Αντιδράσεις για γκέι ντοκυμαντέρ (7/11/07)

Ήταν έκπληξη η μεγάλη επιτυχία με την οποία στέφθηκε το πρώτο φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Χαλκίδας(10-14/10/07). Για την ακρίβεια, οι διοργανωτές πιάστηκαν στον ύπνο, διότι δεν περίμεναν την τεράστια προσεύλευση σχολείων στις προβολές των πρωινών ωρών- ή της νεκρής ζώνης, όπως αποκαλείται το διάστημα 10.00-13.00. Προσεύλευση σχολείων όχι μόνο της Χαλκίδας αλλά και άλλων πόλεων της Εύβοιας, όπως το Αλιβέρι και η Κύμη.
Οι γεμάτες αίθουσες αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επαρχίας, αποτελούμενο ειδικά από νέους, διψά για κινηματογράφο. Μαθεύτηκε ωστόσο ότι αρκετοί μαθητές Γ' Λυκείου εξοργίστηκαν από το Ντοκυμαντέρ "Τσιπ και Όβη" του Παναγιώτη Ευαγγελίδη που αναφέρεται στην ομοφυλοφιλική σχέση δύο ανάπηρων αγοριών τα οποία μεγάλωσαν στο ορφανοτροφείο. Ακούστηκαν χλευαστικά σχόλια και αποδοκιμασίες. Οι εικόνες του ντοκυμαντέρ έπιασαν απροετοίμαστο ένα κοινό μη συνηθισμένο σε "προχωρημένες αντιλήψεις", όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Στάυρος Ιωάννου, ο οποίος θα είχε τροποποιήσειτο πρόγραμμα αν εν γνώριζε ότι το φεστιβάλ θα είχε τόσο μεγάλη σχολική προσεύλευση.

Αυτό που ίσως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί της παρακολούθησης της ταινίας είναι μια συζήτηση ανάμεσα σε καθηγητές και μαθητές ούτως ώστε τα παιδιά να είναι τουλάχιστον προετοιμασμένα για το περιεχόμενο μιας προφανώς προτόγνωρης κινηματογραφικής εμπειρίας "προσωρημένων αντιλήψεων".

Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν από πριν υόψη τους το περιεχόμενο της ταινίας.

Γιάννης Ζουμπουλάκης

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...