQI+ κοινότητα.

Βρείτε τις "Οικογένειες Ουράνιο Τόξο" στην σελίδα τους στο facebook και επικοινωνήστε μαζί τους.

 

 

 

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...