Τι έγινε στην Συνέντευξη Τύπου για το ΕΣΡ;

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλες τις οργανώσεις και τους φορείς που μπόρεσαν επιτέλους να αποκτήσουν κοινή δράση και ενιαίο μέτωπο ενάντια στο ΕΣΡ και γενικότερα ενάντια στην ομοφοβία και στα κρούσματα της που τελευταίως όλο και πληθαίνουν τόσο που μας κάνουν να νιώθουμε ότι η γυρνάμε στο μεσαίωνα ατενίζοντας την Ευρώπη. Η συνέντευξη τύπου είχε επιτυχία αν σκεφτεί κανείς ότι εμείς δεν φοράμε ράσα και τα media της χώρας μας τελευταίως ασχολούνται με ότι φοράει ράσα ή αλλάζει μορφές. Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες όσες παραβρέθηκαν στην Συνέντευξη τύπου και ιδιαίτερα όλους τους δημοσιογράφους  που αφιέρωσαν στήλες ή τηλεοπτικό χρόνο για να προβάλουν τα αιτήματα μας.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το σωματείο "Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία", το σωματείο «Ερμής-Koeln», η ομάδα "Σαπφίδες", το κόμμα «Οικολόγοι Πράσινοι», το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, εκπρόσωποι-μέλη από την Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού, από τον Τομέα γυναικών του Συνασπισμού και την ACT- UP που με τις παρεμβάσεις τους υποστήριξαν την συνέντευξη τύπου ενώ συνέγραψαν κείμενο- αίτηση προς το ΔΣ του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Επικοινωνία 94.FM «για την συνέχιση της εκπομπής "gay lesbian show". Παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι από τις εφημερίδες/περιοδικά "Εποχή", "Ελευθεροτυπία", "Το Βήμα", "Εργατική Αλληλεγγύη", «Antivirus» και ο τηλεοπτικός σταθμός "STAR".

Σας παραθέτω τα κείμενα από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία και Εποχή που δημοσίευσαν την επόμενη μέρα της Συνέντευξης Τύπου.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΟΧΗ
11/02/2005

ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΔΑΦΟΣ ΟΣΟ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ GAY ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΙΝΑΙ ΦΙΜΩΜΕΝΗ

Στο "ψυγείο" η εκπομπή, στον αέρα τα δικαιώματα. Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη Πέμπτη, αυτή που μας πέρασε, που στη συχνότητα του 9,40 στα FM η μοναδική σε όλη την Ελλάδα gay εκπομπή, σίγησε. Κι όμως, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας υπήρχαν μπόλικες δόσεις αισιοδοξίας ότι τελικά το λογοκριτικό πρόστιμο του ΕΣΡ στο δημοτικό ραδιοσταθμό του Ηρακλείου Αττικής "Επικοινωνία", δεν θα έπιανε τόπο κοντολογίς, ότι η Μαρία Σ. θα έπαιρνε τη θέση της μπροστά από το μικρόφωνο και θα συνέχιζε μια ευχάριστη -πολιτικά και κοινωνικά- εντεκάχρονη παράδοση. Ίσως, μας ενεθάρρυνε η παρουσία τόσων ανθρώπων και τόσων συλλογικοτήτων στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν κινήσεις ομοφυλοφίλων και λεσβιών. Ίσως ακόμα και η δημοσίως εκφρασμένη επιθυμία της διεύθυνσης προγράμματος του σταθμού να συνεχιστεί η εκπομπή και να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την κινηματική έκφραση του χώρου. Τότε γιατί η Μαρία Σ. δεν ήταν το βράδυ της Πέμπτης στο Ηράκλειο της Αττικής; Γιατί επί έναν ολόκληρο μήνα η εκπομπή είναι στο "ψυγείο"; Να υπενθυμίσουμε ότι η εκπομπή δεν βγαίνει στον αέρα, μετά το πρόστιμο που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον "Επικοινωνία", γιατί, λέει, η συγκεκριμένη εκπομπή δεν αναβάθμιζε τον πολιτισμό. Τώρα, γιατί και πως, το ΕΣΡ δεν λέει κουβέντα;

Ο "Επικοινωνία".

Από την πλευρά του σταθμού δεν υπάρχει οριστική απάντηση και αυτή την στιγμή όλα είναι στον αέρα. Η διοίκηση του "Επικοινωνία", που αυτές τις ημέρες αλλάζει, δεν αποσαφηνίζει τι μέλλει γενέσθαι. Στην πραγματικότητα κινείται ανάμεσα σε δύο κόσμους. Όπως μάλιστα είπε ο Γρ. Βαλιανάτος στη συνέντευξη Τύπο, η διοίκηση του σταθμού πρέπει να αποφασίσει με ποιους είναι: "Με αυτούς ή με μας:". Προσωρινά, η διοίκηση του "Επικοινωνία", έχει καταθέσει "αίτηση θεραπείας" και η απάντηση του ΕΣΡ αναμένεται ακόμα και στα μέσα αυτής της εβδομάδας. Δεν λείπει η αισιοδοξία ότι θα ανατραπεί η απόφαση του ΕΣΡ, αλλά μέχρι τότε η εκπομπή θα είναι στο "ψυγείο". Εκ μέρους της διοίκησης η Μαρία Λυντζεράκου τόνισε στην Εποχή, ότι πρόθεση του σταθμού είναι να παραμείνει η συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε να μην δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Ωστόσο, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: θα εγκαταλείψει άραγε ο "Επικοινωνία" ένα "δικό του παιδί"; Θα ακυρώσει μια προσπάθεια χρόνων, πραγματική όαση σε έναν ομοφοβικό κόσμο; Θα βάλει τελεία και παύλα σε έναν ανοιχτό εκβιασμό; Θα συνεχίσει να εκπέμπει αντιρατσιστικά μηνύματα και να προωθεί την ιδέα της συνύπαρξης και της αποδοχής της διαφορετικότητας; Αν ο "Επικοινωνία" υποκύψει εντέλει στα συντηρητικά κελεύσματα και στον οικονομικό εκβιασμό θα είναι ήττα και ένα ακόμα κέρδος για το μπλοκ των δυνάμεων που φλερτάρουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο με το ρατσισμό.

Η συνέντευξη Τύπου

Η συνέντευξη Τύπου είχε πολλαπλό ενδιαφέρον. Στο πάνελ ήταν εκπρόσωποι της Νεολαίας Συνασπισμού, αλλά και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Εκπρόσωποι του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό και την Οικολογία, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Σωματείου Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας, της Λεσβιακής Κίνησης Αθήνας, της Πρωτοβουλίας Ομοφυλόφιλων Ενάντια στην Καταπίεση. Επίσης, ήταν εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, του Δικτύου Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, του τμήματος Γυναικών του Συνασπισμού, της ΑΚΟΑ, των Οικολόγων Πράσινων, της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001 και άλλοι.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
11/02/2005

Εγκαλούν για ρατσισμό το ΕΣΡ
Ρεπορτάζ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ - Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ - Κ. ΤΣΙΓΩΝΙΑ

Ρατσιστική χαρακτηρίζεται από σύσσωμες τις ομοφυλοφιλικές οργανώσεις, αλλά και τη νεολαία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, τους Οικολόγους Πράσινους, η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η οποία μαλίστα εκδόθηκε χωρίς αιτιολογημένο σκεπτικό, παρά μόνο με τη «διαπίστωση πως πρόκειται αναμφισβητήτως περί υποβαθμισμένης εκπομπής», να επιβάλει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου Αττικής Επικοινωνία FM το εξοντωντικό για έναν μικρό σταθμό πρόστιμο 5.000 ευρώ για την εκπομπή «Athens Gay & Lesbian Radio Show».

Ιδιαίτερη μνεία έγινε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου (αλλά και σε επιστολή που έχει αποσταλεί στη Βουλή και τον πρωθυπουργό) στο γεγονός πως στην απόφασή του το ΕΣΡ αναφέρεται επίσης ότι προ και μετά της εκπομπής μεταδόθηκαν διαφημίσεις για προφυλακτικά!

Οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η απόφαση ελήφθη με μόνο κριτήριο ότι η εν λόγω εκπομπή απευθύνεται σε ομοφυλόφιλους. «Το ΕΣΡ εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία, ενώ ποτέ δεν έχει αναφερθεί στις εκπομπές του ραδιοσταθμού της Αρχιεπισκοπής που βρίθουν ρατσιστικών σχολίων», είπε χθες ο Λ. Παλάτζας από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ. «Με βάση τα ποιοτικά στάνταρ που επικαλείται το ΕΣΡ θα έπρεπε να έχει αυτοκαθαιρεθεί, καθώς η καθημερινότητα στην τηλεόραση διέπεται από πλήθος υποπροϊόντων», είπε ο Τ. Κορωνάκης από τη Νεολαία ΣΥΝ. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της νομικής θεσμοθέτησης της συμβίωσης των ζευγαριών.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...