ΗΠΑ: Ιστορική δικαστική απόφαση για τους ομοφυλόφιλους

ΗΠΑ: Ιστορική δικαστική απόφαση για τους ομοφυλόφιλους

Οι παντρεμένοι ομοφυλόφιλοι δικαιούνται πλέον τις ίδιες ομοσπονδιακές προνοιακές παροχές με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια στις ΗΠΑ, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την Τετάρτη την «Πράξη Προστασίας του Γάμου» (DΟΜΑ) που προβλέπει ότι γάμος υφίσταται μόνο ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα.

Η DOMA στερούσε από τους παντρεμένους ομοφυλόφιλους φορολογικές ελαφρύνσεις και παροχές υγείας και συντάξεων που έχουν οι νόμιμοι σύζυγοι.

Η ιστορική απόφαση ελήφθη για την υπόθεση της 83χρονης Έντιθ Γουίντσορ, κατοίκου Νέας Υόρκης, η οποία κλήθηκε να πληρώσει στην εφορία 363.000 δολάρια για το σπίτι που κληρονόμησε από τη σύζυγό της Τία Σπέγιερ. Το ποσό αυτό δεν θα χρειαζόταν να καταβάλει αν ήταν παντρεμένη με άνδρα, βάσει της DOMA.

Ο δικαστής Άντονι Κένεντυ, στο κείμενο της απόφασης, κάνει λόγο για ανισότητα στην Πράξη Προστασίας του Γάμου.

Η ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ελήφθη με 5 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά.

Επίσης, το Δικαστήριο αρνήθηκε να επικυρώσει το νόμο για την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια (Proposition 8), ανοίγοντας το δρόμο για τη νομιμοποίησή τους.

Δώδεκα αμερικανικές πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια έχουν αναγνωρίσει τους γάμους ομοφυλοφίλων, ενώ πάνω από 30 πολιτείες τους απαγορεύουν.

Πηγή:enet.gr

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...