Έλεν Πέιτζ και Τζούλιαν Μουρ δίνουν μάχη για κοινωνικά δικαιώματα ως γκέι ζευγάρι

Καθολικό σχολείο αρένων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στην παραγωγή της ταινίας «Freeheld», με πρωταγωνίστριες την Έλεν Πέιτζ και τη Τζούλιαν Μουρ για να πραγματοποιήσει γυρίσματα στο χώρο.

Αφορμή, σύμφωνα τουλάχιστον με τους συντελεστές της ταινίας, στάθηκε το θέμα της, που αφορά στην προσπάθεια μιας γυναίκας που πάσχει από ανίατη ασθένεια να εξασφαλίσει το πέρασμα της σύνταξής της στη σύντροφό της.

Σε αυτό το βασισμένο σε αληθινή ιστορία σενάριο, η Τζούλιαν Μουρ υποδύεται τη Λόρελ Χέστερ, μια βετεράνο αξιωματικό της αστυνομίας και η Έλεν Πέιτζ τη μηχανικό αυτοκινήτων φίλη της. Οι δυο τους προσπαθούν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους στο δημαρχείο του Νιου Τζέρσεϊ, προκειμένου η τελευταία να εξασφαλιστεί οικονομικά μετά το θάνατο της συμβίας της. Το αίτημα του ζευγαριού είχε απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων το 2006.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Μάικλ Σάμπεργκ, το σχολείο, το οποίο είχε δεχθεί την αίτησή τους να παραχωρήσει τους χώρους του για γυρίσματα, κάτι που μάλιστα δε συνέβαινε για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο ίδρυμα, αρνήθηκε τελικά να «φιλοξενήσει» σκηνές από την ταινία του Πίτερ Σόλετ, στην οποία συμμετέχει κι ο Στιβ Καρέλ, «εξαιτίας του θέματος του φιλμ».

Ο παραγωγός συνέταξε επίσημη επιστολή προς το διευθυντή του σχολείου, εξηγώντας ότι το πρότζεκτ «δεν είναι μια ταινία για τους γάμους των γκέι, ούτε οι ηρωίδες είναι δυο γυναίκες που προσπαθούν να παντρευτούν. Αναφέρεται στον αξιοπρεπή αγώνα μιας γυναίκας που υπήρξε και γενναία δημόσια λειτουργός» λέει ο Σάμπεργκ που συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι το θέμα της ταινίας είναι ακριβώς αυτό για το οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την εκκλησία να καλωσορίσει και να αποδεχθεί τους γκέι».

Η ιστορία της Χέστερ είχε μεταφερθεί στην οθόνη στο ομότιτλο («Freeheld») βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που αφηγήθηκε πρώτο τον αγώνα για την εξασφάλιση κοινωνικών δικαιωμάτων του ομόφυλου ζευγαριού.

Η Κέλι Μπους, επίσης παραγωγός της ταινίας αναφέρει για την άρνηση εισόδου των συνεργείων στο καθολικό σχολείο: «Η ταινία αποτυπώνει την ανισότητα και την αδιαλλαξία που αντιμετώπισε ένα ζευγάρι γυναικών, ενώ παράλληλα πάλευε με τον καρκίνο. Το γεγονός ότι η ταινία μας απορρίφθηκε από το συγκεκριμένο χώρο λόγω της έμφασής της σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που παλεύει για δικαιώματα, αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι τελικά να ειπωθεί αυτή η ιστορία».

Το σχολείο επιμένει παρόλα αυτά ότι είναι ένα ίδρυμα κοινωνικά ευαισθητοποιημένο, που αγκαλιάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και οι υπεύθυνοι ότι η θεματική της ταινίας στάθηκε αφορμή για να αρνηθούν την παραχώρηση των υποδομών τους στους παραγωγούς.

ΠΗΓΗ: e-go.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...