Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από την ομοφοβική ψήφο των Βουλευτών του

Μετά από ομαδική κατακραυγή ανθρώπων της LGBT κοινότητας για την ψήφο Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της μη άρσης ασυλίας του Βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για ομοφοβικές δηλώσεις τις οποίες είχε κάνει, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις.

Χθες με ανάρτησή του στο Facebook Ο Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου έγραψε τα εξής:

"Από την Ευρώπη των εθνών κρατών στην Ευρώπη...των πουσταριών!!!» Αυτά τα λόγια του εκλεκτού κ. Νικολόπουλου κατά του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου έκρινε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ότι αποτελούν εκφορά πολιτικού λόγου και δεν ψήφισαν για την άρση της ασυλίας του. Έκριναν ότι δεν χρειάζεται ούτε καν δικαστική διερεύνηση η πιθανότητα να εμπίπτουν στις διατάξεις της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Πείστηκαν δηλαδή, όπως επισημαίνει και η Xenia Kounalaki, από τις εξηγήσεις του κ. Νικολόπουλου και ειδικά από το εξής εδάφιο: «Ο λόγος μου περιείχε αναφορές στα διδάγματα της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και στις αρχές της για τον γάμο και την οικογένεια, αλλά και στον σεβασμό και την αγάπη προς τον πλησίον, χωρίς να περιέχει καμία ρατσιστικού περιεχομένου αναφορά».
Ντροπή. Καμιά μικροπολιτική στρατηγική ή συντεχνιακή αλληλεγγύη δε δικαιολογεί τέτοια ψήφο".

Την σκυτάλη πήρε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου με ανάρτησή της στο Twitter, η οποία έγραψε:

"Οι ομοφοβικές δηλώσεις, ειδικά από πολιτικούς, συνιστούν πλήγμα για τη δημοκρατία. Απαραίτητη η ενίσχυση μέτρων κατά των ΛΟΑΤΚΙ διακρίσεων"

screenshot_9_44

Η ίδια, σήμερα το πρωί, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο», αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας τα παρακάτω:

«Οι δηλώσεις Νικολόπουλου δεν μπορούν παρά να μας βρίσκουν απέναντι όλους ως δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες.. Eιδικά, όταν εκφέρονται τέτοιες εκφράσεις ομοφοβικής ρητορείας από βουλευτές προσβάλλουν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, αλλά και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με αντίστοιχες δηλώσεις.

Επίσης είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζονται και άλλα. Χρειάζεται ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Περαιτέρω προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από τη  ρητορική μίσους… Η προχθεσινή απόφαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, συνεκτίμησε και το άρθρο 61 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής και σε καμία περίπτωση, παρόλο που δεν ψήφισε για την άρση ασυλίας, δεν αποδέχεται τέτοιες εκφράσεις. Πρέπει να γίνει γενικότερα όμως μια συζήτηση για την άρση ασυλίας και όπως θα θυμάστε είναι και ένα από τα θέματα τα οποία έχουν τεθεί και από τον πρωθυπουργό εν όψει και της συνταγματικής αναθεώρησης. Γιατί πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι πολίτες για ποιο λόγο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι ίδιοι από τους βουλευτές και τι ακριβώς σημαίνει βουλευτική ασυλία και μέχρι πού πρέπει να εκτείνεται η προστασία των βουλευτών.»

H LGBT κοινότητα μένει να αξιολογήσει τις τοποθετήσεις αυτές και αν, ουσιαστικά, καλύπτουν την αρνητική ψήφο των Βουλευτών για προσφυγή στην δικαιοσύνη ενός ομοούσιού τους που προέβει σε ρητορική μίσους.

Αναμένουμε να δούμε αν οι τρεις LGBT οργανώσεις που κατέθεσαν την μήνυση εναντίον του ομοφοβικού Βουλευτή, θα δώσουν συνέχεια στο θέμα της αρχειοθέτησής του, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύμφωνα, πάντως με την Πρόεδρο του ΣΥΔ, Μαρίνας Γαλανού, στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook, υπάρχει η δυνατότητα να καταφύγουν οι οργανώσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου-ΕΔΔΑ. Κατά λέξη ανέφερε:

"Παρ' ότι δεν είμαι νομικός, η γνώμη μου είναι ότι θα μπορούσε να γίνει προσφυγή στο ΕΔΔΑ για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Νικολόπουλου".

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι ενάγοντες θα ζητήσουν "δικαίωμα σε δίκαιη δίκη", με πιθανότητα εάν δικαιωθούν, να καταδικαστεί η Ελλάδα. 

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...