Μνημείο για τα ομοφυλόφιλα θύματα του ναζισμού

Ο πρώτος περήφανος γκέι δήμαρχος του Βερολίνου εγκαινίασε ένα μνημείο για τα ομοφυλόφιλα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλο που υπάρχουν και άλλα μνημεία αφιερωμένα για τα γκέι θύματα του ναζισμού το μνημείο του Βερολίνου έχει μια ειδική συμβολικη σημασία δήλωσε ο εκπρόσωπος του ILGA-Europe.

"Είναι στο κέντρο της πόλης όπου πριν δεκαετίες οι διαδικασίες εξόντωσης των μειονοτήτων είχαν πρωτοσχεδιαστεί."

Υπολογίζεται ότι περίπου 45,000 με 100,000 Γερμανοί ομοφυλόφιλοι συνελήφθησαν την περίοδο του ναζισμού το 1933 μέχρι και το 1945.

Οι νόμοι που χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στους ομοφυλόφιλους υπήρχαν στην νομοθεσία μέχρι και το 1969.

Το 2002 η Γερμανική Κυβέρνηση εξέδωσε μια επίσημη απολογία για τους ομοφυλόφιλους που καταδικάστηκαν από το ναζισιτκό καθεστώς και το 2003 εγκρίθηκε η κατασκευή του μνημείου.

Δεν επιτρέπονταν στα ομοφυλόφιλα θύματα της ναζιστικής Γερμανίας να συμμετέχουν σε δημόσιες τελετές ανάμνησης των παλαιών αδικιών μέχρι πρόσφατα και τους αρνούνταν και η αντίστοιχη αποζημίωση για όσα πέρασαν.

"Αυτό είναι συμπτωματικό για μια κοινωνία που δεν έχει απορίψει τις άδικες ετυμηγορίες της, αλλά ακόμα συνεχίζει να τις εφαρμόζει. Μια κοινωνία που δεν αναγνωρίζει μια ομάδα ανθρώπων που έχουν υποφέρει μόνο και μόνο επειδή επέλεξαν ένα άλλο τρόπο ζωής." είπε ο δήμαρχος Wowerit.

Το καινούριο μνημείο βρίσκεται στο πάρκο Tiergarten, κοντά στην πύλη του Βραδενβούργου και απέναντι από το Εβραϊκό Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...