Δελτίο Τύπου Ο.Λ.Κ.Ε για το Ε.Σ.Ρ. (Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2004)

Η παρουσιάστρια Maria Cyber που με τραγούδια και σχόλια κάνει παρέα στην υποψιασμένη συντροφιά της, σπάζοντας τη σιωπή που οι άλλοι σταθμοί έχουν επιβάλει στις λεσβίες και τους γκέι αυτής της χώρας, είναι το επόμενο αθώο θύμα φοβίας απέναντι στον ομοερωτικό προσανατολισμό του θρυλικού πλέον ΕΣΡ και της ρατσιστικής συμπεριφοράς του, όπως εκφράστηκε τόσο με το πρόστιμο για το περίφημο φιλί στο MEGA, όσο και για την παραδειγματική του αδιαφορία στον καταιγισμό ρατσιστικών αναφορών σε κοινότητες και μειονότητες στη χώρα αυτή από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, που έφτασαν ακόμη και σε σημείο ανοιχτής προτροπής για σωματική βία κατά των γκέι.

Είναι αδύνατο στον αναγνώστη και στην αναγνώστρια της σχοινοτενούς απόφασης του μοιραίου ΕΣΡ να αντιληφθεί το επιχείρημα ότι μια ψυχαγωγική και ενημερωτική εκπομπή που απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα ακροατών και ακροατριών είναι "υποβαθμισμένη", χωρίς να αισθανθεί την ανατριχίλα της λογοκρισίας και της διάκρισης στην πολιτική της ανεξάρτητης αυτής αρχής. Η ίδια η απόφαση της αρχής, η οποία απλά παραθέτει κάποια λόγια της Μαρίας Cyber, δεν αναπτύσσει καμία συγκεκριμένη αιτιολογία για το σκεπτικό της σχετικά με την «υποβάθμιση» του επιπέδου της εκπομπής, προφανώς επειδή δεν υπάρχει. Είναι ολοφάνερο ότι το ΕΣΡ ενοχλείται από την ίδια την ύπαρξη της εκπομπής. Είναι ολοφάνερο ότι το ΕΣΡ προσπαθεί να στερήσει από μια κοινωνική ομάδα την ελευθερία του λόγου.

Η ΟΛΚΕ, στο πνεύμα του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Συντάγματος, καλεί τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολιτισσών και τους ελεύθερα σκεπτόμενους /ες πολίτες /ισσες να καταδικάσουν τον ομοφοβικό μεσαίωνα που χωρίς αιδώ προωθεί το ΕΣΡ.

Η ΟΛΚΕ καλεί την Πρόεδρο της Βουλής, το Συμβούλιο Αντιπροέδρων της Βουλής, το οποίο ορίζει τα μέλη του ΕΣΡ, καθώς και τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής, να πάρουν θέση στην νέα προκλητική αυτή απόφαση και να ζητήσουν την άμεση παραίτηση όλων των μελών του ΕΣΡ και ιδιαίτερα του προέδρου κ. Λασκαρίδη, καθώς αποδεικνύεται ακατάλληλος να ξεχωρίσει τον όρο «υποβάθμιση» από τη δική του προσωπική φοβία απέναντι στην ομοερωτική συμπεριφορά.

Η είδηση θα κάνει το γύρο του κόσμου, οι διαμαρτυρίες θα ακουσθούν, και οι εκθέσεις για διακρίσεις στη χώρα μας θα αναφέρονται και στην ομοφοβική πολιτική του ΕΣΡ, αναδεικνύοντας μιαν άλλη Ελλάδα από αυτήν της αποδοχής, της ανεκτικότητας και της προόδου που με τόσο κόπο προσπάθησε για χρόνια να καλλιεργηθεί. Ίσως τότε θα είναι καιρός για τα μέλη του ΕΣΡ να ξαναδιαβάσουν το Σύνταγμα της χώρας και να εμβαθύνουν στον Κοινωνικό Χάρτη της ΕΕ.

Η ΟΛΚΕ επισημαίνει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα να προωθηθούν τα θεσμικά αιτήματα γκέι και λεσβιών στην Ελλάδα, όπως η ρητή αναφορά για την προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού στον αντιρατσιστικό νόμο. Προτείνει δε στην πολιτεία τη θέσπιση ημέρας κατά των διακρίσεων λόγω ομοερωτικής συμπεριφοράς.

ΟΛΚΕ

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...