Αγιουβερδα: Απο 1η Νοεμβρίου Αποκλειστικά στον Κιν/φο Ανδόρα.

Ayto to newsletter apostalthike se 34.000 emails

An den mporeite na to diabasete kante click edo
https://www.lesbian.gr/scene.php?t=entertainment&id=73

 

Για αυτούς που ψάχνουν για αντικειμενικές και επιστημονικές αποδείξεις για την δράση της Αγιουρβέδα θα χάσουν τον χρόνο τους με αυτή την ταινία. Αυτός δεν είναι ο σκοπός της ταινίας. Μια ατάκα της ταινίας που με επηρρέασε σημαντικά είναι όταν ένας γιατρός της Αγιουρβέδα είπε: «Δεν θεραπεύουμε τις αρρώστειες αλλά τους ανθρώπους» Εγώ προσωπικά έχω μείνει απίστευτα απογοητευμένος από το σύστημα υγείας της Αμερικής και τον τρόπο που μας ξεπετάνε σαν προϊόντα του MacDonalds, χορηγήστε φάρμακα και τέλος. Με αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ολοένα και περισσότερο άνθρωποι ψάχνουν για εναλλακτικές θεραπείες. Γενικά βρήκα την ταινία πολύ διαφωτιστική και με εξέπληξε το γεγονός που η Αγιουρβέδα είναι ιδιαίτερα ικανή στο να αντιμετωπίσει τον διαβήτη και τις ασθένειες που προέρχονται από αυτόν.
Λόγια του σκηνοθέτη για την ταινία
 
Μεγαλώνοντας στην επαρχία της Ινδίας, είχα την ευκαιρία να ζήσω την Αγιουρβέδα. Η οικογένειά μου, ακόμη και σήμερα, πιστεύει στην Αγιουρβέδα, όπως πιστεύει εδώ και αρκετές γενιές. Ήδη ξέρω μερικές από τις σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στην δυτική προσέγγιση στην διάγνωση και την θεραπεία και στην Αγιουρβέδα. Μέχρι σήμερα με συναρπάζει η λογική της Αγιουρβέρδα και με γοητεύει η δύναμη και η ολοκληρωτική καταννόηση που έχει για την ζωή.
 
Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν εκδοθεί σχεδόν 500 βιβλία σε 60 διαφορετικές γλώσσες και σε 50 χώρες για την Αγιουρβέδα. Σε 2 χρόνια θα έχουμε άλλα 500 βιβλία, πέρα από την αύξηση των ιστοσελίδων, CD-ROM κλπ.
 
Η ταινία μας ταξιδεύει σχεδόν 15.000 χιλιόμετρα σε μαγευτικά τοπία με μεγάλη γεωγραφική ποικιλία από την Ινδία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Για αρκετούς μήνες εγώ και το συνεργείο έχουμε ψάξει εξονυχιστικά για ανθρώπους και για τοποθεσίες που θα δικαίωναν αυτό το εξαίσιο θέμα. Να εξετάσουμε την ιστορία της Αγιουρβέδας μέσα από τις φωνές των Vaidyas (Γιατροί της Αγιουρβέδας), ασθενείς και ειδικούς.
 
Μερικοί από τους Vaidyas μας αποκάλυψαν μερικά από τα μυστικά τους και μας έχουν ανοίξει τις πόρτες των σπιτιών και κλινικών τους. Φυλές μας οδήγησαν βαθιά στην ζούγκλα για να μαζέψουμε ένα φυτό που παρόλο κινδυνεύει με εξαφάνιση ακόμα υπάρχει σε αφθονία στις περιοχές αυτές. Είδαμε αρχαίους πάπυρους από φύλλα φοίνικα. Η αρχαία τεχνική της διάγνωσης με λάσπη θεωρείτο εξαφανισμένη αλλά μετά από μήνες εκτενούς έρευνας καταφέραμε και βρήκαμε το τελευταίο μέρος όπου εφαρμόζεται ακόμα. Μας έγινε επίδειξη μιας σπάνιας επιστήμης, της Μάρμα, ό ου με την σωστή πίεση σε ζωτικά σημεία μπορεί να θεραπεύσεις ή να σκοτώσεις, σε μια κατσίκα.
 
Κατά την διάρκεια των τριών χρόνων που μου πήρε για να τελειώσω την ταινία έχω ξαφνιαστεί με το πόσο επιστημονική είναι στην αλήιθεια η Αγιουρβέδα. Εγώ προσωπικά πιστέυω ότι ο κόσμος μας θα χρειαστεί,περισσότερο από ποτέ, φυσικούς τρόπους για να θεραπευτεί. Η πνευματικότητα και οι φυσικές ισορροπίες θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο για την προσωπική μας ευτυχία στο άμεσο μέλλον. Καμμία ταινία δε μπορεί να μας κάνει να καταννοήσουμε την Αγιουρβέδα πλήρως αλλά είναι μια καλή αρχή για να την μοιραστούμε και αυτό είναι στην ουσία που μας εμ πνέει στο τέλος της ημέρας.
 
Pan, Nalin(συγγραφέας, σκηνοθέτης)
January 2001, Paris
 
 
 
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ταινία
 
- Η ταινία καλύπτει περίπου 15.000 χιλιόμετρα έκτασης σε όλη την Ινδία.
 
- 5 συνεργεία χρησιμοποίησαν Super 16 φιλμ σε τρεις διαφορετικές χώρες
 
- 10 διεθνά αναγνωρισμένοι γιατροί και ειδικοί της Αγιουρβέδα φιλοξενούνται στην ταινία
 
- Βρέθηκαν άλλοι 6 άγνωστοι άλλα ταλαντούχοι γιατροί της Αγιουρβέδα κατά τα γυρίσματα, οι οποίοι τηρούν τις αρχές της Αγιουβέρδα στην καθημερινή τους ζωή.
 
- Εκατοντάδες ασθενείς συμμετείχαν στην ταινία, 17 εξ’αυτών με περισσότερη λεπτομέρεια.
 
- Περίπου άλλοι 30 γιατροί και ειδικοί έδωσαν συμβουλές και βοήθησαν στην έρευνα και την παραγωγή αυτής της ταινίας.
 
- Οι 2 κύριοι χαρακτήρες της ταινίας ο Δρ. Νικολος Κωστόπουλος και ο Δρ. Scott Gerson ήταν γιατροί αλλοπαθητικής πριν διαλέξουν την Αγιουρβέδα.
 
- Η οικογένεια του κύριου χαρακτήρα Brahmanad Swamigal εξασκεί την Αγιουρβέδα εδώ και 14 γενιές, ενώ η οικογένεια του Dr. Dharmalingam εξασκεί την Μάρμα εδώ και 16 γενιές.
 
- 38 Ινστιτούτα Ιατρικής επιστήμών, γεωργίας και φυσικών εναλλακτικών φαρμάκων από την Ινδία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία και την Ελλάδα συμβουλεύτηκαν για την ταινία.
 
-Λίγοι γνωρίζουν ότι το σαμπουάν, η γιόγκα, ο βελονισμός μέχρι και η πλαστική χειρουργική έχουν τις ρίζες τους στην Αγιουρβέδα
 
- Για να δωθεί ο κατάλληλος σεβασμός στον μοναδικό τρόπο ζωής που προσφέρει η Αγιουρβέδα δεν χρησιμοποιήθηκε σχολιασμός και αφήγηση.
 
- Περισσότερο από ένα δις άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν με τον τρόπο της Αγιουρβέδα στην Ινδία, το Νεπάλ την Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες της Ανατολής, όμως η πρακτική της Αγιουρβέδα επιτρέπεται δια νόμου μόνο σε 2 χώρες, την Ινδία και την Σρι Λάνκα.
 
 
 
Τι είναι η Αγιουρβέδα
 
Η Αγιουρβέδα έχει τις ρίζες της στην Ινδία και έπειτα απλώθηκε στην Αίγυπτο, Ελλάδα, Ρώμη, Θιβέτ, Κίνα, Ρωσσία και Ιαπωνία. Είναι η αρχαιότερη ολιστική μέθοδος υγείας στον πλανήτη και εκτιμάται να είναι μεταξύ 2500 και 5000 χρόνων.
 
Η λέξη Αγιουρβέδα είναι σανσκριτική, Αγιους σημαίνει ζωή και μακροζωία και Βέδα σημαίνει γνώση ή επιστήμη. Επομένως Αγιουρβέδα σημαίνει η Επιστήμη της Ζωής, αναφέροντας στην αρμονική ισορροπία πνεύματος, σώματος και ψυχής, Ένας τρόπος ζωής και ύπαρξης.
 
Αυτό το αρχαίο σύστημα γεννήθηκε μετά από την επιμελή παρατήρηση εκατοντάδων χιλλιάδων ανθρώπων, ζώων, φυτών, δέντρων και της φύσης γενικότερα. Οι αρχαίοι Αγιουρβεδιστές κατέγραψαν τις στρατηγικές που χρειάζοταν για έναν πιο υγειινό τρόπο ζωής...το αποτέλεσμα; Ένας άκρως φιλοσοφημένος, φυσικός θεραπευτικός τρόπος ζωής και ύπαρξης.
 
Ολοένα και περισσότετες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν την δύναμη της Αγιουρβέδα.
 
Κατά τους 2 αιώνες που διήρκησε η αποικιοκράτηση της Ινδίας από τους Βρετανούς η Αγιουρβέδα πέρασε απαρατήρητη από τους Βρετανούς λόγω του ότι τα περισσότερα κείμενα για την Αγιουβέρδα ήταν στα αρχαία Σανσκριτικά και την θεωρούσαν ως ένα είδος εσωτερικής θεραπείας. Η βρετανική κυβέρνηση δεν υποστήριξε την Αγιουρβέδα και πολλά στοιχεία της χάθηκαν αυτήν την περίοδο.
 
Μια μορφή της Αγιουρβέδα όμως κατάφερε να βρει τον δρόμο της για την δύση και την Άπω Ανατολή. Το πιο διάσημο είναι τα φρούτα "Amala" και "Aritha" που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του "champoo" ή "Shampoo"(σαμπουάν) όπως το ξέρουμε σήμερα.
 
Ευρωπαίοι χειρούργοι μετέφρασαν και εφάρμοσαν Ινδικές χειρουργικές τεχνικές που περιγράφονται στην Sushruta Samhita (1000 π.Χ.) συμπεριλαμβανομένου τεχνικών για την επιδιόρθωση ζημιών στο πρόσωπο. Αυτή η τεχνική μεταλλάχθηκε στην επιστήμη που όλη ξέρουμε ως πλαστική χειρουργική.
 
Οι Έλληνες και οι Άραβες εμπνεύστηκαν απόλυτα από την Αγιουρβέδα. Ελληνο-Αραβικά χειρόγραφα περιγράφουν με λεπτομέρειες την γνώση και τις τεχνικές της Αγιουρβέδα. Οι Κινέζοι επισκέπτονταν συχνά το πανεπιστήμιο της Nalanda και επέστρεφαν με την γνώση της Μάρμα, που σήμερα γνωρίζουμε καλύτερα ως βελονισμό. Η Θιβετιανή ιατρική είναι στην ουσία Αγιουρβέδα που έχει προσαρμοστεί για τις ανάγκες των κατοίκων στα υψηλά επίπεδα του Θιβέτ. Ο διαλογισμός γνωστός ως Dhyan, που στα Σανσκριτικά σημαίνει αποκατάσταση της ηρεμίας της ψυχής, μεταλλάχθη κε σε Chyan, μετά σε Chen και μέχρι να φτάσει στην Ιαπωνία είχε γίνει γνωστός ως Zen.
 
Έτσι η Αγιουρβέδα για αιώνες έχει επικρατήσει συνειδητά και ασυνείδητα στην ύπαρξη μας ασχέτως από που μένουμε αλλά ακόμα περιμένει την δικαίωσή της. Στην εποχή μας όπου επικρατούν τρελές αγελάδες, η νόσος των πουλερικών και η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει αλλάξει δραστικά τη ζωή μας πρέπει να αναρωτηθούμε αν υγιείς άνθρωπος σημαίνει και υγιές πλανήτη ή το ανάποδο.
Η Αγιουρβέδα έθεσε αυτό το ερώτημα πριν 2.000 χρόνια.
 
 
 
 
Η ταινία
 
Στην ταινία AYURVEDA - THE ART OF BEING, ο Ινδο-Γαλλος σκηνοθέτης, Pan Nalin, ταξιδεύει σε όλη την Ινδία και ακολουθεί αρκετούς Ινδούς που εφαρμόζουν αυτήν την αρχαία πρακτική, με εκπληκτική επιτυχία. Βλέπουμε την ισχύ που μπορεί να έχει η αρχαία μέθοδος της Αγιουρβέδα στον κόσμο της πυρηνικής δύναμης και του ίντερνετ.
 
Η ταινία ακολουθεί θεραπευτές που κάνουν διάγνωση στους ασθενείς τους καλύπτοντας τους με ένα στρώμα ειδικής λάσπης, μέλη φυλών στην έρημο που δεν αρρωσταίνουν ποτέ επειδή αυτό λένε στους εαυτούς τους και γιατρούς να θεραπέυουν την λευχαιμία με τον φλοιό κορμού δέντρου.
 
Αλλά η ταινία AYURVEDA - THE ART OF BEING δεν είναι μια επίδειξη για τις σημαντικές ιατρικές επιτυχίες αυτής της αρχαίας τεχνικής. Η ταινία μας αποκαλύπτει ότι κάθε ασθένεια είναι αποτέλεσμα μιας ανισοροπίας των ζωτικών ενεργειών του ανθρώπινου σώματος και κάθε ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί αν αποκατασταθεί και διατηρηθεί αυτή η ισορροπία.
 
Είναι ένα ταξίδι στην Ινδία αλλά είναι και ένα ταξίδι στο χρόνο. Από τα αρχαία χρόνια ιατρικής και θεραπείας εώς και τους μοντέρνους τρόπους ιατρικής για να καταννοήσουμε καλύτερα τον διαχρονικό, μοναδικό τρόπο θεραπείας, ένα μέσο για μια πιο ισορροπημένη ψυχική και φυσική κατάσταση.
 
Κριτικές
 
«Ένα συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ που μας παρουσιάζει μια σφαιρική και αποκαλυπτική ματιά σε αυτή την αρχαία ολιστική θεραπευτική μέθοδο», Frederic and Mary Brussat – Spirituality And Practice
 
«Η έκθεση του Pan Nalin είναι όμορφη και συγχρόνως μυστήρια, και οι συνεντεύεξεις που ακολουθούν με τους πρακτικούς αυτής της αρχαίας Ινδικής μεθόδου είναι οξυδερκής και συνάμα ενιγματικές.», Maria Garcia – Film Journal International
 
«Ενισχύει την συχνά ξεχασμένη αντίληψη ότι όντως μπορούμε να θεραπευτούμε χρησιμοποιώντας δημιουργικές, φυσικές και αρχαίες μεθόδους», Jordan Reed – BoxOffice Magazine
 
«Μια ταινία που σε ταξιδεύει μέσα στους ρυθμούς της και στην θεματολογία της, την βιώνεις καθώς την βλέπεις.», Geoff Pevere – Toronto Star

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...