«ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ» του Ντέϊβιντ Μάμετ

ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ
«ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ» του Ντέϊβιντ Μάμετ

Με την κωμωδία «Νοέμβριος», ο Μάμετ,  αποφάσισε να κάνει μια στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του φιλοσοφία επιστρέφοντας στο Μπρόντγουεϊ ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας και αποζημιώνοντας το κοινό με μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διαδραματίζεται στον Λευκό Οίκο! Κεντρικός ήρωας ο πρόεδρος των ΗΠΑ που ακούει στο – κοινότοπο αλλά «πιο αμερικάνικο δε γίνεται» - όνομα «Τσαρλς Σμιθ». Έχει όλες τις «χάρες» πάνω του: είναι βλάκας αλλά κουτοπόνηρος, πολιτικά ανίκανος αλλά ματαιόδοξος, συμφεροντολόγος, υποκριτής, τελείως διεφθαρμένος ηθικά αλλά και κυνικά ρεαλιστής. Ένας παιδαριώδης παρλαπίπας χωρίς κανόνες ηθικής, με αγανακτισμένους ψηφοφόρους, με δυο λόγια: ένας πολύ γνώριμός μας πολιτικός – όχι απαραίτητα Αμερικανός. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου, βλέπει τις δημοσκοπήσεις και πανικοβάλλεται στην ιδέα ότι δε θα κυβερνήσει για άλλη μια τετραετία. Στόχος του είναι πλέον να προλάβει ν' αρπάξει ό,τι μπορεί ξεπουλώντας τα πάντα: ιδέες, αξίες και πιστούς συνεργάτες.  Ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα: το Κόμμα του τον εγκαταλείπει, δε βρίσκει χορηγούς, η γυναίκα του θέλει φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο να πάρει τον καναπέ απ' το σαλόνι, ένας Ινδιάνος φύλαρχος απειλεί να τον σκοτώσει  και η λεσβία συγγραφέας των λόγων του προκειμένου να του ετοιμάσει μια «συνταρακτική ομιλία προς τον αμερικανικό λαό», τού ζητά σαν αντάλλαγμα να την παντρέψει με την καλή της σε «ζωντανή» τηλεοπτική σύνδεση!

Προσθέτοντας δυο γαλοπούλες, ένα όργιο από χάρες, ανταλλάγματα, δωροδοκίες και μίζες, έναν πιθανό πόλεμο με το Ιράν κι ένα υιοθετημένο Κινεζάκι, έχουμε το παράλογο σκηνικό της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Τον «χαρισματικό» Πρόεδρο ερμηνεύει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Οι άνθρωποι του Προέδρου είναι η Βίκυ Σταυροπούλου (συγγραφέας των λόγων του) και ο Ιωσήφ Μαρινάκης (ένας λιμοκοντόρος δικηγόρος, «δεξί χέρι του Προέδρου» και γι' αυτό ακόμα πιο διεφθαρμένος κι απ' τον ίδιο τον Πρόεδρο). Ο Χρήστος Βασιλόπουλος υποδύεται τον Εκπρόσωπο των Γαλοπουλάδων Αμερικής που έρχεται να κάνει «ντιλ» με τον Πρόεδρο αντιμετωπίζοντάς τον στα ίσα.

Η μετάφραση είναι του Θοδωρή Πετρόπουλου και η σκηνοθεσία του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη. Το σκηνικό – πιστή αναπαράσταση του περίφημου Οβάλ Γραφείου στο Λευκό Οίκο – υπογράφει ο Ντίνος Πετράτος και τα κοστούμια η Κατερίνα Παπανικολάου.  Η σχεδίαση των φωτισμών είναι της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Την παράσταση επενδύει μουσικά ο Γιάννης Νένες.

Αποδοχή
Χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτή, συναινείτε στη χρήση cookies. Περισσότερα...