Δείξε Μου Αγάπη / Fucking Amal (04/07/2003)

Από αυτή την Παρασκευή βγαίνει στον κινηματογράφο μια απίθανα όμορφη και γλυκιά λεσβιακότατη ταινία. Fucking Amal ή στα ελληνικά Δείξε μου Αγάπη

Το Αμάλ είναι μία μικρή ασήμαντη πόλη στη Σουηδία όπου τίποτα δεν συμβαίνει. Η Ελιν είναι όμορφη και πολύ δημοφιλής στο σχολείο αλλά έχει κακή φήμη όσον αφορά τα αγόρια. Στη πραγματικότητα όμως είναι ακόμα παρθένα.

Η Αγκνες αντίθετα είναι πολύ μοναχικός και κλειστός χαρακτήρας κι έχει τη φήμη της λεσβίας ανάμεσα στους συμμαθητές της ενώ ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι που να το αποδεικνύει. Η ίδια όμως είναι όντως ερωτευμένη με την Ελιν αλλά πολύ ντροπαλή για να κάνει οτιδήποτε για αυτό.

Η μητέρα της Αγκνες σε μία απόπειρα να διευρύνει τον κύκλο γνωριμιών της διοργανώνει ένα πάρτι για τα 16α γενέθλιά της. Η Ελιν που βαριέται αφόρητα τη ζωή της, είναι η μοναδική που εμφανίζεται στο πάρτι κι όταν προκαλείται από την αδελφή της φιλάει την Αγκνες. Το φιλί ξυπνάει συναισθήματα στην Ελιν άγνωστα μέχρι τότε σε εκείνην ενώ η Αγκνες μένει με την απορία τι ώθησε την Ελιν σε αυτή τη πράξη. Την επόμενη μέρα η Ελιν πάει να ζητήσει συγγνώμη από την Αγκνες αλλά καταλήγουν στο κρεβάτι μαζί. Η Ελιν προβληματίζεται πώς να συμβιβάσει την προηγούμενη ζωή της με τον έρωτα που ανακάλυψε στο πρόσωπο της Άγκνες. Κι ενώ σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην πρώην ετερόφυλη σεξουαλικότητά της, η αγάπη της για την Άγκνες την βοηθάει να βρει το κουράγιο να είναι ο εαυτός της.

Ο Λούκας Μούντισον σκηνοθετεί με χιούμορ και αμεσότητα τα μπερδεμένα ερωτικά κελεύσματα της πρώτης εφηβείας και τη δύναμη που χρειάζεται για να είσαι διαφορετικός, σε μια τρυφερή ταινία που έσπασε κάθε ρεκόρ εισπράξεων στη Σουηδία.

Ο Λούκας Μούντισον (Λίλια για Πάντα) γεννήθηκε στη Βόρεια Σουηδία το 1969. Πολύ πριν ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, Lukas Moodysonμόλις στην ηλικία των δεκαεπτά εξέδωσε μια ποιητική συλλογή, που ακολουθήθηκε από μερικές ακόμη, καθώς και από ένα μυθιστόρημα. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Σουηδίας. Το Δείξε μου Αγάπη είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία. Αφού κέρδισε κοινό και κριτικούς και επαινέθηκε ακόμη και από το μυθικό Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ο Μούντισον θεωρήθηκε η νέα μεγάλη ελπίδα του σουηδικού κινηματογράφου. Αν και πρώτη του ταινία, το Δείξε μου Αγάπη απέκτησε παγκόσμια διανομή και συγκέντρωσε βραβεία και υποψηφιότητες από φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία τέσσερα σουηδικά Όσκαρ αλλά και υποψηφιότητα για Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία της Χρονιάς από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Άξια επιβράβευση για μια ταινία γεμάτη αμεσότητα και με δύο ερμηνείες από τις νεαρές πρωταγωνίστριές του όλο φρεσκάδα.

Σκηνοθεσία, σενάριο: Λούκας Μούντισον
Παραγωγή: Λαρς Γιόνσον, Πίτερ Αλμπαέκ Γιένσεν
Πρωταγωνιστούν: Αλεξάντρα Ντάλστρομ, Ρεμπέκα Λίλιεμπεργκ, Ερίκα Κάρλσον
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ουλφ Μπραντάς
Μοντάζ: Μίκαλ Λεσκιλόφσκι
Σκηνικά: Χάιντι Σαϊκόνεν, Λίνα Στραντ
Κοστούμια: Μαρία Σουένσον
Διάρκεια: 89'
Διανομή: Rosebud

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...