Μπάρις Πάστερνακ, Μαρίνα Τσβετάγιεβα,Ραϊνερ Μαρία Ρίλκε, "Η Αλληλογραφία Των Τριών"

Μπάρις Παστερνάκ
Μαρίνα Τσβετάγιεβα
Ραϊνερ Μαρία Ρίλκε

Η Αλληλογραφία Των Τριών
(σελ. 392, τιμή 20,00 €)

Πρόλογος: ΣΟΥΖΑΝ ΣΟΝΤΑΓΚ

Μετάφραση:
Σταυρούλα Αργυροπούλου - Γιώργος Δεπάστας

"Το βιβλίο αυτό είναι ένα πορτρέτο του ιερού παραληρήματος για την τέχνη. Οι συμμετέχοντες είναι τρεις, ένας θεός και δύο λάτρεις του, που επίσης λατρεύουν ο ένας τον άλλον (και που εμείς, διαβάζοντας τα γράμματά τους, ξέρουμε πως θα είναι μελλοντικοί θεοί).

Ένα ζευγάρι νέων ρώσων ποιητών, που έχουν ανταλλάξει επί χρόνια φλογερά γράμματα για τη δουλειά και τη ζωή, αρχίζουν να αλληλογραφούν με έναν μεγάλο γερμανό ποιητή που είναι και για τους δύο η ενσάρκωση της ποίησης. Αυτό το τρίγωνο ερωτικών γραμμάτων –γιατί τέτοια είναι– αποτελεί μια ασύγκριτη δραματοποίηση της φλόγας για την ποίηση και για την πνευματική ζωή."
Σούζαν ΣόνταγκΗ Αλληλογραφία Των Τριών

Αυτή η έκδοση πραγματεύεται ένα λογοτεχνικό φαινόμενο εξαιρετικής έντασης και τραγικότητας. Η αλληλογραφία τριών ευρωπαίων ποιητών –που διακόπτεται με το θάνατο του γηραιότερου, του Ράινερ Μαρία Ρίλκε– διήρκεσε πάνω από τέσσερις μήνες του έτους 1926. Σ’ αυτήν συμπυκνώνεται και διαθλάται όπως σε ένα κοίλο κάτοπτρο η πολύχρονη αλληλογραφία των δύο άλλων αλληλογράφων, της Μαρίνας Τσβετάγιεβα και του Μπαρίς Παστερνάκ.

Ο Μπαρίς Παστερνάκ (1890-1960) γεννήθηκε στη Μόσχα και έγινε γνωστός ως ποιητής με το έργο του Αδελφή μου ζωή. Το περίφημο μυθιστόρημά του Δόκτωρ Ζιβάγκο, που εκδόθηκε το 1957 σε ιταλική μετάφραση, ξεσήκωσε στην πατρίδα του άγρια πολεμική και κριτικές εναντίον του. Έτσι όταν το 1958 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ προτίμησε να το αρνηθεί και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε σχετική απομόνωση.

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα (1892-1941) γεννήθηκε στη Μόσχα. Θα εκδώσει την πρώτη της ποιητική συλλογή το 1910 και λίγο αργότερα θα εγκαταλείψει τις εγκύκλιες σπουδές της και θα παντρευτεί τον Σεργκέι Έφρον. Το 1922, δηλώνοντας την αντίθεσή της στην Οκτωβριανή Επανάσταση, θα εγκαταλείψει την πατρίδα της και έως το 1939 θα ζήσει στο εξωτερικό. Όταν θα επιστρέψει στη Σοβιετική Ένωση, η κόρη της θα φυλακιστεί, ο άντρας της θα εκτελεστεί και η ίδια τελικά θα αυτοκτονήσει.

Ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε (1875-1926) γεννήθηκε στην Πράγα. Ύστερα από βασανισμένη παιδική ηλικία, σπούδασε στα πανεπιστήμια της Πράγας, του Μονάχου και του Βερολίνου. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του δημοσιεύτηκε το 1894. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του συγκαταλέγονται "Οι ελεγείες του Ντουίνο" και "Τα σονέτα στον Ορφέα".

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...