Κινέζα γυναίκα που μάχεται σε ιστορική υπόθεση κηδεμονίας LGBTQ+ κερδίζει το δικαίωμα να βλέπει την κόρη της

Η υπόθεση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που δικαστήριο στην Κίνα αναγνωρίζει νομικά ότι ένα παιδί έχει δύο μητέρες.

Ένα δικαστήριο στο Πεκίνο παραχώρησε σε μια γυναίκα το δικαίωμα να βλέπει την κόρη της, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η κινεζική δικαιοσύνη αναγνωρίζει νομικά ότι ένα παιδί έχει δύο μητέρες.

Η απόφαση αποτελεί μια μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των LGBTQ+ σε μια χώρα όπου ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν είναι νόμιμος.

Η 42χρονη γυναίκα, γνωστή μόνο με το παρατσούκλι Ντίντι, βρισκόταν σε μάχη κηδεμονίας για δύο παιδιά, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian.

Η Ντίντι και η σύζυγός της παντρεύτηκαν το 2016 στις ΗΠΑ και ακολούθησαν και οι δύο θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη χρήση των ωαρίων της συζύγου της και σπέρματος από δότη. Και οι δύο συνέλαβαν. Η Ντίντι γέννησε μια κόρη το 2017 και η σύζυγός της ένα γιο.

Μετά τη διάλυση της σχέσης τους, η σύζυγος της Ντίντι πήρε και τα δύο παιδιά και μετακόμισε στο Πεκίνο, διακόπτοντας κάθε επικοινωνία μαζί της.

Τον Μάρτιο του 2020, η Ντίντι, η οποία ζει πλέον στη Σαγκάη, κατέθεσε την πρώτη υπόθεση κηδεμονίας μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Κίνα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2024, το Λαϊκό Δικαστήριο του Φενγκτάι στο Πεκίνο αποφάσισε ότι η Ντίντι θα πρέπει να επιτρέπεται να επισκέπτεται την κόρη της μία φορά το μήνα. Ωστόσο, δεν της δόθηκαν δικαιώματα επίσκεψης για τον γιο της, καθώς έχει γενετικούς δεσμούς μόνο με την κόρη της.

Ο δικηγόρος της Ντίντι, Γκάο Μινγκγιούε, δήλωσε ότι η κινεζική νομοθεσία ακολουθεί μια «αποφυγή» απέναντι στις σχέσεις ατόμων του ίδιου φύλου. «Δεν ορίζει σαφώς τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών», εξήγησε.

Παρόλο που η Κίνα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1997, τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να παντρευτούν ή να υιοθετήσουν παιδιά.

Υπάρχουν ορισμένα νομικά δικαιώματα για τα υιοθετημένα παιδιά και τους θετούς γονείς, αλλά όχι για τα ζευγάρια λεσβιών, καθώς η Κίνα επιτρέπει μόνο το όνομα της γυναίκας που γεννά να αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησης.

Παρά το γεγονός ότι το ωάριο που χρησιμοποιήθηκε ανήκε στη σύζυγό της, το γεγονός ότι η Ντίντι γέννησε την κόρη της, της έδωσε κάποια νομικά ερείσματα για να διεκδικήσει μητρικά δικαιώματα.

Η απόφαση στην υπόθεση της Ντίντι είναι σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που υπάρχει νομική αναγνώριση του γεγονότος ότι ένα παιδί μπορεί να έχει δύο μητέρες.

«Νομίζω ότι ίσως με θυμάται ακόμα», είπε η Ντίντι, μετά το ταξίδι της στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα για να δει την κόρη της μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς επαφή.

«Αγαπώ πραγματικά και τα δύο παιδιά μου, θέλω να τα φροντίζω».

Οι γεννήσεις στην Κίνα μειώνονται ραγδαία λόγω της πολιτικής του ενός παιδιού που εφαρμόστηκε από το 1980 έως το 2015.

Ο Γκάο δήλωσε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δικαστήρια να είναι πιο πρόθυμα να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου.

«Όμως για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου γίνεται όλο και πιο δύσκολο», είπε ο Γκάο.

«Τα δικαστήρια εξακολουθούν να μην προστατεύουν τις συμφωνίες και τις διευθετήσεις μεταξύ των ζευγαριών».

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...