H γκέι ζωή στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο (ταινία)

Με αφορμή τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, θυμηθήκαμε την υπέροχη ταινία του Julian Schnabel, Before Night Falls (Πριν πέσει η νύχτα) του 2000. 

Η ταινία παρουσιάζει την ταραχώδη ζωή του Κουβανού ποιητή, συγγραφέα και ομοφυλόφιλου Reinaldo Arenas στην Κούβα του Κάστρο.  O Pεινάλντο Aρένας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους λογοτέχνες της Kούβας. Γεννήθηκε το 1945 και πέθανε το 1990 αυτοεξόριστος στην Nέα Yόρκη.

O Kουβανός συγγραφέας Reinaldo Arenas

O Kουβανός συγγραφέας Reinaldo Arenas

Όλα του τα έργα εκδόθηκαν εκτός της Kούβας καθώς ο ίδιος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην φυλακή είτε κυνηγημένος από τις αρχές. Ως ομοφυλόφιλος, άρα και αντεπαναστάτης κατά την ιδεολογία της "επανάστασης", δεν ταίριαζε με το κομμουνιστικό όραμα για την ηθική καθαρότητα της χώρας...

Δίνω τέλος στη ζωή μου γιατί δεν μπορώ να εξακολουθήσω να εργάζομαι. Κανένα από τα πρόσωπα που με περιβάλλουν δεν ευθύνεται γι αυτή την απόφαση. Μόνο ένας είναι ο υπεύθυνος: ο Φιδέλ Κάστρο

Αυτά τα λόγια έγραψε ο συγγραφέας, ασθενής στο τελικό στάδιο του AIDS, λίγο πριν αυκτοκτονήσει στις 7 Δεκεμβρίου του 1990 στη Νέα Υόρκη. Πίσω του άφησε μία ανατριχιαστική προσωπική και πολιτική μαρτυρία, την οποία ολοκλήρωσε λίγες μέρες πριν βάλει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του. Πρόκειται για το βιβλίο "Πριν πέσει η νύχτα" στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας. 

Τον ρόλο του ποιητή ερμηνεύει ένας υπέροχος Javier Bardem, ρόλος που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα στα βραβεία Όσκαρ, ως καλύτερου ηθοποιού. 

Από τις εκπλήξεις της ταινίας είναι ο μικρός ρόλος του Johnny Depp ως η τρανς Bob Bon, που συναντάει ο Αρένας στην φυλακή.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...