Athens Pride 2005

Στην Ελλάδα οι δεσμοί της οικογένειας παίζουν μεγάλο ρόλο, ακόμα και coming out αν έχεις κάνει στους φίλους σου και ίσως και στην δουλειά σου αν δεν έχεις την αποδοχή της οικογένειας είναι πολύ δύσκολο να βρεθείς μπροστά σε μια κάμερα και να κάνεις δηλώσεις ή να βρεθείς σε ένα parade και περήφανος να παρελαύνεις. Έστω και αν δεν μένεις με τους γονείς σου, όσο είναι ζωντανοί και βλέπουν τηλεόραση αποτελούν πάντα μια ανασταλτική αιτία για να μην μπορέσεις δημόσια να υποστηρίξεις κάποια απαραίτητα πράγματα και να βοηθήσεις να «ανοίξουν» οι συνειδήσεις των ανθρώπων.

Όμως τo gay κίνημα στην Ελλάδα ευτυχώς αναπτύσσεται γοργά παίρνοντας θάρρος από την Ευρώπη. Κάποια πράγματα μας έρχονται σχετικά βολικά, παράδειγμα ο gay γάμος, ενώ δεν έχουμε λύσει άλλα πιο πρωταρχικά και βασικά δικαιώματα, ενώ μόλις φέτος κάναμε την πρώτη δημόσια πορεία μας Athens Pride Parade και ενώ νιώσαμε περήφανοι που μαζέψαμε τόσο κόσμο, μέσα μας ξέρουμε ότι στην Αθήνα είμαστε πολλές χιλιάδες και όχι λίγες εκατοντάδες που είδαμε στον δρόμο, ένα τοσο μικρό κινηματάκι θα είχε εύκολα παρακαμφθεί και δεν θα τόλμαγε να μιλάει για gay γάμο αν δεν είχε από πίσω του ολόκληρη ευρωπαϊκή πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατακτήθηκε με έντονους οργανωμένους αγώνες ξένων gay κινημάτων.

Αυτή η υποστήριξη, μας αφυπνίζει και μας κάνει να δραστηριοποιούμαστε με πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που μέχρι τώρα ακολουθούσαμε. Ο σκηνοθέτης Κ.Γιάνναρης είχε πει στο Athens Pride ότι είναι θλιβερό να βλέπεις παιδιά 10 χρονών στο εξωτερικό να σου λένε ότι άμα χλευάσουν ένα άνθρωπο για την σεξουαλική διαφορετικότητά του, θα δεχτούν έντονη επίπληξη στο σχολείο και εδώ σχεδόν όλα τα ΜΜΕ καθημερινά μας προσβάλουν και μετά δυσκολίας έχουμε ένα gay κίνημα που να μπορεί δραστικά να κάνει κάτι που να φέρει αποτέλεσμα.

Βλέπουμε ότι το gay κίνημα στην Ελλάδα κινείται με δυο αντίθετες ταχύτητες, σε κάποια πράγματα που δέχεται βοήθεια και που συνδέεται με τα ευρύτερα κοινωνικά κινήματα τα καταφέρνει καλά αλλά σε θέματα δομής, οργάνωσης και αυτόνομης μαζικής δράσης καθυστερεί γιατί δεν έχει την πείρα να το κάνει.

Θέλω να πιστεύω ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλές νίκες για όλα τα κινήματα και θα συντριβούν τα εμπόδια γιατί οι καιροί που έρχονται είναι συνολικότερα δύσκολοι για όλο τον κόσμο ανεξαρτήτου σεξουαλικού προσανατολισμού και ο κόσμος θα ενωθεί και θα αγκαλιαστεί για να μπορέσει μαζικά να αντισταθεί σε θεμελιώδης καταπατήσεις της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.
 
Maria Cyber

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...