Μια από τις πιο σημαντικές δουλειές της μόδας, είναι το να αντανακλά την κουλτούρα κάθε εποχής. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο Wayne Sterling, fashion trendspotter και μέντορας της Rain Dove, μοντέλου που δεν «εγκλωβίζεται» σε συγκεκριμένο φύλο.

Ο συλλογισμός του επιβεβαιώνεται σήμερα, καθώς η ολοένα αυξανόμενη κοινωνική αποδοχή των εναλλακτικών εκφράσεων φύλου, από ανθρώπους όπως η LaVerne Cox και η Caitlyn Jenner, αντανακλάται και στην μόδα, όπου gender fluid μοντέλα όπως η Rain Dove που είδαμε πρόσφατα στην New York Fashion Week να ποζάρει με ρούχα της Vivienne Hu, επιλέγουν να μην υιοθετούν μια συγκεκριμένη έκφραση φύλου και να εκφράζονται πότε ως άντρες και πότε ως γυναίκες.

Σύμφωνα με την GLAAD: “Genderfluid είναι ένας όρος που περιγράφει ανθρώπους που μπορούν να οικειοποιηθούν πότε την γυναικεία και πότε την αντρική έκφραση φύλου, ή και τις δυο.» (άλλοι όροι που ίσως δεν γνωρίζεις εδώ)

Η Rain το λέει ακόμα πιο απλά: Αν μου αρέσει κάτι, θα το φορέσω και θα είμαι ο εαυτός μου. Και αν θέλεις να του βάλεις φύλο, βάλε ό,τι θέλεις, είναι άποψη σου». Όμως η Rain δεν είναι το μοναδικό δημοφιλές genderfluid μοντέλο της σύγχρονης βιομηχανίας μόδας.

Παρακάτω ακολουθούν δημοφιλή μοντέλα, που είναι όμορφα, ό,τι φύλο κι αν διαλέξουν:

Erica Linder

Tην είδαμε για πρώτη φορά στο video του «Unconditionally» της Katy Perry, όπου έκαψε (χαλαρά) καρδιές…

erica_risegr

Σήμερα η Erica συνεργάζεται με την σουηδική Crocker της JC Jeans, έχοντας ποζάρει στο παρελθόν μαζί με δημοφιλή μοντέλα όπως η (transgender) Andrej Pejic.

erica1

H Εrica γράφει στο Twitter πως έχει «…φαντασία για να εκφράζεται ως μόνο ένα φύλο»

ericaman

David Chiang

xioanximon_risegr

Ο μικροκαμωμένος David Chiang, αν και έχει ποζάρει με ρούχα από την ανδρική collection του Alexander McQueen, προτιμά λίγο περισσότερο τα γυναικεία ρούχα γιατί εφαρμόζουν στο σώμα του καλύτερα από τα αντρικά. Οι αγαπημένοι του σχεδιαστές (αντρικές και γυναικείες collections) περιλαμβάνουν φίρμες όπως Gap, H&M και Zara και είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα τον δεις να φοράει φούστες.

Merike Palmiste

palimste

Η 28χρονη Merike Palmiste μέχρι και πριν δυο χρόνια ζούσε στην Ρωσία και αφού έπεσε αναρίθμητες φορές θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους, μετακόμισε στην Αμερική αναζητώντας άσυλο. Σήμερα, η Palmiste περιγράφει το προσωπικό της στυλ ως αρκετά «rock star” με επιρροές από hip hop. Φοράει μόνο αντρικά ρούχα – και αντρικά εσώρουχα- τα οποία όπως τονίζει «ταιριάζουν τέλεια» στο σώμα της. «Η ομορφιά δεν έχει φύλο, αν αγαπάς την εικόνα σου, τότε είσαι γοητευτικός» συμπληρώνει η Palmiste.

Elliot Sailors
eliotsailors2_risegr

H 33χρονη Elliott Sailors βαριέται πάρα πολύ τα «παραδοσιακά» γυναικεία ρούχα και δηλώνει fan του σχεδιαστή Rick Owens, λόγω της αγάπης του για τον σχεδιασμό unisex συνόλων. Στην προηγούμενη εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, η Sailors περπάτησε στα catwalks ανδρικών και γυναικείων collection από brands όπως Etxeberria, Nina Athanasiou και Mark & Estel. Η ίδια τονίζει πόσο σοκαριστικό είναι για τους γύρω της, το γεγονός πως είναι παντρεμένη με άντρα: «Λένε, μα δεν βλέπει πως εκείνη είναι λεσβία; Ε λογικά θα είναι gay ο άντρας της!»

Siobhan (πρώην Seth) Atwell

Ο Seth Atwell, πλέον Siobhan Atwell, έγινε διεθνώς γνωστός με την εμφάνιση του στο runway της Hood By Air SS16, ενώ τον είδαμε και σε έντυπωσιακό φωτο-αφιέρωμα από την Gabriel Revere για το Refinery. H Revere περίγραψε τον Seth ως «την ενσάρκωση οτιδήποτε είναι αρσενικό και θηλικού ταυτόχρονα [..] είναι σαν να βλέπεις διπλές οντότητες να αλληλοσυμπληρώνονται και να γίνονται μια περσόνα.»

Vincent Beier

maisonmargiela3_risegr
O Vincent ενσαρκώνει έναν σουρεαλιστικά όμορφο, σχεδόν αγγελικό τύπο ανδρόγυνης ομορφιάς. Όταν δεν γνωρίζει την αποθέωση στα runways της Paris Fashion Week, o Vincent δουλεύει και στο Time`s Up Vintage, ένα (σχεδόν τέλειο) κατάστημα vintage ρούχων στην Κοπεγχάγη και συνεργάζεται με το σχεδιαστή μόδας Mark Kenly Domino Tan.

Maarten Covens

maisonmargiela2_risegr
Το πρακτορείο modelling Hakim ανακάλυψε τον Βέλγο Maarten από το Facebook και ο δρόμος μέχρι την εμφάνιση του στη Μaison Margiela SS16 ήταν (περίπου) παιχνιδάκι. Ο Maarten σπούδασε μόδα στην Σχολή Καλών Τεχνών της Antwerp, της οποίας απόφοιτοι είναι και οι λατρεμένοι φασιονάνθρωποι Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs.

Carl Helm Sandqvist

maisonmargiela_risegr

O Carl εμφανίστηκε για πρώτη φορα στο show της περσινής σεζόν της Margiela μαζί με τα ανδρικά μοντέλα John Wiles και Roan Louch. Ο νεαρός από την Στοκχόλμη έχει εμφανιστεί και στο φωτογραφικό βιβλίο της  Loewe για την SS15 δια χειρός του φωτογράφου Jamie Hawkesworth. Εκτός από το modelling, o Carl παίζει και μουσική με την μπάντα Tel Aviv.