Η πολιτεία της Βιρτζίνια εισάγει νόμο για να σταματήσει το γάμο 12χρονων κοριτσιών

Μεταξύ 2004 και 2013, περίπου 4.500 παιδιά κάτω των 18 ετών παντρεύτηκαν στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Απ’ αυτά τα κορίτσια, περισσότερα από 200 ήταν 15 ετών ή λιγότερο.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη 2016, οι αρχές της Πολιτείας εισήγαγαν νομοθεσία που εξσυγχρονίζει τους κανόνες που μέχρι τότε καθιστούσαν νόμιμο να παντρεύονται κορίτσια 12 ή 13 ετών εάν είχαν γονική συναίνεση και ήταν έγκυες.

Οι αλλαγές, που οι ακτιβίστριες και ακτιβιστές δικαιωμάτων λένε ότι φέρνουν την Πολιτεία τους στον 21ο αιώνα, ακολούθησαν μεγάλους αγώνες γι’ αυτή την αλλαγή, με το σκοπό να περιορίσουν τους αναγκαστικούς γάμους, το τράφικινγ και τον θεσμικό βιασμό που μεταμφιέζεται σε γάμο.

Η Ουάσιγκτον Ποστ ανέφερε ότι η νομοθεσία ήταν αποτέλεσμα σχεδίων νόμου που πέρασαν από την Ρεπουμπλικανή πολιτικό Jill Holtzman Vogel και την Δηοκρατική Jennifer McClellan. Παρόμοια νομοσχέδια εισήχθησαν στην Καλιφόρνια, το Μέριλαντ, το Νιού Τζέτσεϊ και τη Νέα Υόρκη κατά το τρέχον έτος.

Ο νόμος, που ίσχυσε από την περασμένη Παρασκευή, έθεσε ως ελάχιστη ηλικία γάμου τα 18 ή τα 16 αν το παιδί έχει ενηλικιωθεί με δικαστική απόφαση. Ανέφερε ότι βγάζει από το κάδρο τους γονείς και την εγκυμοσύνη.

Το Κέντρο Tahirih Justice που έχει την έδρα του στην πόλη του Φαλς Τσερτς, ήταν από τους φορείς που ωθούσαν για την αλλαγή του νόμου. Ακτιβίστριες και ακτιβιστές έλεγαν ότι ο προηγούμενος νόμος δημιουργούσε γάμους παιδιών φαστ τρακ, για αυτούς που κάνουν καταχρηστικές πράξεις εναντίον των παιδιών και θέλουν να αποφύγουν την ανάκριση από αξιωματούχους της πρόνοιας για τα παιδιά, παντρευόμενοι απλώς τα θύματά τους.

«Ελπίζουμε ότι οι νομοθέτες θα δουν τις προσπάθειες στη Βιρτζίνια ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για το πως οι νόμοι μπορούν να διευκολύνουν τους αναγκαστικούς γάμους των παιδιών», είπε στην εφημερίδα η Jeanne Smoot, υψηλόβαθμη σύμβουλος για την πολιτική και τη στρατηγική.

Η κ. Vogel είπε ότι έμαθε για το θέμα, όταν οι ψηφοφόροι μιας πλούσιας περιοχής της Βόρειας Βιρτζίνια, ζήτησαν τη βοήθειά της όταν δημιουργήθηκαν υποψίες ότι ένας 50άρης άνδρας είχε σεξουαλική επαφή με μαθήτρια του σχολείου.
Καθώς οι υπηρεσίες προστασίας του παιδιού άρχισαν να τον κυκλώνουν, η κ. Vogel είπε ότι ο άντρας έπεισε τους γονείς και παντρεύτηκε το κορίτσι, για να μειώσει την πιθανότητα ποινικής του δίωξης.  Ήταν η δεύτερη φορά που ακολούθησε αυτή την τακτική. Ο προηγούμενος γάμος του κατέληξε σε διαζύγιο, είπε.

«Τώρα είναι παντρεμένοι, και δεν υπάρχει έγκλημα», είπε η κ. Vogel, δικηγόρος που βάζει υποψηφιότητα για κυβερνήτρια. «Το κορίτσι εγκατέλειψε το γυμνάσιο. Η ζωή της καταστράφηκε». Όταν τα παιδιά παντρεύονται, είπε η κυρία Smoot, έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να τελειώσουν το γυμνάσιο, τέσσερεις φορές λιγότερες πιθανότητες να πάνε στο κολλέγιο, μεγάλη πιθανότητα να γεννήσουν παιδιά νωρίς και είναι πολύ πιο περιοισμένες απ’ όσες παντρεύονται ενήλικες.

Το Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτικής (World Policy Centre) μια οργάνωση που αναλύει κυβερνητικές πολιτικές, λέει ότι 88% των χωρών έχουν όριο ηλικίας γάμου τα 18 έτη.

Η ομάδα λέει ότι «γυναίκες που παντρεύονται κάτω από την ηλικία των 18 έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να κακοποιούνται από τον σύζυγο, απ’ ότι γυναίκς που παντρεύονται 21 και πάνω».
Οι νόμοι των ΗΠΑ για το γάμο ποικίλουν από πολιτεία σε πολιτεία. Αυτή τη στιγμή πιστεύεται ότι σε έξι πολιτείες τα κορίτσια μπορούν να παντρευτούν κάτω από την ηλικία των 16, με γονική συναίνεση.

Πριν λίγους μήνες, ο Coby Persin, διασημότητα του YouTube, οργάνωσε ένα πείραμα στην Πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης, όπου ένας 65χρονος άντρας ποζάριζε για φωτογραφίες με μια 12χρονη «νύφη». Οι αντιδράσεις των περαστικών ποίκιλαν από οργή έως δυσπιστία.


Την εκδήλωση αυτή την οργάνωσε για να υπογραμμίσει μια κατάσταση όπου κάθε μέρα, 33.000 κορίτσια σε όλο τον κόσμο εξαναγκάζονται να παντρευτούν. (Η φωτό στην κεφαλίδα του άρθρου).
Είπε: «Οι Νεοϋορκέζοι δεν ανέχονται να παντρεύεται ένα παιδί έναν μεγαλύτερο άντρα, και αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ανεκτό πουθενά».

Πηγή Το Μωβ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...