Σώστε τον/την σύντροφό σας από την κατάθλιψη

Διαβάζοντας πρόσφατα το βιβλίο του Βρετανού Ματ Χέιγκ "Λόγοι για να μείνεις ζωντανός", ενός ανθρώπου που περιγράφει πως ξεπέρασε μόνος του την κατάθλιψη, δίχως φαρμακευτική αγωγή (δεν συνίσταται πάντα, η απόφαση αυτή θα πρέπει να παρθεί μαζί με τον ψυχοθεραπευτή και ψυχίατρο του ασθενή, σε κάθε περίπτωση ανάλογα) σημείωσα τα σημεία που ο ίδιος υποστηρίζει πόσο σημαντική ήταν η συμπαράσταση και η κατανόηση της κατάστασής του από την οικογένειά του, ακόμα και αν οι γονείς του δεν καταλάβαιναν καλά τι του συμβαίνει, αλλά κυρίως της φίλης του, συντρόφου του και μετέπειτα συζύγου του, που όπως ο ίδιος σημειώνει, "δίχως εκείνη δεν θα τα είχε καταφέρει". Μάλιστα γράφει χαρακτηριστικά "εκείνη με έσωσε". Επρόκειτο για την περίπτωση ενός ανθρώπου που σκέφτονταν έντονα την αυτοχειρία, δεν μπορούσε να πάει μέχρι την γωνιά της γειτονιάς του μόνος του και εκείνη του κανόνισε ταξίδι στο Παρίσι και τον "ανάγκασε" να πάει μαζί της!

Το σημείο αυτό είναι το μυστικό για έναν καταθλιπτικό. Η στήριξη ενός ή μιας συντρόφου είναι καταλυτική για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Το σταθερό περιβάλλον και η αίσθηση ασφάλειας μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Βέβαια κανείς μας δεν είναι εκπαιδευμένος στο πως να στηρίξει τον/την δικό του/ δική του καταθλιπτικό/ή σύντροφο. Η σωστή πληροφόρηση απαιτείται σε κάθε περίπτωση αλλά μάλλον, πιο πολύ, το ενδιαφέρον!

Βέβαια, δυστυχώς εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη και δεν έχουν συντρόφους ή οικογένεια για στήριξη. Γι αυτό ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά στην "παραξενιά" κάθε ανθρώπου που συναντάμε στην πορεία μας γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τι του συμβαίνει. Τα μάτια μας ανοιχτά μαζί με την καρδιά μας...

Στο πλαίσιο αυτό, αναπαράγουμε το άρθρο απ΄την σελίδα freshmagazine.gr με τίτλο "Σώστε τον σύντροφό σας από την κατάθλιψη", που μπορεί ίσως να βοηθήσει:

"Μπορεί στην αρχή να θέλετε να απομακρυνθείτε, όμως το να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ανακάμψει, είναι σημαντικό για την ψυχική του υγεία στο μέλλον.

Όσο πιο καταθλιπτικός είναι ο σύντροφός σας, τόσο περισσότερη αγάπη θα πρέπει να του δώσετε, υποστηρίζει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.

Μπορεί στην αρχή να θέλετε να απομακρυνθείτε, όμως το να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να ανακάμψει, είναι σημαντικό για την ψυχική του υγεία στο μέλλον, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η προσπάθεια του συντρόφου να ανακουφίσει το στρες του άλλου μπορεί να προλάβει την επιδείνωση της ψυχικής του υγείας και τη διατήρηση της υγείας στη σχέση.

Όταν βιώνουμε έντονο στρες, είμαστε πολύ ευάλωτοι και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο η υποστήριξη του συντρόφου μας σε εκείνη τη φάση είναι τόσο σημαντική.

Όπως μάλιστα αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Developmental Psychology, η παροχή βοήθειας στον στρεσαρισμένο σύντροφο κάνει καλό και σε αυτόν που την προσφέρει- τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα με τον εαυτό του.

Δεν λείπουν ωστόσο και οι περιπτώσεις εκείνων που όταν αισθάνονται πεσμένοι και ότι δεν έχουν αξία, αντιδρούν αρνητικά στο χέρι βοηθείας που τείνει ο/η σύντροφός τους, καθώς τους γιγαντώνει την κατάθλιψη και το αίσθημα αβοήθητου που ήδη αισθάνονται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό ο/η σύντροφος να προσφέρει “αόρατη βοήθεια”, μία χειρονομία έγνοιας  χωρίς να τη διατυμπανίζει". 

Και ένα βίντεο στο τέλος από την Dr Brené Brown που επίσης μπορεί να μας συμβουλέψει για τον τρόπο που συμπαραστεκόμαστε σε έναν άνθρωπο με συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα. Διαφοροποιεί την περιττή συμπάθεια από την συναίσθηση.

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ

 

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...