Butoh ή αλλιώς ο χορός της Σκιάς

Γράφει η Κέλλυ Λεοντοπούλου

Mystic Neverland Reiki Academy Meditation & Health Center

 

Το butoh, είναι ένα είδος Ιαπωνικής παραστατικής τέχνης, που διεισδύει βαθιά στην αρχέγονη(πρώτη) κίνηση, ξεκινώντας από την τεχνικής της εγκατάλειψης του εαυτού, αφήνοντας το σώμα άδειο κέλυφος.

Δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στο χορό ή κάποια σωματική δεξιότητα και πλέον χρησιμοποιείται ευρέως σαν μέθοδος δραματοθεραπείας και κινησιοθεραπείας καθώς έχει άμεση σύνδεση με τον διαλογισμό.

Σε αντίθεση με τους δυτικούς χορούς και τεχνικές στο butoh, αρχίζουμε να παρατηρούμε το σώμα μας να κινείται, μέσα από βαθιά συγκέντρωση και δεν το κινούμε συνειδητά ασκώντας έλεγχο και εκτελώντας προκαθορισμένες φόρες και μοτίβα.

Αποκαλείται χορός της Σκιάς, διότι η προκύπτουσα κίνηση ξεπερνά το ανθρώπινο και το καθημερινό, αναβλύζει τον εσώτερο εαυτό μας και το σώμα μεταμορφώνεται, με το συνειδητό μας κομμάτι να παρακολουθεί την κίνηση μας, σαν σκιά.

 

butoh4-1

 

Μέσα από το butoh, ανοίγεται μια διαδρομή με την κινησιολογία, να έχει την αφετηρία της, στην ίδια την αφετηρία της ζωής. Στο ψέκασμα μας στον κόσμο, στην εμβρυακή ακόμη περίοδο που το υγρό στοιχείο ήταν ο φυσικός περιβάλλοντας χώρος μας. Έπειτα, μέσα από σημειωτικές αρχές της κίνησης των διαφορετικών μελών αλλά και οργάνων του σώματος μας ξαναθυμόμαστε τον ισχυρό δεσμό που έχουμε ή τουλάχιστον είχαμε με τα υπόλοιπα είδη ύπαρξης. Γινόμαστε τίγρεις, πίθηκοι και έντομα.

Συγκεντρωμένοι στην αναπνοή που κινεί τα νήματα του σώματος μας, κατακτούμε την πολυεπίπεδη ύπαρξη, βιώνοντας ταυτόχρονα δυναμικές συσπάσεις του κορμιού στην απόλυτη ηρεμία.

Τέλος, κάποιος θα μπορούσε να πει με σιγουριά, πως μια υπόκωφη έκρηξη συντελείται και για τον χορευτή του butoh αλλά και για τον θεατή.

Μια ιδιαίτερη σχέση δημιουργείται μεταξύ τους και το συναίσθημα που επικρατεί είναι αυτό της λύτρωσης και της αυτοθεραπείας.

butoh-1

Δασκάλα Butoh Βίκυ Φίλιππα 

Η Βίκυ Φίλιππα ασχολείται δέκα χρόνια με το σύγχρονο χορό, το χορόδραμα και το butoh.
Έχει εκπαιδευτεί από τη Yumiko yoshioko, Valendin Tzia & Όλια Λυδάκη.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...