Συμβίωση: Ναι ή Όχι;

Γράφει η Εύα Σπίνου – Ψυχολόγος

www.evaspinou.com

Το καλοκαίρι τελείωσε, το ίδιο και οι διακοπές. Πέρασες όμορφα με την κοπέλα σου μερικές μέρες μαζί σε κάποιο νησί: κοιμόσασταν και ξυπνούσατε μαζί, περνούσατε όλη την ημέρα υπέροχα, χωρίς περισπασμούς και χωρίς το άγχος της καθημερινότητας, το πολύ-πολύ να έγινε και κάποιος μικροτσακωμός αλλά όχι κάτι σοβαρό. Όλα αυτά μπορεί να σε έκαναν να σκεφτείς την πιθανότητα της συμβίωσης, επειδή θέλεις να την έχεις κάθε μέρα στην αγκαλιά σου, να κοιμάστε και να ξυπνάτε μαζί κάθε μέρα, να προχωρήσετε την σχέση σας στο «επόμενο επίπεδο». Είναι η κατάλληλη στιγμή ή όχι;

Κατ’αρχάς, πριν προχωρήσετε σε αυτήν την απόφαση, είναι σημαντικό να είστε μαζί τουλάχιστον 6 μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα γνωρίζετε η μία την άλλη, ερωτεύεστε όλο και περισσότερο, υπάρχει αυτή η γλύκα και ο ενθουσιασμός που φέρνει το καινούργιο και, άρα, άγνωστο πεδίο. Αυτό το μίνιμουμ διάστημα, επίσης, είναι αρκετό για να σε προσγειώσει από το ροζ (ή γαλάζιο ή πολύχρωμο) συννεφάκι και να αρχίσεις να παρατηρείς με ρεαλισμό κάποια άλλα στοιχεία, όπως:

  1. Οικονομικά: Καλώς ή κακώς τα χρήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας και η διαχείρισή τους συνήθως αποτελεί αφορμή για προστριβές μέσα στην σχέση. Ξεκινώντας από το αν έχετε και οι δύο δουλειά (και αν πληρώνεστε!) ή όχι, έως το πώς βλέπετε τα χρήματα (π.χ. τα ξοδεύω όλα μόλις τα πάρω στα χέρια μου ή κάνω αποταμίευση και πληρώνω μόνο τα βασικά), μπορείτε να διακρίνετε αν υπάρχει προοπτική συνεννόησης σε αυτόν τον τομέα. Βέβαια, αν διαχειρίζεστε τα χρήματα με διαφορετικό τρόπο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μείνετε μαζί. Απλά, είναι σημαντικό να το συζητήσετε εκ των προτέρων και να συμφωνήσετε από κοινού το πώς θα πορευτείτε.

Το να μετακομίσετε μαζί μόνο για οικονομικούς λόγους, όμως, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος. Αν χρειάζεσαι βοήθεια για να πληρώνεις το ενοίκιο, βρες για συγκάτοικο κάποιο άτομο με το οποίο δεν σε συνδέει ερωτική σχέση.

  1. Δουλειές του σπιτιού: Τι γίνεται με το συμμάζεμα και την καθαριότητα; Αν η μία από τις δύο έχει μανία με την καθαριότητα και η άλλη είναι… επιεικώς ακατάστατη; Ποια θα μαγειρεύει; Ποια θα πλένει τα πιάτα; Ποια θα βάζει πλυντήριο; Ποια θα πηγαίνει σούπερ-μάρκετ; Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται τετριμμένα αλλά αποτελούν μία απολύτως ρεαλιστική πλευρά της καθημερινότητας. Δεν αποτελεί και το πιο σέξυ ή ρομαντικό θέμα αλλά αν δεν έχετε συζητήσει και συμφωνήσει για αυτό το πρακτικό κομμάτι, τότε σύννεφα έρχονται προς το μέρος σας και δεν είναι ροζ (ούτε γαλάζια, ούτε πολύχρωμα!).
  2. Κοινωνική ζωή: Μήπως σου αρέσει να βγαίνεις σε κλαμπ και να γυρνάς σπίτι το πρωί, ενώ η σύντροφός σου προτιμά να «χουχουλιάζει» στον καναπέ και να βλέπει σειρές; Σε μια σχέση είναι καλό να ικανοποιούνται, κατά το δυνατόν, οι ανάγκες όλων. Οπότε, μπορεί να συμφωνήσετε ότι κάποιες φορές θα σε ακολουθεί για ξέφρενο clubbing και άλλες θα βγαίνεις μόνη με τις φίλες σου. Όπως, επίσης, ότι μερικές φορές θα μένετε και οι δύο σπίτι, αγκαλιά στον καναπέ, βλέποντας την αγαπημένη σας σειρά. Αν υπάρχουν προβλήματα ως προς την ικανοποίηση των κοινωνικών σας αναγκών πριν την συμβίωση, μην περιμένετε να λυθούν ως εκ θαύματος μετά την μετακόμιση στο κοινό σας σπίτι. Η λειτουργική επικοινωνία και η πρόθεσή σας για λύση του προβλήματος μπορεί να λειτουργήσει σωτήρια για την σχέση σας (και για την κοινωνική σας ζωή).
  3. Χρόνος για τον εαυτό μου: Είσαι από τα άτομα που χρειάζονται χρόνο με τον εαυτό τους μέσα στην ημέρα για να γειωθούν και να χαλαρώσουν; Εκείνη είναι από τα άτομα που δεν μπορούν με τίποτα να μείνουν μόνα τους; Η συμβίωση αφαιρεί πολλή από την ιδιωτικότητα, την οποία μπορεί να είχες συνηθίσει πριν. Πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε; Θα μείνετε σε ένα σπίτι με 2 κρεβατοκάμαρες; Αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα γι’ αυτό, τότε θα της ζητήσεις να λείπει κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα για να έχεις αυτόν τον πολύτιμο χρόνο για τον εαυτό σου στο σπίτι; Πώς θα ένιωθες αν σου ζητούσε να κάνεις το ίδιο; Νιώθεις απειλή, έλλειψη εμπιστοσύνης, απόρριψη ή σου είναι εύκολο να της δώσεις τον χώρο και τον χρόνο που ζητά;
  4. Εμπιστοσύνη: Μπορείς να εμπιστευτείς την σύντροφό σου; Εκείνη μπορεί να σε εμπιστευτεί; Μήπως, όταν δεν είστε μαζί, σου στέλνει συνέχεια μηνύματα ή σε παίρνει συνέχεια τηλέφωνο για να σιγουρευτεί ότι δεν είσαι με την… πρώην σου; Δώσε προσοχή στα σημάδια έντονης κτητικότητας και ζήλειας, πριν πάρεις την απόφαση να συμβιώσεις. Αν δεν σε εμπιστεύεται, τότε η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί και η σύντροφός σου να γίνει άκρως χειριστική και κακοποιητική προς εσένα.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος στο θέμα της εμπιστοσύνης: Εσύ εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου για την επιλογή που έχεις κάνει ή συνηθίζεις να προβάλλεις τα κακώς κείμενα μιας κατάστασης σε άλλους, παίρνοντας τον ρόλο του θύματος;

Η συμβίωση είναι μια απόφαση που, καλό θα ήταν, να μην λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Αυτό , όμως δεν σημαίνει ότι χρειάζονται συζητήσεις επί συζητήσεων και μακρές αναλύσεις επί του θέματος. Πολλές φορές, ο καλύτερος δάσκαλος είναι η εμπειρία και η εμπειρία έρχεται από τα λάθη. Ο φόβος για το άγνωστο μπορεί άλλοτε να γίνει ενθουσιασμός και επιθυμία για δράση και άλλες φορές να οδηγήσει σε αδυναμία και «παράλυση». Το σημαντικό είναι να είμαστε όσον το δυνατόν περισσότερο συνειδητές στις αποφάσεις μας και να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι πάντα υπάρχουν επιλογές.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...