Αφιέρωμα: Ρίο 2016, οι πιο LGBT Ολυμπιακοί Αγώνες όλων των εποχών

Ρίο ντε Τζανέιρο 2016. Οι πιο διαφιλονικούμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες όλων των εποχών ολοκληρώθηκαν με μια εντυπωσιακή τελετή λήξης, γεμάτη χρώμα και ρυθμό. Τα αρνητικά δημοσιεύματα ξεπέρασαν και αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 και αφορούσαν τόσο την διοργάνωση και την μη ολοκλήρωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων όσο και τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις της Βραζιλίας, με τις λαμπερές διοργανώσεις από την μια, και την φτώχεια στις φαβέλες και στις γειτονιές από την άλλη.

Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ωστόσο, είχαν και μια ακόμα, θετική πρωτιά. Ήταν οι Αγώνες που έδωσαν τις πιο πολλές LGBT ειδήσεις. Ήταν οι αθλητές που τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά για την σεξουαλική τους ταυτότητα, οι αγώνες για τα LGBT δικαιώματα που παγκοσμίως έχουν ενταθεί, η LGBT κοινότητα που φάνηκε πιο έτοιμη από ποτέ; Αυτό δεν μένει από το να διερευνηθεί.

Ήδη μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνες ήταν αναμέτρητα τα δημοσιεύματα σχετικά με τους LGBT αθλητές οι οποίοι θα συμμετείχαν σε αυτούς. Παρακολουθήστε μερικές από αυτές τις ιστορίες σε μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Lesbian.gr / Antivirus / hypeness / paradasp / Huffpost Brasil / El Pais / CNN / Good / The Telegraph / The New York Times / Mail / Gay Times / LGBTQ Nation /

Τις καρδιές όλων μας ράγισαν οι δύο γκέι προτάσεις γάμου από αθλητές  σε αυτούς τους αγώνες. Πρόκειται για τον Βρετανό αθλητή Tom Bosworth που γονατιστός στην παραλία της Copacabana ζήτησε από τον αγαπημένο του Harry Dineley να τον παντρευτεί και μια εθελόντρια των αγώνων που έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη της Βραζιλιάνα αθλήτρια Isadora Cerullo, αμέσως μετά την απονομή του μεταλλίου της στο ράγκμπι.

Πολλά ήταν τα μετάλλια που κέρδισαν οι LGBT αθλητές. Πολλοί από αυτούς τα αφιέρωσαν στους αγαπημένους τους. Ας τους παρακολουθήσουμε:

  • Η Ιταλίδα Rachele Bruni κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην κολύμβηση και το αφιέρωσε στην αγαπημένη της Diletta Faina.

  • Η Βραζιλιάνα Rafaela Silva κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Τζούντο και αφού μίλησε για τον ρατσισμό και τις επιθέσεις που έχει δεχτεί, σημείωσε ότι είναι ευτυχισμένη δίπλα στην αγαπημένη της Thamara Cezar
  • O Βρετανός Tom Daley κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην συγχρονισμένη κολύμβηση μαζί με τον συμπαίκτη του Dan Goodfellow. Ο Tom Daley διατηρεί σχέση με τον συγγραφέα Dustin Lance Black τον οποίο δεν παρέλειψε να αναφέρει στις δηλώσεις του. 
  • Η Νοτιοαφρικανή Caster Semenya κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα. Η αθλήτρια είχε προβλήματα για τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης της, ωστόσο της επιτράπηκε τελικά να τρέξει στους αγώνες, δίχως αγωγή. Νωρίτερα, μέσα στο 2016 η  Semenya είχε παντρευτεί στην αγαπημένη της Violet Raseboya. 
  • Ο Βρετανός Carl Hester κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στην ιππασία. Το αφιέρωσε στον προπονητή και σύντροφό του Spencer Wilton. 
  • Η τρεις φορές ολυμπιονίκης Sunette Viljoen της Νότιο Αφρικής κέρδισε ασημένιο μετάλλιο. Η αθλήτρια είχε καταγγείλει τον αδελφό της για επίθεση, μετά την δημόσια εξομολόγησή της για την σεξουαλική της ταυτότητα. Αφιέρωσε το μετάλλιό της σε όσους έχουν δεχτεί επιθέσεις για αυτό που αγαπούν.

  • Η Βρετανή bisexual Nicola Adams κέρδισε το δεύτερο χρυσό της ολυμπιακό μετάλλιο στο μποξ.  
  • Η ανοιχτά λεσβία Elena Delle Donne μαζί με την ομάδα της που αποτελείται από τις Seimone Augustus, Brittney Griner και Angel McCoughtry κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο μπάσκετ.  
  • Οι Kate και Helen Richardson-Walsh, παντρεμένες λεσβίες, κέρδισαν μαζί με την ομάδα τους το χρυσό μετάλλιο εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας στο χόκεϊ επί χόρτου. Στην ομάδα συμμετέχει και η λεσβία Susannah Townsend. 
  • Οι λεσβίες Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Nilla Fischer και Hedvig Lindahl μαζί με τις συναθλήτριές τους,  έφεραν το ασημένιο μετάλλιο στην Σουηδία. Αγωνίστηκαν εναντίον της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας, που τελικά κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο, στην οποία συμμετέχουν και οι λεσβίες Stephanie Labbé και Marie-Eve Nault. 

Άλλες LGBT στιγμές των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο που αξίζει να αναφερθούν είναι οι εξής:

  • Το γκέι φιλί των λαμπαδηδρόμων  Torch-Relay-Kiss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Το τρανς μοντέλο Lea T, που έγινε η πρώτη τρανς που πήρε ενεργό ρόλο σε τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων 
  • Ο κολυμβητής Amini Fonua από την Τόγκα, η ακτιβιστική φωνή των Αγώνων που σημείωσε ότι η ομοφυλοφιλία σε κάποιες χώρες τιμωρείται με φυλάκιση ή και θάνατο. Η παρέμβασή του έγινε με αφορμή το outing που έκανε ο  δημοσιογράφος της Daily Beast, Nico Hines, o οποίος μπήκε στην εφαρμογή του Grindr και δημοσίευσε ποιοι αθλητές την χρησιμοποιούσαν για να βρουν ερωτικούς συντρόφους. Ο Fonua ανάγκασε, με την παρέμβασή του αυτή, την εφημερίδα να ζητήσει δημόσια συγνώμη 
  • Ο σωσίας του Kim Jong-un, αρχηγού της Βόρειο Κορέας, που στην τελετή λήξης εμφανίστηκε να κρατά τα σημαιάκια της χώρας του και του ουράνιου τόξου, μια καταγγελτική πράξη για τα δικαιώματα των γκέι στην χώρα 
  • Και τέλος πρέπει να αναφερθεί ότι, παρόλο που η Βραζιλία έχει πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα LGBT δικαιώματα, συνεχίζει να είναι η χώρα με  μεγάλα ποσοστά ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας, κάτι που έγινε ευρύτερα γνωστό με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πολλά καταγγελτικά δημοσιεύματα.

 

 

 

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...