Η πιο όμορφη παραλία του κόσμου! Το "Ναυάγιο" στην Ζάκυνθο

Η παραλία «Ναυάγιο» είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή παραλία της Ζακύνθου και της Ελλάδος. Οι φωτογραφίες του φιγουράρουν στους μεγαλύτερους και σημαντικότερους τουριστικούς οδηγούς παγκοσμίως και δεν υπάρχει ταξιδιωτικό γραφείο στον κόσμο, το οποίο να διοργανώνει ταξίδια στην χώρα μας και να μην έχει μια ακόμα εντυπωσιακή αφίσα του «Ναυαγίου».

Πια είναι όμως η ιστορία του διάσημου αυτού ναυαγίου; Πιθανότατα να μην είναι τόσο παλιά όσο πολλοί αναγνώστες νομίζουν, είναι όμως σίγουρα μια μυθιστορηματική ιστορία.

Η απαράμιλλης ομορφιάς παραλία είναι το αποτέλεσμα της ιδιοτροπίας της φύσης, των δυτικών, σεισμογενών ακτών της Ζακύνθου και των καταγάλανων, βαθιών νερών του Ιονίου Πελάγους που αιώνες τώρα σμιλεύουν τα απόκρημνα βράχια της άγριας φύσης της πλευράς αυτής του νησιού, σπάζοντάς τα σε μικρά, κατάλευκα βοτσαλάκια.

Στην περιοχή αυτή συνέβη το ναυτικό ατύχημα. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1982 το εμπορικό πλοίο «Παναγιώτης» του Κεφαλλονίτη Χαράλαμπου Κομποθέκλα, με πλήρωμα επίσης από την Κεφαλονιά, προσάραξε στην περιοχή. Το πλοίο μετέφερε παράνομο φορτίο με κούτες από αφορολόγητα τσιγάρα. Τα τσιγάρα τα παραλάμβανε  από λιμάνια της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας και όταν πλέον έπλεε σε διεθνή ύδατα, τα μεταφόρτωνε σε μικρά ταχύπλοα πλοιάρια με προορισμό την Ιταλία. Την διαδικασία την επέβλεπαν κάθε φορά δύο Ιταλοί λαθρέμποροι που πάντοτε επέβαιναν και αυτή στο πλοίο «Παναγιώτης». Εκείνη όμως την φορά, τον Σεπτέμβριο του 1982 τα πράγματα πήραν μια διαφορετική τροπή. Συνέβη μια «πειρατεία».

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα συνέλαβαν τους Ιταλούς λαθρεμπόρους που τους συνόδευαν, τους έκλεισαν σε μια καμπίνα και άλλαξαν προορισμό. Απομακρύνθηκαν από τα διεθνή ύδατα και κατευθύνθηκαν προς την άγρια, δυτική πλευρά της Ζακύνθου για να κρυφτούν σε κάποιον όρμο μέχρι να συναντήσουν άλλους διαμεσολαβητές, με τους οποίους είχαν συνεννοηθεί για να πουλούσαν το παράνομο εμπόρευμα για λογαριασμό τους. Πλησίασαν τον όρμο που μέχρι τότε ήταν γνωστός ως ο όρμος του Αγίου Γεωργίου ή ο όρμος του Σπυριλή. Ωστόσο ο καιρός αγρίεψε και η μηχανή του πλοίου χάλασε. Το πλοίο παρασύρθηκε από την θαλασσοταραχή και προσάραξε στην τότε μικρότερη παραλία της περιοχής. Το πλήρωμα τότε κατέβασε το φορτίο στην παραλία και προσπάθησε να ξεκολλήσει το σκάφος. Μάταια όμως καθώς η κακοκαιρία χειροτέρευσε και μάλιστα πολλές κούτες παρασυρθήκαν από τα κύματα. Τότε έχοντας μόνο έγνοια να διαφύγουν, απελευθέρωσαν τους Ιταλούς κρατουμένους τους και με μεγάλο κίνδυνο, κατάφεραν να σκαρφαλώσουν τα απόκρημνα βράχια και να καταλήξουν στην χώρα της Ζακύνθου και σε διάφορα χωριά.

Στο μεταξύ είχε ξημερώσει και οι κάτοικοι της περιοχής των Βολιμών της Ζακύνθου αντίκρισαν επιπλέοντες κούτες στην θάλασσα. Άρχισαν να τις συλλέγουν και με μεγάλη επιφύλαξη τις άνοιξαν και αντίκρισαν τα παράνομα τσιγάρα. Επικράτησε ένας πανζουρλισμός, καθώς όλοι προσπάθησαν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες κούτες και τις έκρυψαν στα σπίτια τους, σε στάβλους, σε αποθήκες και φούρνους! Τα τσιγάρα ήταν με τέτοιο τρόπο συσκευασμένα που δεν είχαν καταστραφεί από το θαλασσινό νερό, καθώς αυτό είχε προβλεφτεί από τους λαθρεμπόρους, για κάθε ενδεχόμενο. 

Ωστόσο οι φήμες έφτασαν γρήγορα στις αρχές οι οποίες άρχισαν τις έρευνες. Οι ναυτικοί συνελήφθησαν και ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια των χωρικών όπου, σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, τα τσιγάρα εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο τελωνείο της Ζακύνθου. Ακολούθησε δίκη όπου οι λαθρέμποροι καταδικάστηκαν, οι Ιταλοί απελάθηκαν και τα τσιγάρα πουλήθηκαν σε πλειστηριασμό. Η τοπική παράδοση θέλει οι χωρικοί της Ζακύνθου να καπνίζουν ακόμη και σήμερα από τα καλά κρυμμένα λαθραία τσιγάρα! 

Τις επόμενες ημέρες ακολούθησε η λεηλασία του καραβιού από τους χωρικούς. Ότι μπορούσε να αποκολληθεί, αποσπάστηκε από το καράβι και απέμεινε το κουφάρι του, να χτυπιέται από τον αγέρα και τα κύματα και να κατατρώγεται από την αλμύρα. Σιγά - σιγά τα κύματα συσσώρευσαν όλο και περισσότερα βότσαλα, μεγαλώνοντας την παραλία και κόβοντας την επαφή του κουφαριού του πλοίου με την θάλασσα. Τότε άρχισε να αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο ο τουρισμός στην περιοχή. Οι βαρκάρηδες που ήδη οργάνωναν εκδρομές στις γειτονικές γαλάζιες σπηλιές για τους τουρίστες, άρχισαν να εντάσσουν στην πορεία τους και μια στάση στην παραλία του ναυαγίου. Τραβήχτηκαν οι πρώτες φωτογραφίες που ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας εντύπωση  και τραβώντας την προσοχή όλων των τουριστικών πρακτόρων. Το σκουριασμένο σκαρί, η κατάλευκη, βοτσαλωτή παραλία, τα απόκρημνα βράχια και τα όμορφα χρώματα του ηλιοβασιλέματος έγιναν η πιο γνωστή εικόνα της Ζακύνθου.

Η ομορφότερη παραλία της Ζακύνθου, της Ελλάδος αλλά και του κόσμου είναι χαρακτηρισμοί που έχει λάθει η παραλία του «Ναυαγίου». Το National Geographic την χαρακτήρισε το 2008 ως την πιο όμορφη παραλία του κόσμου ενώ το TripAdvisor πολλές φορές την παρουσίασε στην ετήσια λίστα των 25 καλύτερων παραλιών του κόσμου.

Ωστόσο, στις μέρες μας μια διαμάχη έχει αρχίσει σχετικά με το περίφημο ναυάγιο. Πρόσφατα ξεκίνησε μια διαφωνία τοπικών φορέων της Ζακύνθου με το ποιος ήταν υπεύθυνος για την συντήρηση του σιδερένιου «μπαλκονιού» που έχει σχεδόν κρεμαστεί πάνω στα απόκρημνα βράχια του «Ναυαγίου» για τους τουρίστες που επιλέγουν να επισκεφτούν την περιοχή όχι δια θαλάσσης και να θαυμάσουν το εκπληκτικό τοπίο. Επιπλέον η είδηση της άφιξης ενός άραβα σεΐχη στο νησί αναστάτωσε τους κατοίκους και ξεσήκωσε πορείες και διαμαρτυρίες. Ο άραβας επιχειρηματίας παρουσίασε ένα σχέδιο για τουριστικές εγκαταστάσεις πάνω στο βουνό και τελεφερίκ το οποίο θα κατέληγε στην παραλία του «Ναυαγίου». Τέλος οι επιχειρηματίες του τουρισμού στο νησί διαμαρτύρονται γιατί το διάσημο κουφάρι του πλοίου έχει αφεθεί εντελώς στην τύχη του και σε λίγα χρόνια θα έχει εξαφανιστεί.

Όπως και να έχει, η περιοχή αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό, ακόμα και του εναλλακτικού τουρισμού, καθώς κάθε χρόνο διοργανώνονται ελεύθερες πτώσεις με αλεξίπτωτο από τον βράχο στην παραλία του ναυαγίου, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εντυπωσιακά βίντεο με την ριψοκίνδυνη αυτή προσπάθεια. Εσείς θα το τολμούσατε; Παρακολουθήστε μερικές!

H Ζάκυνθος όμως, δεν είναι μόνο το Ναυάγιο. Είναι ένας υπέροχος, τουριστικός προορισμός που μπορείτε να περάσετε υπέροχα τις διακοπές σας! Και, πιστέψτε με, δεν θα βαρεθείτε! 

  

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...